Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Снимка: Архив Радио ВИДИН


Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще рефлектира и върху цените за бита. Анализ на енергийното министерство пък сочи, че цените на българската борса са най-ниските в Европа. Темата се дискутира по настояване на КНСБ в Националния тристранен съвет за сътрудничество. Те настояха държавата да предприеме спешни действия, за да стане енергийният пазар предвидим. Дали това е така попитахме Мария Лазарова - областен координатор на КНСБ в Монтана:

"...С цените с които върви тока за индустрията, се очаква да има и поскъпване на продукти...Ние настояваме от работодателите да вдигнат заплатите, но с това поскъпване няма как да стане...В случая сме на една позиция с работодателите, че КЕВР трябва да може да се намесва...Покачване на цените на стоките има. Не знам какво е видял министъра, но покачване има..."

По време на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска на КЕВР да се дадат законодателно повече правомощия, за да се намесва при кризи като настоящата. Опасенията са, че цените на стопанския сектор ще повлекат и тези за битовите потребители. Стига се до там предприятия да спират производства, възможна е и спекула.

По темата потърсихме и мнението на Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско- промишлена палата. Според него няма как всяко едно покачване на електроенергията и горивата, да не се отрази на цените:

"Цените са едно уравнение което включва в себе си суровина, енергия, труд и печалба разбира се. Когато едно от тези условия бъде повишено, то друго трябва да се намали...Трябва по пътя на производството на енергия да се направи нещо. Производителят продава на една цена, а тя стига двойна до нас...В крайна сметка крайният потребител винаги е потерпевш..."

По темата от малко по- различен ъгъл потърсихме и мнението на Евтим Стефанов изпълнителен директор на Бизнес инкубатор - Видин и на Агенцията за регионално развитие:

"...В различните производства се влагат различни суровини и енергия и е нормално да има поскъпване...Горивата поевтиняха, но това не се отрази на продуктите от първа необходимост...Има поскъпване във всички сфери..."

Хората от Видин коментираха, че има поскъпване на продукти, като хляб и зеленчуци. Според тях, след като има увеличение на цените, трябва да се увеличат заплатите и пенсиите.

В крайна сметка  дали цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите и ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението, предстои да разберем.


Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40