Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните медии и младите хора- мода или зависимост

Снимка: БГНЕС

Момичетата в тийнейджърска възраст са двойно по- склонни да проявят симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии, в сравнение с момчетата. Това стана ясно преди дни от проучване на британски изследователи. Изследването е обхванало 11 000 млади хора, като е установено, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните медии. Оказва се, че 12% от тийнейджърите, които не прекаляват със социалните мрежи и 38% от тези, които прекарват твърде много време в тях, проявяват признаци на по-тежка депресия. Така ли е това у нас и превръщат ли се вече социалните мрежи в зависимост за младите хора? Заема ли вече интернет застрашаващи размери при формирането на характера на младите хора. Какви са най- честите им тревоги и проблеми и как те оценяват намесата в личния им живот?

Тийнейджърските години са най- специфичните в живота на всеки млад човек, предвид факта, че именно тогава се формира характерът и редица качества, като увереността и самоконтролът. Тийнейджърите нямат правилното самосъзнание и инстинкт за публикуване на неподходящо съдържание. Още повече, това съдържание може да бъде разпространено прекалено лесно и то публично, което впоследствие се превръща в голям проблем за младите хора. Потърсихме мнение от педагог- разговаряхме с Евлогия Манджукова, директор на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

"Ползите са ясни- по- лесен и по-бърз контакт, по- добра информираност и това никой не го отрича. По- скоро трябва да се насочи вниманието ни като получаваме толкова много бонуси от тоя тип медии, какви са негативите от от тяхната употреба и има ли някакъв шанс това да бъде ограничено. Проблемът е, че с развитието на социалните медии се наруши нормалното човешко общуване. Човек в социалните медии е анонимен, но най- страшното е това, че когато си анонимен можеш да не се регистрираш дори и с личното си име и да останеш тотално скрит. Изключително опасно е за обществото ни всеки да се хвърля да коментира дадена житейска ситуация и аз съм изключително притеснена, тъй като през целия си живот работя изключително и само с млади хора и имам възможността в ретроспективен план да проследя тяхното развитие" - коментира Евлогия Манджукова.

Британските специалисти са установили, че 40% от момичетата и 25% от момчетата са били обект на онлайн тормоз. За смущения в съня дори са съобщили 40% от момичетата и 28% от момчетата. Когато става въпрос за връзката между потреблението на социални медии и притесненията за външния вид и самоуважението, отново момичетата са тези, които преживяват по-дълбоко нещата. Проблемът при контактуването на младите хора в социалните мрежи е, че те все още нямат изградени умения за социална комуникация. Това обясни психологът от Видин Катя Райчева:

"Мъжкият тип характер е по- несоциален. Той няма тази необходимост да е толкова социален. Говорим за типичния мъж, който си върши нещата. Жените са по- податливи и това е голяма суета. Не можем да избягаме от природата си." 

Едно от големите предимства, които социалните медии предоставят на момичетата е основата за сравнение между тях и техните връстнички, както и с известни личности. Освен това те получават достъп до диетични съвети и тренировки и козметика, за да се променят и да станат по- красиви и желани. Тревогите за външния им вид, обаче могат да повлияят негативно като цяло на качеството им на живот. Кои са по- пристрастени към общуването в социалните мрежи- момичета или момчета? Темата коментирахме с възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Разговаряхме с Илияна, Памела, Нина и Дейвид:

Снимка: Пламен Коцев"Аз лично не черпя много информация от интернет, защото си имам учебници и не искам да прочитам някаква грешна информация. Впоследствие ще ми е доста по- трудно да науча нещо правилно след като веднъж съм го прочел вече грешно...  Преди време имах проблем точно заради коментари във Фейсбук, защото се опитах да защитя една моя приятелка, която бяха обидили, но всичко приключи бързо и не се стигна до нещо повече... Участвам в много социални мрежи, но никога не са ме правили зависима от тях. Дори и на телефона си нямам Фейсбук- той ми трябва да ползвам информация, която ми трябва. Ползвам го само, когато пътувам в автобус например. Старая се да използвам интернет за неща, които са ми полезни на мен. Хората, с които общувам в социалните мрежи, ги познавам." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00