Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е изпълнен нито един стратегически проект за развитието на област Видин през последните години

Снимка: Радио ВИДИН

Междинната оценка за реализирането на Областната стратегия за развитие в периода 2014-2020 година бе представена пред Областния съвет за регионално развитие във Видин. Стратегията е приета преди пет години и определя средносрочните цели и приоритети за развитие на област Видин. Какво обаче е изпълнено от определените тогава цели? Оценката е направена от екипа на Националния център за териториално развитие.

"Към днешна дата област Видин е останала без реализирани идеи за проекти посочени още със създаването на плановия документ. А това са: изграждане и развитие на индустриална зона; регенериране на крайградските промишлени зони; мултимодален транспортен център; регионален център за изследване, технологии и иновации; хидротехнически съоръжения; център за агро-химическо обслужване; скоростен път Видин-Ботевград; модернизирана ЖП-линия; газопреносна мрежа. Това са ключови проекти и са ключовите предпоставки за възходящо развитие на района. Слабите страни на областта, посочени при създаването на Стратегията, са се влошили през този период: транспортната инфраструктура, слаборазвитата икономика, липсата на икономически генератори в областта, лошата материално-техничаска база на туризма, чуждестранните преки инвестиции са с много нисък обем, демографията е със знак "минус", безработица, която е ужасяваща на места, ниски доходи, бедност... Оползотворени ли са възможностите, които са посочени преди пет години- 10 пъти "не", обясни арх. Стойчо Троев, главен експерт в Националния център за териториално развитие.

Снимка"Умерено позитивна оценка" поставиха експертите от Националния център за териториално развитие. Нито един от заложените преди 5 години стратегически проекти за развитието на област Видин, които трябваше да катализират подема на региона, не е изпълнен, а негативните тенденции се задълбочават. За този период населението на областта се е стопило с 10 620 човека или 10,9%, показва междинният доклад за изпълнението на областната стратегия за развитие.

Част от членовете на Областния съвет за развитие във Видин застъпиха мнението, че е необходима незабавна целенасочена държавна политика, за да се възроди изоставащата в своето развитие Северозападна България.

"Такава Целенасочена стратегия е изработена преди две години и не е отживелица, защото в момента аналогични програми се изпълняват в редица западни страни, като: САЩ, Испания, Унгария, Германия, Скандинавските страни, дори в Турция", обясни изпълнителният директор на Националния център за териториално развитие проф. д-р Веселина Троева.

"Съществува такъв документ, който изповядва вашето виждане- държавни инвестиции в индустриална инфраструктура, в подобрена комуникация, в образование, квалификация и привличане на готови специалисти чрез Програма за изграждане на 1000 жилища точно в този район. Това го има черно на бяло написано и мотивирано преди две години. Предложението ми е: вземете в ръце тази програма и лобирайте директно пред Министерски съвет за нейната реализация", добави арх. Стойчо Нотев.

Повече по темата, какво казаха кметове, общински съветници и областният управител- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00