Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 декември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Втората по големина синагога в България ще оживее като културен център на името на един от най-известните художници, родени във Видин- Жул Паскин.

Вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, придружавани от областния управител Росен Белчев и кметът на Монтана Златко Живков, посетиха дневния център за пълнолетни лица с увреждания и два центъра за настаняване от семеен тип.

Мариян Димов ще лежи 18 години в затвора заради убийството на земеделския производител от Враца Кунчо Кунчев.

От днес в продажба са е-винетки през уеб сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа.

Йорданка Благоева представи в Монтана книгата “Босоногата кралица” преди официалната премиера в София.

Коледният литературен салон на Народно читалище „Цвят 1870” е днес.

Продължава ремонтът във видинската природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I".

Наградиха победителите в конкурса на община Враца за най- красива коледна украса.

От днес започва благотворителния Коледен базар, организиран от Младежка банка- Монтана, по повод настъпващите празници. Той ще се проведе до 21 декември във фоайето на Общинския младежки дом в областния град. На базара ще бъдат предложени картички с коледни мотиви, изработени ръчно чрез „квилинг“ техника. Всички любители на приложното изкуство ще могат да закупят  коледни картички всеки ден от 17.00 до 20.00. Освен това посетителите на базара ще имат възможността да се сдобият и с първото издание на единствения до момента по рода си Сборник с младежки авторски творби, създадени по проект на Младежка банка - Монтана, като събраните от продажбата средства ще бъдат използвани за финансиране на други младежки инициативи.

Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес в монтанската болница "Д-р Стамен Илиев". Желаещите да се прегледат в Отделението по пневмология и фтизиатрия могат да го направят всеки делничен ден до края на седмицата във времето от 8.00 до 13.00 часа. Заболеваемостта от туберкулоза в Монтанско през тази година се е задържала около средното ниво за страната- 25 на 100 000 жители, съобщават от лечебното заведение.

Природозащитен център "Натура" към Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” отпразнува своята 10-та годишнина. Юбилеят беше отбелязан днес с деца от детска градина "Българче", съобщи координаторът Георги Антонов.

Във видинското ОУ "Иван Вазов" се проведе благотворителен коледен базар на учениците от първи до четвърти клас. Малките коледарчета зарадваха днес посетителите и организаторите на базара. Инициативата се организира за поредна година в ОУ "Иван Вазов", като с всяка изминала година той става все по-мащабен и иновативен.

Традиционния си коледен концерт представят в залата на Симфониетата във Видин възпитаниците на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков".
 
105 години от рождението на журналиста и дипломат Крум Босев  почетоха в НЧ "Подем 1928" в мездренското село Руска Бела. На тържеството присъства неговият син Красимир Босев, който подари на читалището Указите, с които баща му е удостоен със званието "Герой на социалистическия труд" и "Народен деятел на културата". Председателят на читалището Валерия Тодорова откри програмата със стихотворението "Руска Бяла", деца от селото рецитираха стихове на Крум Босев. Певческата група "Росна китка" изпълни народни песни.

Танцьорите от мездренската хип- хоп група с ръководител Елеонора Бутакова участваха в първото издание на танцовия фестивал "Храмът на танца" в Самоков.

Община Берковица ще направи отчет за работата си през последната година. Това ще стане утре на последната сесия на Общинския съвет в града под Ком. Над 20 докладни ще разгледат общинските съветници. Внесена е докладна за освобождаване от такса "битови отпадъци" за болницата и медицински център № 1 за следващата година. Предлага се и актуализация на културния календар на Община Берковица за 2018 година като ще бъдат увеличени с 2000 лева средствата за предстоящите тържества за празниците.

Три поредни вечери децата на Враца ще изнесат коледни концерти, част от празничната програма на Община Враца. Проявите ще се проведат от 17 декември до 19 декември /включително/, от 16:30 ч., в Градската концертна зала. В първия ден ще се изявят възпитаниците от детските градини „Европейчета“, „Единство Творчество Красота“, „Звънче“, „Звездица“, „Славейче“ и „Българче“, а от училищата ще се представи „Св. Софроний Врачански“. На сцената във втория празничен ден ще се представят малчуганите от детските градини „Щастливо детство“, „Дъга“, „Вълшебница“, „Слънце“, „Радост“ и децата от Начално училище „Иванчо Младенов“. Празничната програма ще завърши с концерт, в който ще се включат талантите от детските градини „Зора“, „Знаме на мира“и „Детски свят“, както и възпитаниците от училищата „Козма Тричков“, „Никола Войводов“, „Отец Паисий“, „Васил Кънчов“ и „Васил Левски“. Малките артисти ще ни зарадват с много песни, стихчета и коледарски наричания, а за всички участници в концертите Община Враца е подготвила шоколадови изненади.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39