Ще ни тръгне ли "по вода" с новите цени на ВиК услугите

Снимка: Радио Видин

В последните дни на миналата година граждани излязоха на протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране срещу заложеното увеличение на цената на водата от януари. Техните намерения бяха да попречат на членовете на регулатора да влязат на заседанието за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 година. Въпреки недоволството, Комисията за енергийно и водно регулиране реши водата да поскъпне в 27 населени места. Най-много ще плащат вече жителите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лева. Поскъпване има и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%. 

Видинчани изказаха критични мнения относно повишението на ВиК услугите: 

"Няма добре да ни се отрази новата цена на водата. Особено за нас, пенсионерите, 4 кубика, ние с жена ми толкова ползваме... Пенсиите трябваше да се увеличат от 1 януари, а не от 1 юли... При всички случаи ще ни се отрази, не можем да го спрем това явление... Най- дразнеща е таксата "разпределение"... Би трябвало да повишат заплатите на служителите на ВиК, иначе тези разходи за какво са... ВиК винаги са прави, а пък ние не искаме тази проверка на водомерите и оттук се получава разминаването." 

Около 6% е увеличението на водата за област Видин, каза директорът на "ВиК"- Видин Георги Владов.

"Тези 1 680 километра водопроводна мрежа в област Видин са изградени за население 120- 130 хиляди жители да живеят и да потребяват тази вода. Тогава цената би могла да бъде и по- ниска. От 1-ви януари 2019 година цената на кубик вода за битови и промишлени потребители е една и съща и тя става 1.78 лева без ДДС или увеличението е с 11 стотинки, или около 6%. Появи се спекулация за тези 22% и някои хора се опитаха да си направят пиар за сметка на нервите на населението, особено в този регион. За мен това е некоректно" - каза директорът на видинското ВиК дружество и допълни:

"Имаме петгодишен бизнес- план, в който е разписано ясно и точно как ще се движат цените на водата, тоест с какви проценти ще нарастват те през годините. Хората едва ли са чели този бизнес- план, но при такъв вид услуги цените трудно падат. Цената на водата се влияе от два показателя- първият е разходите на предприятието и вторият, който трябва да се има предвид, е количеството потребена вода. Не може всички да отчитат демографски срив в Северозападна България, тоест намаляване на потреблението, а ние да очакваме да намалее също цената на водата" - коментира Георги Владов.

Повече по темата, както и цялото интервю с Георги Владов можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40