Защо не изпълняваме обещанията си

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Обикновено хората възприемат периода в края на годината като време за ново начало. Отправят поглед към новата година с куп обещания за промени в живота си. За жалост, на теория е много по-лесно, отколкото на практика тези обещания да се случат. Защо отправяме тези обещания, които не изпълняваме? Защо не вярваме и на обещанията на политиците? Това са въпросите, на които търсим отговори в "Посоките на делника". По темата потърсихме мнението на психолози, социолог и сред хората. 


"Не трябва да си поставяме нереалистични цели", обясни психологът Катя Райчева и допълни:


"Ако обещаваме на някого и не изпълним обещанието, трябва да очакваме същото и от него... Не трябва да си поставяме невъзможни цели, ако ги поставяме пред нас. Има и пречки, които могат да ни попречат да ги реализираме... Много е важна мотивацията на човека... Не трябва да имаме хиперпреекспонирани очаквания към себе си..." 


"В началото на годината човек си обещава да прекрати някои вредни навици и си поставя тези цели... По-реалистично е да си направите планове за по- кратък период, защото има по- голяма вероятност да ги изпълните, отколкото за година напред... Хубаво е човек да бъде реалист, но въпреки всичко с амбиция и постоянство да се стреми към осъществяване на идеите си... Важното е да има и човек до вас, който да ви насърчава..."- коментира и психоложката Юлияна Живова.


Когато говорим за обещанията, няма начин да не стигнем и до политиците- хората, които най- често обещават, но не изпълняват според повечето хора. Ето какво каза по темата социологът Любен Добрев


"Хората не им вярват, защото не виждат нищо реално направено от тях... Реализирането на обещанията им. Тях ги няма. Хората загубиха доверие... Когато едно обещание е неизпълнено, то то става лъжа..."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45