Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Снимка: БГНЕС

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии, в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните медии. Оказва се, че 12% от тийнейджърите, които не прекаляват със социалните мрежи и 38% от тези, които прекарват твърде много време в тях, проявяват признаци на по-тежка депресия. Така ли е това у нас и превръщат ли се вече социалните мрежи в зависимост за младите хора? Заема ли вече интернет застрашаващи размери при формирането на характера на младите хора. Какви са най- честите им тревоги и проблеми и как те оценяват намесата в личния им живот?

Тийнейджърските години са най- специфичните в живота на всеки млад човек, предвид факта, че именно тогава се формира характерът и редица качества, като увереността и самоконтролът. Тийнейджърите нямат правилното самосъзнание и инстинкт за публикуване на неподходящо съдържание. Още повече, това съдържание може да бъде разпространено прекалено лесно и то публично, което впоследствие се превръща в голям проблем за младите хора. Потърсихме мнение от педагог- разговаряхме с Евлогия Манджукова, директор на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

"Ползите са ясни- по- лесен и по-бърз контакт, по- добра информираност и това никой не го отрича. По- скоро трябва да се насочи вниманието ни като получаваме толкова много бонуси от тоя тип медии, какви са негативите от от тяхната употреба и има ли някакъв шанс това да бъде ограничено. Проблемът е, че с развитието на социалните медии се наруши нормалното човешко общуване. Човек в социалните медии е анонимен, но най- страшното е това, че когато си анонимен можеш да не се регистрираш дори и с личното си име и да останеш тотално скрит. Изключително опасно е за обществото ни всеки да се хвърля да коментира дадена житейска ситуация и аз съм изключително притеснена, тъй като през целия си живот работя изключително и само с млади хора и имам възможността в ретроспективен план да проследя тяхното развитие" - коментира Евлогия Манджукова.

Британските специалисти са установили, че 40% от момичетата и 25% от момчетата са били обект на онлайн тормоз. За смущения в съня дори са съобщили 40% от момичетата и 28% от момчетата. Когато става въпрос за връзката между потреблението на социални медии и притесненията за външния вид и самоуважението, отново момичетата са тези, които преживяват по-дълбоко нещата. Проблемът при контактуването на младите хора в социалните мрежи е, че те все още нямат изградени умения за социална комуникация. Това обясни психологът от Видин Катя Райчева:

"Мъжкият тип характер е по- несоциален. Той няма тази необходимост да е толкова социален. Говорим за типичния мъж, който си върши нещата. Жените са по- податливи и това е голяма суета. Не можем да избягаме от природата си." 

Едно от големите предимства, които социалните медии предоставят на момичетата е основата за сравнение между тях и техните връстнички, както и с известни личности. Освен това те получават достъп до диетични съвети и тренировки и козметика, за да се променят и да станат по- красиви и желани. Тревогите за външния им вид, обаче могат да повлияят негативно като цяло на качеството им на живот. Кои са по- пристрастени към общуването в социалните мрежи- момичета или момчета? Темата коментирахме с възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Разговаряхме с Илияна, Памела, Нина и Дейвид:

Снимка: Пламен Коцев"Аз лично не черпя много информация от интернет, защото си имам учебници и не искам да прочитам някаква грешна информация. Впоследствие ще ми е доста по- трудно да науча нещо правилно след като веднъж съм го прочел вече грешно...  Преди време имах проблем точно заради коментари във Фейсбук, защото се опитах да защитя една моя приятелка, която бяха обидили, но всичко приключи бързо и не се стигна до нещо повече... Участвам в много социални мрежи, но никога не са ме правили зависима от тях. Дори и на телефона си нямам Фейсбук- той ми трябва да ползвам информация, която ми трябва. Ползвам го само, когато пътувам в автобус например. Старая се да използвам интернет за неща, които са ми полезни на мен. Хората, с които общувам в социалните мрежи, ги познавам." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45