Защо не изпълняваме обещанията си

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Обикновено хората възприемат периода в края на годината като време за ново начало. Отправят поглед към новата година с куп обещания за промени в живота си. За жалост, на теория е много по-лесно, отколкото на практика тези обещания да се случат. Защо отправяме тези обещания, които не изпълняваме? Защо не вярваме и на обещанията на политиците? Това са въпросите, на които търсим отговори в "Посоките на делника". По темата потърсихме мнението на психолози, социолог и сред хората. 


"Не трябва да си поставяме нереалистични цели", обясни психологът Катя Райчева и допълни:


"Ако обещаваме на някого и не изпълним обещанието, трябва да очакваме същото и от него... Не трябва да си поставяме невъзможни цели, ако ги поставяме пред нас. Има и пречки, които могат да ни попречат да ги реализираме... Много е важна мотивацията на човека... Не трябва да имаме хиперпреекспонирани очаквания към себе си..." 


"В началото на годината човек си обещава да прекрати някои вредни навици и си поставя тези цели... По-реалистично е да си направите планове за по- кратък период, защото има по- голяма вероятност да ги изпълните, отколкото за година напред... Хубаво е човек да бъде реалист, но въпреки всичко с амбиция и постоянство да се стреми към осъществяване на идеите си... Важното е да има и човек до вас, който да ви насърчава..."- коментира и психоложката Юлияна Живова.


Когато говорим за обещанията, няма начин да не стигнем и до политиците- хората, които най- често обещават, но не изпълняват според повечето хора. Ето какво каза по темата социологът Любен Добрев


"Хората не им вярват, защото не виждат нищо реално направено от тях... Реализирането на обещанията им. Тях ги няма. Хората загубиха доверие... Когато едно обещание е неизпълнено, то то става лъжа..."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40