Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Снимка: БГНЕС

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии, в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните медии. Оказва се, че 12% от тийнейджърите, които не прекаляват със социалните мрежи и 38% от тези, които прекарват твърде много време в тях, проявяват признаци на по-тежка депресия. Така ли е това у нас и превръщат ли се вече социалните мрежи в зависимост за младите хора? Заема ли вече интернет застрашаващи размери при формирането на характера на младите хора. Какви са най- честите им тревоги и проблеми и как те оценяват намесата в личния им живот?

Тийнейджърските години са най- специфичните в живота на всеки млад човек, предвид факта, че именно тогава се формира характерът и редица качества, като увереността и самоконтролът. Тийнейджърите нямат правилното самосъзнание и инстинкт за публикуване на неподходящо съдържание. Още повече, това съдържание може да бъде разпространено прекалено лесно и то публично, което впоследствие се превръща в голям проблем за младите хора. Потърсихме мнение от педагог- разговаряхме с Евлогия Манджукова, директор на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

"Ползите са ясни- по- лесен и по-бърз контакт, по- добра информираност и това никой не го отрича. По- скоро трябва да се насочи вниманието ни като получаваме толкова много бонуси от тоя тип медии, какви са негативите от от тяхната употреба и има ли някакъв шанс това да бъде ограничено. Проблемът е, че с развитието на социалните медии се наруши нормалното човешко общуване. Човек в социалните медии е анонимен, но най- страшното е това, че когато си анонимен можеш да не се регистрираш дори и с личното си име и да останеш тотално скрит. Изключително опасно е за обществото ни всеки да се хвърля да коментира дадена житейска ситуация и аз съм изключително притеснена, тъй като през целия си живот работя изключително и само с млади хора и имам възможността в ретроспективен план да проследя тяхното развитие" - коментира Евлогия Манджукова.

Британските специалисти са установили, че 40% от момичетата и 25% от момчетата са били обект на онлайн тормоз. За смущения в съня дори са съобщили 40% от момичетата и 28% от момчетата. Когато става въпрос за връзката между потреблението на социални медии и притесненията за външния вид и самоуважението, отново момичетата са тези, които преживяват по-дълбоко нещата. Проблемът при контактуването на младите хора в социалните мрежи е, че те все още нямат изградени умения за социална комуникация. Това обясни психологът от Видин Катя Райчева:

"Мъжкият тип характер е по- несоциален. Той няма тази необходимост да е толкова социален. Говорим за типичния мъж, който си върши нещата. Жените са по- податливи и това е голяма суета. Не можем да избягаме от природата си." 

Едно от големите предимства, които социалните медии предоставят на момичетата е основата за сравнение между тях и техните връстнички, както и с известни личности. Освен това те получават достъп до диетични съвети и тренировки и козметика, за да се променят и да станат по- красиви и желани. Тревогите за външния им вид, обаче могат да повлияят негативно като цяло на качеството им на живот. Кои са по- пристрастени към общуването в социалните мрежи- момичета или момчета? Темата коментирахме с възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Разговаряхме с Илияна, Памела, Нина и Дейвид:

Снимка: Пламен Коцев"Аз лично не черпя много информация от интернет, защото си имам учебници и не искам да прочитам някаква грешна информация. Впоследствие ще ми е доста по- трудно да науча нещо правилно след като веднъж съм го прочел вече грешно...  Преди време имах проблем точно заради коментари във Фейсбук, защото се опитах да защитя една моя приятелка, която бяха обидили, но всичко приключи бързо и не се стигна до нещо повече... Участвам в много социални мрежи, но никога не са ме правили зависима от тях. Дори и на телефона си нямам Фейсбук- той ми трябва да ползвам информация, която ми трябва. Ползвам го само, когато пътувам в автобус например. Старая се да използвам интернет за неща, които са ми полезни на мен. Хората, с които общувам в социалните мрежи, ги познавам." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" , организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани. "Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана..

публикувано на 12.03.19 в 15:28

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36