Ще ни тръгне ли "по вода" с новите цени на ВиК услугите

Снимка: Радио Видин

В последните дни на миналата година граждани излязоха на протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране срещу заложеното увеличение на цената на водата от януари. Техните намерения бяха да попречат на членовете на регулатора да влязат на заседанието за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 година. Въпреки недоволството, Комисията за енергийно и водно регулиране реши водата да поскъпне в 27 населени места. Най-много ще плащат вече жителите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лева. Поскъпване има и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%. 

Видинчани изказаха критични мнения относно повишението на ВиК услугите: 

"Няма добре да ни се отрази новата цена на водата. Особено за нас, пенсионерите, 4 кубика, ние с жена ми толкова ползваме... Пенсиите трябваше да се увеличат от 1 януари, а не от 1 юли... При всички случаи ще ни се отрази, не можем да го спрем това явление... Най- дразнеща е таксата "разпределение"... Би трябвало да повишат заплатите на служителите на ВиК, иначе тези разходи за какво са... ВиК винаги са прави, а пък ние не искаме тази проверка на водомерите и оттук се получава разминаването." 

Около 6% е увеличението на водата за област Видин, каза директорът на "ВиК"- Видин Георги Владов.

"Тези 1 680 километра водопроводна мрежа в област Видин са изградени за население 120- 130 хиляди жители да живеят и да потребяват тази вода. Тогава цената би могла да бъде и по- ниска. От 1-ви януари 2019 година цената на кубик вода за битови и промишлени потребители е една и съща и тя става 1.78 лева без ДДС или увеличението е с 11 стотинки, или около 6%. Появи се спекулация за тези 22% и някои хора се опитаха да си направят пиар за сметка на нервите на населението, особено в този регион. За мен това е некоректно" - каза директорът на видинското ВиК дружество и допълни:

"Имаме петгодишен бизнес- план, в който е разписано ясно и точно как ще се движат цените на водата, тоест с какви проценти ще нарастват те през годините. Хората едва ли са чели този бизнес- план, но при такъв вид услуги цените трудно падат. Цената на водата се влияе от два показателя- първият е разходите на предприятието и вторият, който трябва да се има предвид, е количеството потребена вода. Не може всички да отчитат демографски срив в Северозападна България, тоест намаляване на потреблението, а ние да очакваме да намалее също цената на водата" - коментира Георги Владов.

Повече по темата, както и цялото интервю с Георги Владов можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" , организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани. "Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана..

публикувано на 12.03.19 в 15:28

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36