Български превозвачи ще отстояват своите интереси в Брюксел

Снимка: Радио ВИДИН

Български транспортни фирми готвят протест в Брюксел заради пакета от предложения за промени в работата на международните превозвачи. На 10 януари в Брюксел ще протестират и видински превозвачи. Тогава е гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент на пакета "Мобилност", който касае работата на международните превозвачи.
Владислав Андреев е собственик на транспортна фирма от Видин:
"Доста хора ще ходят. Не само шофьори, а и собственици на фирми. Съюзът на международните превозвачи организира два чартърни полета за Брюксел. Там, в 9,30, когато започва комисията по транспорт, заседанието, всички ще бъдат там с искания да бъде отложен този пакет, защото това убива нашия бизнес. Само от България минимум ще бъдат около 600 души. Подкрепят ни Румъния, Унгария, Латвия, Литва, Полша. Очакваме да бъде нещо грандиозно, за да се чуе и нашата дума."

Според превозвачите, ако бъде приет в този си вид проектът за мобилен пакет, ще има тежки последствия- ще доведе до масови фалити на малките и средни фирми.

"Те са 4-5 проблемните зони. Първата е връщане на шофьора или превозното средство, понеже сега пак се говори за внасяне в Парламента на идеята, която беше отхвърлена от Съвета на Европа за връщане на превозното средство на всеки четири седмици, също така спането в кабината, директивата за командироване, каботажът и въвеждането в експлоатация на новото поколение тахографи. Ако бъдат приети в този си вид, те ще доведат до фалити. Всички страни, които са в периферията на Европа, ще бъдат засегнати. Наистина, тези мерки са чисто протекционистки и защитават транспортния бизнес от Западна Европа", коментира Йордан Арабаджиев- изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Петко Ангелов е председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас. Той също не приема искането автомобилите на четири седмици да се връщат в България:
"На 10 януари се гласува в комисията на Европарламента автомобилите на четири седмици да се връщат в България. Това не е нормално. Ние сме европейски пазар, отворен, всеки може да работи и да се прибира, когато иска. Евросъюзът е на две скорости- Франция и Германия са от първата скорост, а ние сме от втората. Каквото искат Франция и Германия, те имат най-много депутати, и това се случва. Нормално е да си защитаваме интересите и да ни подкрепя и държавата."

СнимкаБългарският евродепутат Ангел Джамбазки прогнозира, че гласуването в комисията по транспорт няма да е в полза на българските превозвачи:

"От 40 представители имаме 16 гласа, тези, които биха ни подкрепили. Означава загуба. И най- вероятно това ще се случи. Какво следва? България има два инструмента. Един инструмент, който е задължителен и министър Желязков вече се готви за това, е да оспорим тези актове в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Ще се точи едно дело десетина годинки, през това време я остане някой, я не. Това, което ние трябва да направим е следното нещо- време е да кажем следното нещо, повече от 10 години, през които България общо взето отстъпваше на всички, време е и ние да проявим национален егоизъм. Ето, сега идва разговор за Брекзит и може да кажем следното нещо- ако вие не изтеглите тези текстове, които убиват българския бизнес, 17 % от БВП са автомобилните превози, ние ще наложим вето на нещо важно за вас. Какво ви е важно? Брекзит ви е важен. Вето тогава."

От Съюза на международните превозвачи, организатори на протеста, посочват че: "Това е единственият начин да защитим бизнеса си от грубо посегателство и да запазим шофьорите си! В противен случай предстои практическата ни ликвидация като бранш и мизерия или емиграция на близо 120 000 семейства."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Цеца Велкова, кмет на с. Новоселци

Кметът на Новоселци: Пътищата са ни най-големият проблем

Днес в рубриката „Добро утро, кмете“ сме в село Новоселци , което е близо до Видин, само на 3 км от областния град. Разположението на населеното място е много удобно, но пък има много неуредени въпроси, които кметът Цеца Велкова се опитва да решава.   Тя е управник на селото от 2015 година, като преди това е била секретар в кметството...

публикувано на 22.03.19 в 11:30

Католиците от Северозапада ще посрещнат папа Франциск в София

Католическата общност в северозападна България се готви за посещението на папа Франциск у нас. Католици, които живеят във Видин, ще отнесат на среща с папа Франциск вратите на строящата се в града катедрала. Енория във Видин е имало след Освобождението, възстановена е преди три години. Преди да започне служба във Видин, отец Пламен Гечев..

публикувано на 21.03.19 в 14:31

Избираме ли работата си според местоживеенето

Преди години сред българите неусетно бе създадена традиция, според която, когато човек започне работа някъде, той трябва да се устрои на това място, да създаде семейство и обзаведе дом, и да работи там до пенсионирането си. Така ли е това, обаче днес? В началото на годината представители на социологическата агенция "Галъп интернешинъл" проведоха..

публикувано на 20.03.19 в 12:21

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40