Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 декември 2018 година

Снимка: БНР

Поскъпване на водата се очаква от януари. Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от регулатора. Конкретното увеличение за всеки град ще стане ясно към края на месеца. Враца е един от градовете, където кубик вода ще струва 3,17 лева. В Монтана ще бъде определена цена от 2,96 лева за кубик, а във Видин 2,85 лева.


От гражданско движение „БОЕЦ“ отвориха черен чадър пред сградата на съда във Видин и обявиха, че действията им са в подкрепа на независимите български магистрати. 


Общинските съветници от Враца ще гласуват след седмица дали да дадат терен за реализацията на най-голямата инвестиция, правена в града от половин век насам. Става дума за инвестиционния интерес от страна на немски концерн, който желае да отвори свой завод край града под Околчица.


Община Козлодуй има спечелен проект за подмяна на ВиК-мрежата в Хърлец. Ремонтът ще спре честите аварии в селото, каза кметът Огнемир Симов.


Община Мездра спечели финансиране на стойност 15 000 евро за безплатен безжичен интернет на обществени места. Предстои подписване на споразумение, като след това ще се инсталира мрежата.


Училищният автобус, който аварира на път от Портитовци за Бойчиновци, вече е ремонтиран. Общината търси шофьор за него, тъй като след инцидента досегашният е подал молба за напускане.


На 31 декември 2018 година изтича срокът на картите за преференциално пътуване, издадени през 2016 и 2017 година, съобщават от Общината във Враца. В тази връзка, дружеството „Тролейбусен транспорт“ е създало организация за допълнителни пунктове, където  да се издават подобни карти, като единият се намира на спирката на площад „Македония“, а другият е в стая №21 - в сградата на местната администрация.


За четвърта поредна година Община Козлодуй организира кампания в подкрепа на нуждаещи се самотно живеещи пенсионери. На 21 декември, точно преди коледните празници, ще бъдат обходени лично около сто пенсионери в цялата община и ще им бъдат предоставени хранителни продукти и специална коледна картичка от Община Козлодуй.


Пчеларският протест не постигна резултати, а лидерите на многобройните браншови организации не са подготвени да водят преговори. Това каза председателят на видинското пчеларско дружество Петър Младенов.


Александър Гогов от берковското село Черешовица, който е и ловец в местната дружинка, отстреля рядко срещан черен вълк. Едрият хищник се появил на мушката му докато дружинката била на лов за диви прасета. Черният вълк бил измерен на електронен кантар и показал 46 килограма. Макар и рядко, в природата у нас се срещат и бели, и черни вълци, обясниха горски специалисти.


В чуждоезиковата читалня на регионалната библиотеката във Видин деца учеха как се посреща Коледа по света. Гостуваха ученици от 3 и 4 клас на училище „Петко Р. Славейков“.


От 6-ти декември в страната започна кампания за събиране на средства за лечение на малката Зара. То ще се проведе на няколко етапа, а процедурите по него ще бъдат извършени в чужбина. Сумата за лечение е непосилна за семейството, а за Велизара това не са първите операции, разказва майката на момичето с видински корени Йорданка.


На 18 декември в концерт жителите и гостите на Козлодуй ще могат да чуят Цветелина, която ще представи новата си коледна песен, изпята с деветгодишната Светлинна Миткова от Козлодуй.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28