Нова услуга в областните администрации пести време и разходи на гражданите

Новата услуга се предоставя в Центъра за административно обслужване към областната управа
Снимка: Радио Видин

ова услуга предоставят от началото на тази година областните администрации в страната. Удостоверяването с АПОСТИЛ на документи, издавани от кметовете и общинските администрации се извършва вече от тях, до сега услугата е извършвана от Министерството на външните работи. На място в областните градове се заверяват български документи, които е необходимо да се представят в чужбина. Легализацията е чрез поставяне на АПОСТИЛ. Това е вид печат, който удостоверява истинността на подписите и печатите в документа. Той се прилага в повече от 70 държави, които са приели така наречената Хагска конвенция от 5 октомври 1961 година. Има точно определени реквизити, които са абсолютно еднакви за всички страни, които са я одобрили. За България тя е в сила от 2001 година. До края на миналата година всеки, който е имал нужда от тази услуга е трябвало да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето, но и разходите за гражданите и бизнеса, каза главният секретар на Областна администрация- Видин Силвия Стрезова:

Силвия Стрезова, главен  секретар на Областна администрация- Видин"Издаване на удостоверение APOSTILLE на документи, които са издадени от кметовете и общинските администрации е нова услуга за областните администрации, която се предлага считано от 1 януари 2019 г. Това стана възможно след  изменението на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове през октомври 2018 година. Промяната е в резултат на една от мерките, инициирани от Правителството за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
За услугата се подава заявление в Центъра за административно обслужване на Областна администрация Видин. Представя се в оригинал документа, който следва да се завери с Апостил, оформен с реквизитите на общинската администрация, която го е издала /документите трябва да имат в оригинален вид заверка с т. нар. „правоъгълен щемпел за чужбина“ , положен до щемпела кръгъл печат на съответната община и подпис на оправомощеното, да извършва тази заверка в общината, длъжностно лице/.  Важно е гражданите да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.
Услугата Апостил се заплаща, като заплащането може да бъде в брой или чрез ПОС терминал в Центъра за административно обслужване. Възможно е и плащане по банков път. Срокът за изпълнение на услугата е до три работни дни, като Областна администрация Видин се стреми да постави Апостила още в рамките на същия работен ден, за да улесни максимално потребителите на административни услуги."

Във вторник в Областната администрация подадените от началото на годината заявления за АПОСТИЛ бяха  10, за 17 документа.

"Заверените с Апостил документи се ползват в чужбина и се представят пред различни институции, в зависимост от законодателството на съответната страна. За държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година Апостилът освобождава документа, към който е прикрепен, от по-нататъшни процедури за легализиране от други висшестоящи местни органи в страната на издаване, както и от дипломатическото или консулско представителство на държавата – страна по конвенцията, на чиято територия трябва да се представи документът.
Областните администрации удостоверяват с Апостил документи издадени от кметовете и общинските администрации, в по-голямата си част това са документи по гражданско състояние - акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др."-каза Силвия Стрезова.

Само за половин час Янко Михайлов получи заверка за документа, който му е необходим, тъй като ще работи в чужбина. Разбрал е за тази услуга от познати:

"Искам този документ за чужбина, за работа. Заминавам за Амстердам, Холандия."

Облекчението е за гражданите и бизнеса, каза Силвия Стрезова:

"Фактът, че тази услуга се предоставя в 28 областни администрации, не само на едно място, е улеснение за гражданите, които не трябва да пътуват до столицата за заверката. Искам да обърна внимание и на факта, че в Областна администрация- Видин могат да се заверяват не само документи на общините на територията на област Видин, а на всички общини в страната.
Децентрализирането на услугата Апостил е насочено към подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест при извършване на заверки на документи с Апостил за гражданите и бизнеса.
До края на миналата година всеки, който е имал нужда от тази услуга е трябвало да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето, но и разходите за гражданите и бизнеса."

Още през първите работни дни на тази година са заверени и документи в областната администрация в Монтана. Заверки са извършени и във Враца.   В Областна администрация- Видин заявленията за апостил се подават в Центъра за административно обслужване към областната управа, на ул. „Дунавска“ №6, на партерен етаж.


Вижте още

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Млада видинска авторка представя стихосбирка

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01

Ново село събира жени от общината на Бабинден

Уважението към бабата, помогнала за раждането на нов живот, новоселянките традиционно поднасят в навечерието на 21 януари. Затова днес, 18 януари, в салона на кооперацията във видинското село  Ново село ще се съберат жените от цялата община, за да пресъздадат обичая „Поливане на бабата“ и да отпразнуват Деня на родилната помощ, Бабинден ...

публикувано на 18.01.19 в 09:57

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15