Защо не изпълняваме обещанията си

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Обикновено хората възприемат периода в края на годината като време за ново начало. Отправят поглед към новата година с куп обещания за промени в живота си. За жалост, на теория е много по-лесно, отколкото на практика тези обещания да се случат. Защо отправяме тези обещания, които не изпълняваме? Защо не вярваме и на обещанията на политиците? Това са въпросите, на които търсим отговори в "Посоките на делника". По темата потърсихме мнението на психолози, социолог и сред хората. 


"Не трябва да си поставяме нереалистични цели", обясни психологът Катя Райчева и допълни:


"Ако обещаваме на някого и не изпълним обещанието, трябва да очакваме същото и от него... Не трябва да си поставяме невъзможни цели, ако ги поставяме пред нас. Има и пречки, които могат да ни попречат да ги реализираме... Много е важна мотивацията на човека... Не трябва да имаме хиперпреекспонирани очаквания към себе си..." 


"В началото на годината човек си обещава да прекрати някои вредни навици и си поставя тези цели... По-реалистично е да си направите планове за по- кратък период, защото има по- голяма вероятност да ги изпълните, отколкото за година напред... Хубаво е човек да бъде реалист, но въпреки всичко с амбиция и постоянство да се стреми към осъществяване на идеите си... Важното е да има и човек до вас, който да ви насърчава..."- коментира и психоложката Юлияна Живова.


Когато говорим за обещанията, няма начин да не стигнем и до политиците- хората, които най- често обещават, но не изпълняват според повечето хора. Ето какво каза по темата социологът Любен Добрев


"Хората не им вярват, защото не виждат нищо реално направено от тях... Реализирането на обещанията им. Тях ги няма. Хората загубиха доверие... Когато едно обещание е неизпълнено, то то става лъжа..."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Цеца Велкова, кмет на с. Новоселци

Кметът на Новоселци: Пътищата са ни най-големият проблем

Днес в рубриката „Добро утро, кмете“ сме в село Новоселци , което е близо до Видин, само на 3 км от областния град. Разположението на населеното място е много удобно, но пък има много неуредени въпроси, които кметът Цеца Велкова се опитва да решава.   Тя е управник на селото от 2015 година, като преди това е била секретар в кметството...

публикувано на 22.03.19 в 11:30

Католиците от Северозапада ще посрещнат папа Франциск в София

Католическата общност в северозападна България се готви за посещението на папа Франциск у нас. Католици, които живеят във Видин, ще отнесат на среща с папа Франциск вратите на строящата се в града катедрала. Енория във Видин е имало след Освобождението, възстановена е преди три години. Преди да започне служба във Видин, отец Пламен Гечев..

публикувано на 21.03.19 в 14:31

Избираме ли работата си според местоживеенето

Преди години сред българите неусетно бе създадена традиция, според която, когато човек започне работа някъде, той трябва да се устрои на това място, да създаде семейство и обзаведе дом, и да работи там до пенсионирането си. Така ли е това, обаче днес? В началото на годината представители на социологическата агенция "Галъп интернешинъл" проведоха..

публикувано на 20.03.19 в 12:21

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40