Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Снимка: Архив Радио ВИДИН


Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще рефлектира и върху цените за бита. Анализ на енергийното министерство пък сочи, че цените на българската борса са най-ниските в Европа. Темата се дискутира по настояване на КНСБ в Националния тристранен съвет за сътрудничество. Те настояха държавата да предприеме спешни действия, за да стане енергийният пазар предвидим. Дали това е така попитахме Мария Лазарова - областен координатор на КНСБ в Монтана:

"...С цените с които върви тока за индустрията, се очаква да има и поскъпване на продукти...Ние настояваме от работодателите да вдигнат заплатите, но с това поскъпване няма как да стане...В случая сме на една позиция с работодателите, че КЕВР трябва да може да се намесва...Покачване на цените на стоките има. Не знам какво е видял министъра, но покачване има..."

По време на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска на КЕВР да се дадат законодателно повече правомощия, за да се намесва при кризи като настоящата. Опасенията са, че цените на стопанския сектор ще повлекат и тези за битовите потребители. Стига се до там предприятия да спират производства, възможна е и спекула.

По темата потърсихме и мнението на Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско- промишлена палата. Според него няма как всяко едно покачване на електроенергията и горивата, да не се отрази на цените:

"Цените са едно уравнение което включва в себе си суровина, енергия, труд и печалба разбира се. Когато едно от тези условия бъде повишено, то друго трябва да се намали...Трябва по пътя на производството на енергия да се направи нещо. Производителят продава на една цена, а тя стига двойна до нас...В крайна сметка крайният потребител винаги е потерпевш..."

По темата от малко по- различен ъгъл потърсихме и мнението на Евтим Стефанов изпълнителен директор на Бизнес инкубатор - Видин и на Агенцията за регионално развитие:

"...В различните производства се влагат различни суровини и енергия и е нормално да има поскъпване...Горивата поевтиняха, но това не се отрази на продуктите от първа необходимост...Има поскъпване във всички сфери..."

Хората от Видин коментираха, че има поскъпване на продукти, като хляб и зеленчуци. Според тях, след като има увеличение на цените, трябва да се увеличат заплатите и пенсиите.

В крайна сметка  дали цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите и ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението, предстои да разберем.


Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45