Ще ни тръгне ли "по вода" с новите цени на ВиК услугите

Снимка: Радио Видин

В последните дни на миналата година граждани излязоха на протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране срещу заложеното увеличение на цената на водата от януари. Техните намерения бяха да попречат на членовете на регулатора да влязат на заседанието за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 година. Въпреки недоволството, Комисията за енергийно и водно регулиране реши водата да поскъпне в 27 населени места. Най-много ще плащат вече жителите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лева. Поскъпване има и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%. 

Видинчани изказаха критични мнения относно повишението на ВиК услугите: 

"Няма добре да ни се отрази новата цена на водата. Особено за нас, пенсионерите, 4 кубика, ние с жена ми толкова ползваме... Пенсиите трябваше да се увеличат от 1 януари, а не от 1 юли... При всички случаи ще ни се отрази, не можем да го спрем това явление... Най- дразнеща е таксата "разпределение"... Би трябвало да повишат заплатите на служителите на ВиК, иначе тези разходи за какво са... ВиК винаги са прави, а пък ние не искаме тази проверка на водомерите и оттук се получава разминаването." 

Около 6% е увеличението на водата за област Видин, каза директорът на "ВиК"- Видин Георги Владов.

"Тези 1 680 километра водопроводна мрежа в област Видин са изградени за население 120- 130 хиляди жители да живеят и да потребяват тази вода. Тогава цената би могла да бъде и по- ниска. От 1-ви януари 2019 година цената на кубик вода за битови и промишлени потребители е една и съща и тя става 1.78 лева без ДДС или увеличението е с 11 стотинки, или около 6%. Появи се спекулация за тези 22% и някои хора се опитаха да си направят пиар за сметка на нервите на населението, особено в този регион. За мен това е некоректно" - каза директорът на видинското ВиК дружество и допълни:

"Имаме петгодишен бизнес- план, в който е разписано ясно и точно как ще се движат цените на водата, тоест с какви проценти ще нарастват те през годините. Хората едва ли са чели този бизнес- план, но при такъв вид услуги цените трудно падат. Цената на водата се влияе от два показателя- първият е разходите на предприятието и вторият, който трябва да се има предвид, е количеството потребена вода. Не може всички да отчитат демографски срив в Северозападна България, тоест намаляване на потреблението, а ние да очакваме да намалее също цената на водата" - коментира Георги Владов.

Повече по темата, както и цялото интервю с Георги Владов можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45