Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям интерес към приемните на Мая Манолова във Видинско

3
Снимка: Недка Лилкова

Омбудсманът Мая Манолова и екипът ѝ провежда приемни в област ВидинОбщественият защитник изрази намерение да посети видинската болница „Света Петка“ след подадени сигнали от граждани, че не са изпълнени дадени обещания от директора ѝ д-р Цветан Василев.

"Беше обещано, че ще има 180 хиляди лева, с които да се купят нови хемодиализни апарати. Имаше обещание, че ще се направи частичен ремонт в това отделение. Нищо не е направено. Имаме отговори от министъра на здравеопазването, затова че частният диализен център, който е напълно оборудван, е напълно лицензиран. Имам ангажимент към тези хора, защото диализата е животоспасяваща. Условията са ужасни. Апаратурата е стара. Част от нея аварира. Хората твърдят, че ремонтът не е изпълнен. Водоочистващата система не действа в предвидените параметри", информира общественият защитник.

Мая Манолова ще се срещне с работниците на фирмата по чистота във Видин за проблема с неизплатените заплати. На срещата са поканени да присъстват кметът на община Видин, представители на Инспекцията по труда и на Националната агенция за приходите. 

"С този казус се занимаваме от години. Днес предстои среща - от 16 часа. Този казус засяга 150 души. Промените, които бяха направени по мое настояване, в законодателството, те не могат да бъдат ползвани от работниците на "Титан". Дружеството не е обявено в несъстоятелност. Задължително е фондът да плаща на работници от фалирали предприятия. Тук става въпрос за дружество, което не е във фалит", съобщи Мая Манолова.

Омбудсманът пристигна във Видин с бързия влак София- Видин. По време на пътуването си тя и нейният екип от експерти направиха своеобразна приемна на гражданите като разгледаха различни казуси, лични и колективни- за неизплатени заплати, некоректност от страна на банки, искане за опрощаване на дължими суми към държавата от физически лица, проблеми, свързани с ТЕЛК, здравеопазване, Държавен фонд "Земеделие". 

"Във влака успяхме да чуем около петнайсет души, като част от жалбите са колективни. Моят екип е във всички общини на област Видин. Така че приемните вече на някои места са започнали", каза Мая Манолова

В Областна администрация- Видин Мая Манолова разговаря със записали се предварително за приемната видинчани. Хората казаха за какво са дошли при обществения защитник: 

"Имам три въпроса. Първо личен въпрос- във връзка със Закона за местни данъци и такси, вторият е по параграф 4, имам вилна зона и ми искат битови отпадъци, такса смет, а там всичко е изпочупено, и трето - за т. нар. нелоялни, мошеници - арендатори, които ни ползват земите, а не дават рента... Аз я търся по въпроса за моето пенсиониране, не са ми взели големите коефициенти…  Имаме неизплатени заплати за 2016-2017 година, работила съм в частна хемодиализа. Казаха ни от Главна дирекция “Инспекция по труда“, че трябва да заведем дело, за да се обяви във фалит. До момента нямаме резултати, затова идваме да ни каже оттук насетне какво да се направи."

В 12 часа днес в Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село, жителите на общината имаха възможност да се срещнат с тричленен екип, воден от Айсун Авджиев – главен секретар на институцията на омбудсмана. На въпросите и жалбите отговаряха още Нина Бояджиева – началник отдел „Права на потребителите на административни и обществени услуги“ и Стойка Куртева – експерт в отдел „Право на собственост“. За около два часа 12 души успяха да получат отговори на проблеми, които ги вълнуват– за земеделските земи, инфраструктурата и очакванията от местната власт. Разговорите оставаха поверителни, независимо, че докато чакаха хората ги обсъждаха гласно на общата маса.

Приемните на омбудсмана и нейния екип във Видин и в общините от областта се провеждат днес и утре. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35