Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през следващия програмен период

3
Снимка: Радио ВИДИН

Тази година Европейската комисия представи проекта си за многогодишна финансова рамка за периода след 2020 година. Според тази нова многогодишна финансова рамка регионалната политика остава една от основните политики на Европейския съюз /ЕС/. Към нея са насочени около 370 милиарда евро от бъдещия бюджет на ЕС.
 
Председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент е Искра Михайлова от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Отговорностите на членовете на комисията се фокусират върху оперативните програми, които се финансират от европейските структурни фондове във всички страни членки. Това е от порядъка на 358 милиарда евро за сегашния планов период за всички страни- членки до 370 милиарда, около 1/3 от бюджета на ЕС като цяло. Комисията за регионална политика отговаря за наблюдението дали разумно се използват тези средства, дали се спазват правилата и как се изпълнява общата политика на ЕС за сближаване на регионите.

"Нашата работа е да изработим заедно, на база на предложенията на Европейската комисия, регламентите, които ще управляват тези пари след 2020 година. Общо програмите, свързани с многогодишната финансова рамка са 47 разпределени между всички комисии в парламента. Ние отговаряме за четири от тях и работим по още 17-19 становища по другите програми. Т.е. цялата работа на комисията Реджи е фокусирана върху това как ще се разпределят парите в ЕС и как те ще се управляват, контролират, насочват", коментира Искра Михайлова.

Отговорността е много голяма, претенциите и очакванията на всички страни са различни. Ако хората искат да има готови програми в цяла Европа, това трябва да бъде свършено до 23 април, защото след това започва предизборната кампания. Дотогава с многогодишната финансова рамка трябва да е готова позицията на европарламента.

Снимка"Европейският съюз и страните членки се сблъскват с нови проблеми. Ако попитате европейските граждани кое е най- важно за тях те отговарят категорично: сигурността. Те вече поставят различията между отделните региони на по-задно място. На първо място е сигурността, защитата на границите, опазването на околната среда и превенция на измененията на климата и чак след това е конкурентноспособност и изравняване на различията между регионите. Т.е. нашата любима политика на сближаване, която финансира оперативните програми в България и представлява 70% от инвестициите в страната, не е първият и основен приоритет на ЕС. В продължение на година и половина моята основна работа беше да доказвам, че има нужда от тази политика. Какви борби с изменение на климата, като ние нямаме пътища? Как ще се справим с околната среда, като не сме си изградили системите за отпадни води и пречистване на отпадните води? Как ще бъдем конкурентноспособни, ако ние не инвестираме в социални мерки и не повишим качеството на трудовия ресурс в България? Ние имаме нужда от тази подкрепа. Добрата новина е, че я има кохезионната политика, има я политиката на сближаване и ние продължаваме да работим за нея", допълни българският евродепутат.

Бизнесът е споменаван много често в две направления - за подкрепа на нови предприятия, за да може да се преодолее проблемът с безработицата в Европа. Ще има мерки, които да подкрепят новосъздадени фирми. Бизнесът ще получи сериозна подкрепа по линията на няколко програми, свързани с образование и иновации:

"Старата програма "Хоризонт 2020" вече се казва "Хоризонт Европейски съюз". Тя си увеличава бюджета и бизнесът ще получава подкрепа за изследвания и иновативни решения във всяка една бизнес среда. Бизнесът може да участва и в програма LIFE, която е за околна среда и иновации. Бизнесът би могъл и индивидуално да ползва новите финансови инструменти на ЕС, като продължението на Плана Юнкер. Но, аз разчитам на това, че българското правителство ще направи национална платформа, за да гарантира кредитите, които бизнесът ще тегли", заяви Искра Михайлова.

През новия програмен период ще продължат и трансграничните проекти, считани за много успешни:

Дали Европа ще върви на две скорости и през следващия програмен период зависи от всяка страна:

"България трябва да реши - ние ще си караме кротко и ще сме си по-назад или ние ще положим усилия, национални."

Очакванията от новия програмен период от 2021-2027 година коментира и евродепутатът от групата на европейската народна партия Светослав Малинов:

Снимка"Този бюджет е много добър за България, защото в него има няколко големи увеличения, които пряко ни облагодетелстват - Еразъм, надявам се това е очевидно. Има повече пари за охрана на граници, за увеличаване на сигурността, от което ние пряко ще се възползваме и още нещо - това винаги се въздържам да го казвам публично, но вече явно ще трябва да го казваме - ние сме абонирани за онези фондове, които са за най-бедните и неразвитите. Затова да не се гордеем, че на нас ни се увеличават парите."

Евродепутатът посочи, че България изостана от Румъния през последните години:

"България толкова изостана от Румъния, че откровено да ви кажа, никога не съм го вярвал. Когато се водеха преговори за присъединяване, където участвах и видях отблизо каква беше разликата между България и Румъния преди 17-18 години. Това е абсолютно поражение. Че ние допуснахме една държава като Румъния, която драстично изоставаше, беше смятана за теглеща назад България като част от двойката. В момента ни изпреварват по най-важния принцип - доходи."

По повод протестите в България, които тръгнаха от високите цени на горивата и прераснаха в масово недоволство Светослав Малинов заяви:

"Европейският съюз има изключително слаби възможности да влияе в много сфери. Те са оставени на държавите. И като видим как нещата, които зависят от европейските регулации са по-добре от онези, които не зависят от европейските регулации, започва да става ясна картината, че където бъдат оставени българските граждани да се самоуправляват през своите политици, нещата не се развиват. Това е и тайната, защо в България доверието към ЕС е едно от най-високите."


Темата Брекзит евродепутатът коментира така:

"Ние имаме готово споразумение и още при неговото изготвяне първо беше поставен въпросът за защита на правата на всички пребиваващи европейски граждани в Обединеното Кралство. Какво ще стане, ако не бъде подписано никой не може да ви каже, защото предстои да се урежда с вътрешно законодателство. Абсолютно равнопоставени са българите с германци, французи, с холандци. Тук не може да има специално третиране на някакви граждани от ЕС, всички са равни. Тази защита беше осигурена и фиксирана в това споразумение, където бяха фиксирани и куп други неща, включително и вноската, която трябва да платят или по- скоро сумата, тъй като вече не е вноска, всичко беше подредено. В момента, в който самото споразумение се поставя под заплаха, всичко вече е разрешено. Какво ще решат британците, когато напуснат без споразумение, никой не може да ви каже."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00