Български превозвачи ще отстояват своите интереси в Брюксел

Снимка: Радио ВИДИН

Български транспортни фирми готвят протест в Брюксел заради пакета от предложения за промени в работата на международните превозвачи. На 10 януари в Брюксел ще протестират и видински превозвачи. Тогава е гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент на пакета "Мобилност", който касае работата на международните превозвачи.
Владислав Андреев е собственик на транспортна фирма от Видин:
"Доста хора ще ходят. Не само шофьори, а и собственици на фирми. Съюзът на международните превозвачи организира два чартърни полета за Брюксел. Там, в 9,30, когато започва комисията по транспорт, заседанието, всички ще бъдат там с искания да бъде отложен този пакет, защото това убива нашия бизнес. Само от България минимум ще бъдат около 600 души. Подкрепят ни Румъния, Унгария, Латвия, Литва, Полша. Очакваме да бъде нещо грандиозно, за да се чуе и нашата дума."

Според превозвачите, ако бъде приет в този си вид проектът за мобилен пакет, ще има тежки последствия- ще доведе до масови фалити на малките и средни фирми.

"Те са 4-5 проблемните зони. Първата е връщане на шофьора или превозното средство, понеже сега пак се говори за внасяне в Парламента на идеята, която беше отхвърлена от Съвета на Европа за връщане на превозното средство на всеки четири седмици, също така спането в кабината, директивата за командироване, каботажът и въвеждането в експлоатация на новото поколение тахографи. Ако бъдат приети в този си вид, те ще доведат до фалити. Всички страни, които са в периферията на Европа, ще бъдат засегнати. Наистина, тези мерки са чисто протекционистки и защитават транспортния бизнес от Западна Европа", коментира Йордан Арабаджиев- изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Петко Ангелов е председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас. Той също не приема искането автомобилите на четири седмици да се връщат в България:
"На 10 януари се гласува в комисията на Европарламента автомобилите на четири седмици да се връщат в България. Това не е нормално. Ние сме европейски пазар, отворен, всеки може да работи и да се прибира, когато иска. Евросъюзът е на две скорости- Франция и Германия са от първата скорост, а ние сме от втората. Каквото искат Франция и Германия, те имат най-много депутати, и това се случва. Нормално е да си защитаваме интересите и да ни подкрепя и държавата."

СнимкаБългарският евродепутат Ангел Джамбазки прогнозира, че гласуването в комисията по транспорт няма да е в полза на българските превозвачи:

"От 40 представители имаме 16 гласа, тези, които биха ни подкрепили. Означава загуба. И най- вероятно това ще се случи. Какво следва? България има два инструмента. Един инструмент, който е задължителен и министър Желязков вече се готви за това, е да оспорим тези актове в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Ще се точи едно дело десетина годинки, през това време я остане някой, я не. Това, което ние трябва да направим е следното нещо- време е да кажем следното нещо, повече от 10 години, през които България общо взето отстъпваше на всички, време е и ние да проявим национален егоизъм. Ето, сега идва разговор за Брекзит и може да кажем следното нещо- ако вие не изтеглите тези текстове, които убиват българския бизнес, 17 % от БВП са автомобилните превози, ние ще наложим вето на нещо важно за вас. Какво ви е важно? Брекзит ви е важен. Вето тогава."

От Съюза на международните превозвачи, организатори на протеста, посочват че: "Това е единственият начин да защитим бизнеса си от грубо посегателство и да запазим шофьорите си! В противен случай предстои практическата ни ликвидация като бранш и мизерия или емиграция на близо 120 000 семейства."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45