Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Снимка: Архив Радио ВИДИН


Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще рефлектира и върху цените за бита. Анализ на енергийното министерство пък сочи, че цените на българската борса са най-ниските в Европа. Темата се дискутира по настояване на КНСБ в Националния тристранен съвет за сътрудничество. Те настояха държавата да предприеме спешни действия, за да стане енергийният пазар предвидим. Дали това е така попитахме Мария Лазарова - областен координатор на КНСБ в Монтана:

"...С цените с които върви тока за индустрията, се очаква да има и поскъпване на продукти...Ние настояваме от работодателите да вдигнат заплатите, но с това поскъпване няма как да стане...В случая сме на една позиция с работодателите, че КЕВР трябва да може да се намесва...Покачване на цените на стоките има. Не знам какво е видял министъра, но покачване има..."

По време на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска на КЕВР да се дадат законодателно повече правомощия, за да се намесва при кризи като настоящата. Опасенията са, че цените на стопанския сектор ще повлекат и тези за битовите потребители. Стига се до там предприятия да спират производства, възможна е и спекула.

По темата потърсихме и мнението на Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско- промишлена палата. Според него няма как всяко едно покачване на електроенергията и горивата, да не се отрази на цените:

"Цените са едно уравнение което включва в себе си суровина, енергия, труд и печалба разбира се. Когато едно от тези условия бъде повишено, то друго трябва да се намали...Трябва по пътя на производството на енергия да се направи нещо. Производителят продава на една цена, а тя стига двойна до нас...В крайна сметка крайният потребител винаги е потерпевш..."

По темата от малко по- различен ъгъл потърсихме и мнението на Евтим Стефанов изпълнителен директор на Бизнес инкубатор - Видин и на Агенцията за регионално развитие:

"...В различните производства се влагат различни суровини и енергия и е нормално да има поскъпване...Горивата поевтиняха, но това не се отрази на продуктите от първа необходимост...Има поскъпване във всички сфери..."

Хората от Видин коментираха, че има поскъпване на продукти, като хляб и зеленчуци. Според тях, след като има увеличение на цените, трябва да се увеличат заплатите и пенсиите.

В крайна сметка  дали цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите и ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението, предстои да разберем.


Вижте още
Цеца Велкова, кмет на с. Новоселци

Кметът на Новоселци: Пътищата са ни най-големият проблем

Днес в рубриката „Добро утро, кмете“ сме в село Новоселци , което е близо до Видин, само на 3 км от областния град. Разположението на населеното място е много удобно, но пък има много неуредени въпроси, които кметът Цеца Велкова се опитва да решава.   Тя е управник на селото от 2015 година, като преди това е била секретар в кметството...

публикувано на 22.03.19 в 11:30

Католиците от Северозапада ще посрещнат папа Франциск в София

Католическата общност в северозападна България се готви за посещението на папа Франциск у нас. Католици, които живеят във Видин, ще отнесат на среща с папа Франциск вратите на строящата се в града катедрала. Енория във Видин е имало след Освобождението, възстановена е преди три години. Преди да започне служба във Видин, отец Пламен Гечев..

публикувано на 21.03.19 в 14:31

Избираме ли работата си според местоживеенето

Преди години сред българите неусетно бе създадена традиция, според която, когато човек започне работа някъде, той трябва да се устрои на това място, да създаде семейство и обзаведе дом, и да работи там до пенсионирането си. Така ли е това, обаче днес? В началото на годината представители на социологическата агенция "Галъп интернешинъл" проведоха..

публикувано на 20.03.19 в 12:21

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40