Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Снимка: БГНЕС

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии, в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните медии. Оказва се, че 12% от тийнейджърите, които не прекаляват със социалните мрежи и 38% от тези, които прекарват твърде много време в тях, проявяват признаци на по-тежка депресия. Така ли е това у нас и превръщат ли се вече социалните мрежи в зависимост за младите хора? Заема ли вече интернет застрашаващи размери при формирането на характера на младите хора. Какви са най- честите им тревоги и проблеми и как те оценяват намесата в личния им живот?

Тийнейджърските години са най- специфичните в живота на всеки млад човек, предвид факта, че именно тогава се формира характерът и редица качества, като увереността и самоконтролът. Тийнейджърите нямат правилното самосъзнание и инстинкт за публикуване на неподходящо съдържание. Още повече, това съдържание може да бъде разпространено прекалено лесно и то публично, което впоследствие се превръща в голям проблем за младите хора. Потърсихме мнение от педагог- разговаряхме с Евлогия Манджукова, директор на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

"Ползите са ясни- по- лесен и по-бърз контакт, по- добра информираност и това никой не го отрича. По- скоро трябва да се насочи вниманието ни като получаваме толкова много бонуси от тоя тип медии, какви са негативите от от тяхната употреба и има ли някакъв шанс това да бъде ограничено. Проблемът е, че с развитието на социалните медии се наруши нормалното човешко общуване. Човек в социалните медии е анонимен, но най- страшното е това, че когато си анонимен можеш да не се регистрираш дори и с личното си име и да останеш тотално скрит. Изключително опасно е за обществото ни всеки да се хвърля да коментира дадена житейска ситуация и аз съм изключително притеснена, тъй като през целия си живот работя изключително и само с млади хора и имам възможността в ретроспективен план да проследя тяхното развитие" - коментира Евлогия Манджукова.

Британските специалисти са установили, че 40% от момичетата и 25% от момчетата са били обект на онлайн тормоз. За смущения в съня дори са съобщили 40% от момичетата и 28% от момчетата. Когато става въпрос за връзката между потреблението на социални медии и притесненията за външния вид и самоуважението, отново момичетата са тези, които преживяват по-дълбоко нещата. Проблемът при контактуването на младите хора в социалните мрежи е, че те все още нямат изградени умения за социална комуникация. Това обясни психологът от Видин Катя Райчева:

"Мъжкият тип характер е по- несоциален. Той няма тази необходимост да е толкова социален. Говорим за типичния мъж, който си върши нещата. Жените са по- податливи и това е голяма суета. Не можем да избягаме от природата си." 

Едно от големите предимства, които социалните медии предоставят на момичетата е основата за сравнение между тях и техните връстнички, както и с известни личности. Освен това те получават достъп до диетични съвети и тренировки и козметика, за да се променят и да станат по- красиви и желани. Тревогите за външния им вид, обаче могат да повлияят негативно като цяло на качеството им на живот. Кои са по- пристрастени към общуването в социалните мрежи- момичета или момчета? Темата коментирахме с възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Разговаряхме с Илияна, Памела, Нина и Дейвид:

Снимка: Пламен Коцев"Аз лично не черпя много информация от интернет, защото си имам учебници и не искам да прочитам някаква грешна информация. Впоследствие ще ми е доста по- трудно да науча нещо правилно след като веднъж съм го прочел вече грешно...  Преди време имах проблем точно заради коментари във Фейсбук, защото се опитах да защитя една моя приятелка, която бяха обидили, но всичко приключи бързо и не се стигна до нещо повече... Участвам в много социални мрежи, но никога не са ме правили зависима от тях. Дори и на телефона си нямам Фейсбук- той ми трябва да ползвам информация, която ми трябва. Ползвам го само, когато пътувам в автобус например. Старая се да използвам интернет за неща, които са ми полезни на мен. Хората, с които общувам в социалните мрежи, ги познавам." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40