Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква година изпращат кметове от Северозапада

| обновено на 28.12.18 в 15:30
16
Снимка: Радио Видин

С каква равносметка изпращат 2018 година кметовете в Северозапада? Кои бяха личните им победи и загуби? Как виждат развитието на региона и в какво смятат, че държавата трябва да ги подкрепи? Доволни ли са от постигнатото и как ще продължат да са в полза на народа? Накъде върви Северозападът и ще стигне ли скоро поне другите региони в страната? Отговорите търсим в рубриката "Добро утро, кмете" от кметове и кметски наместници на населени места в региона, а така също и от жителите им.

СнимкаПървата ни среща е в Старопатица. Селото е едно от двете места в България, където са намерени корали от праисторическо време. То е разположено върху територията на коралов риф от някогашно море. Откритието е направено преди доста години, но досега на иначе интересната находка не е обърнато необходимото внимание. С провал завършил и опитът на местната власт да изготви проект за проучването им и популяризирането на Старопатица. Отказано е финансирането му и инициативата пропаднала. Поне за момента, защото местното ръководство не се е отказало от идеята да привлече инвестиции.

Липсата на средства, а може би и липсата на внимание към проблемите на малките населени места от Северозапада са сред основните проблеми тук. Ето защо през 2018 година кметовете им поискаха собствени бюджети, за да могат да покриват спешни или най-належащи нужди.

"Това би ни направило по-ефективни в работата ни", обясни кметът на Старопатица Николай Николов.

СнимкаОт Старопатица отиваме в китното планинско селце Песочница, разположено на 12 км от Берковица, на брега на река Пескаица. Смята се, че именно тя е дала името на селото. От всички страни Песочница е заобиколено от хълмове, на които растат иглолистни и широколистни гори. Според жителите на селото, лятото там е тихо и прохладно, а зимата - мека. С една дума- идеални условия за живот. За съжаление, обаче, селото се обезлюдява, а възможностите за стартиране на бизнес намаляват с всяка година.

Отиваме в друго монтанско село, което посетихме през октомври тази година- Студено буче. Там по това време продължаваше мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче- Доктор Йосифово- Смирненски- Славотин- Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин.

Снимка"Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но трафикът от тежкотоварни автомобили е намалял драстично, за радост на местните", каза тогава кметът Петър Александров.

Следващата спирка са селата Добри дол, Сливата и Орсоя, където също бе започнал ремонт на пътя между тях. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който преди време протестираха жителите на трите села. Ремонтните дейности бяха започнали, но трафикът от тежкотоварни камиони не бе спрял и пречеше както на работата на строителните групи, така и на жителите, защото облаците от прах, вибрациите и няколкотонните тежки машини им идваха в повече. Ето защо жителите на Добри дол настояваха спешно изпълнителят и Пътното управление да изготвят обходен маршрут и да изведат тежкия трафик от населените места.

Само 65 души живеят в малкото крайпътно селце Пишурка край стария главен път до пристанището на река Дунав при Лом. Кръстено е на известния поет и народен будител Кръстьо Пишурка. Създадено е от преселници от Босилеградско, днешна Сърбия и от Банатския край. Сега там са останали предимно възрастни хора, на които основна грижа е медицинското обслужване. Животът в селото тече на бавни обороти, до обяд работи и смесеният магазин, пред който обичайно още отрано хората се Снимкасъбират за покупки и раздумки. После селото притихва. Причудлива табела доскоро е била визитната картичка на Пишурка. Надписът ѝ "Карай бавно! Селото е малко и няма да го видиш" разсмивала, но и предупреждавала за бдителност през населеното място. С нея местните хора се надявали да спрат шофьорите, които карат бясно. Табелата била поставена от предишния кмет, но от пътната служба наредили да се премахне. Сега кметицата на селото Иванка Миланова с гордост показва и парка пред сградата на училището, и кметството, и пощата, наречена "Пощенско агентство".

Продължаваме с още едно дунавско село. То се нарича Остров и е част от община Оряхово. От намерените на територията на селото антични предмети е установено, че от 1900 г. до 800 г. пр.н.е. там е съществувало тракийско селище. Селото продължава съществуването си и днес, с население от около 1100 души. За съжаление, и там демографските процеси не са ги подминали, а причината си е една и съща- липсата на работа и поминък за младите.

СнимкаВръщаме се отново в област Видин, за да кажем "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село на границата ни със Сърбия. В близост до него има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г. Това малко живописно селце, захвърлено в най-северозападната точка на България, има почти четиривековна история. Днес първото впечатление за селото е, че умира. Липсата на средства и най-вече на хора веднага се забелязва от всеки, дръзнал да дойде в тази най-западна част от страната. Както и тишината. Единственият шум и индикация за някакъв живот бе от група от малцинството, която стоварваше от конска каруца дърва в кален двор и с охота обясниха, че сега най-печелившият бизнес в селото е събарянето на къщи и разпродаването на материала от тях...

Това ли е истината за този район в Северозападна България? Защо е неглижиран? Защо го забравиха? Защо умишлено или не го пренебрегват? Тук на доизживяване са оставени хубави села с интересно минало, помнещи и едни доста добри времена, защото този край навремето бе доста богат - нещо, което надали интересува вече някой, освен статистиката.

Отговорите на тези и други въпроси, свързани с миналото, настоящето и бъдещето на Северозапада през погледа на жителите му и представители на местната власт, чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00