Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 декември 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Правителството отпуска допълнителни 3 милиона лева на община Видин. Решението е взето днес на заседание на Министерски съвет. 

Близо 7 милиона лева получава област Монтана, след решение на Министерски съвет, съобщиха от областната структура на ГЕРБ-Монтана. 

Община Козлодуй получи 3.6 милиона лева от Правителството. Един милион лева за реконструкция на читалището в село Гложене и 2.6 милиона лева за цялостно обновяване на централна градска част са гласувани на заседание на Министерски съвет днес. 

Издаването на новите лични карти с чип се отлага за 2020 година, вместо от началото на 2019-а. Това решиха депутатите на второ четене при гласуването на промени в Закона за преминаването през България на чужди въоръжени сили. Чрез него обаче се правят поправки в закона за личните документи, а причината е, че от януари догодина служителите на НАТО също трябва да получават карта за пребиваване.

До един месец ще бъде обявена обществена поръчка за ремонта на родилното отделение на врачанската болница. Това стана ясно при посещението на омбудсмана Мая Манолова в здравното заведение. Според нея, има забавяне на ремонта, за който от Министерството на здравеопазването са обещани 300 хиляди лева. 

За девети път колегията на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките направиха дарение на отделението по неонатология в монтанската болница- три инхалатора и три детски креватчета за недоносените бебета, съобщават от лечебното заведение. Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана д-р Тони Тодоров и завеждащият отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева благодариха за помощта на директора на института доц. д-р Христо Попов и археолога Тони Керацева.


Изпуснати са няколко възможности за получаване на неизплатените заплати на работниците във фирмата по чистота във Видин, заяви омбудсманът Мая Манолова на среща със съкратените служители. Едната възможност е била Община Видин във връзка с наложените ѝ запори да плати тези средства и те да се приспаднат от нейния  дълг към дружеството по чистота или в условия на преговори да бъдат договорени плащания поне на част от задълженията на работниците. Последното задължение на Община Видин е било на стойност 1 500 000 лева и то е изплатено. 

Кризисният център за жени и деца, жертви на насилие в Мездра е оказал помощ на две лица и пет деца от отварянето си на 1 август 2018 г. Децата са били социализирани и обучавани в училища в град Мездра с помощта на 8 доброволци. 

Ново огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (H5N8) е констатирано на 17 декември в регистриран животновъден обект, тип лично стопанство, във видинското село Косово, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория в изпитвателна лаборатория.

Най-важни са правилата за планиране и реализиране на осъществяването на план-приема за 2018/2019 година, каза началникът на Регионално управление на образованието във Видин Веселка Асенова на провелата се днес работна среща в Областна администрация- Видин на тема "Държавният план-прием по професии в съответствие с потребностите на пазара на труда в област Видин".
 
Ученици от бившия строителен техникум в Монтана се включиха в благотворителна акция. Коледната инициатива е за събиране на средства за подпомагане на онкоболните деца в България. 

Във Враца за поредна година бяха връчени традиционните годишни стипендии на сдружение „Вестители 2007“.  Гост на събитието бе заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи награди на стипендиантите. Двадесет деца от различни училища в града на възраст между 7 и 18 години получиха стипендии в размер от 30 до 100 лева месечно, като общата стойност на всички е 12 000 лева. 

Основно училище "Никола Вапцаров" във врачанското село Селановци е единственото селско училище, отличено и финансирано като "иновативно" по проект "Различното училище". Това свое право учебното заведение заслужи след направен мониторинг от представители на Министерството на образованието, Инспектората по образованието и неправителствени организации-членове на Комисията по оценка на въздействието.

В Професионалната гимназия по селско стопанство "Г. М. Димитров" в град Дунавци днес се проведе коледно смехотворно тържество. То се отличи с богата програма, награди, много участници и гости. Участие в тържеството взеха ученици от гимназията и литературния клуб във Видин "Иван Деспотов", с ръководител Диана Сиракова. На тържеството бяха наградени дейни ученици от гимназията, а за финал всички гости и участници, преподаватели и кметът на Дунавци изиграха традиционно Дунавско хоро.

На обновени помещения се радват във филиал „Звънче“ във Видин на Детска градина „Мир“. За ремонт на филиала, който посещават децата от квартал „Нов път“ в града са използвани 8 хиляди лева от средствата за капиталови разходи, лични дарения и помощ от строителната група на Общината и родители, каза директорът Валя Йорданова.

В Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра се откри етнографската изложба "До бабиното огнище", която културното средище традиционно всяка година подрежда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10