Нова услуга в областните администрации пести време и разходи на гражданите

Новата услуга се предоставя в Центъра за административно обслужване към областната управа
Снимка: Радио Видин

ова услуга предоставят от началото на тази година областните администрации в страната. Удостоверяването с АПОСТИЛ на документи, издавани от кметовете и общинските администрации се извършва вече от тях, до сега услугата е извършвана от Министерството на външните работи. На място в областните градове се заверяват български документи, които е необходимо да се представят в чужбина. Легализацията е чрез поставяне на АПОСТИЛ. Това е вид печат, който удостоверява истинността на подписите и печатите в документа. Той се прилага в повече от 70 държави, които са приели така наречената Хагска конвенция от 5 октомври 1961 година. Има точно определени реквизити, които са абсолютно еднакви за всички страни, които са я одобрили. За България тя е в сила от 2001 година. До края на миналата година всеки, който е имал нужда от тази услуга е трябвало да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето, но и разходите за гражданите и бизнеса, каза главният секретар на Областна администрация- Видин Силвия Стрезова:

Силвия Стрезова, главен  секретар на Областна администрация- Видин"Издаване на удостоверение APOSTILLE на документи, които са издадени от кметовете и общинските администрации е нова услуга за областните администрации, която се предлага считано от 1 януари 2019 г. Това стана възможно след  изменението на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове през октомври 2018 година. Промяната е в резултат на една от мерките, инициирани от Правителството за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
За услугата се подава заявление в Центъра за административно обслужване на Областна администрация Видин. Представя се в оригинал документа, който следва да се завери с Апостил, оформен с реквизитите на общинската администрация, която го е издала /документите трябва да имат в оригинален вид заверка с т. нар. „правоъгълен щемпел за чужбина“ , положен до щемпела кръгъл печат на съответната община и подпис на оправомощеното, да извършва тази заверка в общината, длъжностно лице/.  Важно е гражданите да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.
Услугата Апостил се заплаща, като заплащането може да бъде в брой или чрез ПОС терминал в Центъра за административно обслужване. Възможно е и плащане по банков път. Срокът за изпълнение на услугата е до три работни дни, като Областна администрация Видин се стреми да постави Апостила още в рамките на същия работен ден, за да улесни максимално потребителите на административни услуги."

Във вторник в Областната администрация подадените от началото на годината заявления за АПОСТИЛ бяха  10, за 17 документа.

"Заверените с Апостил документи се ползват в чужбина и се представят пред различни институции, в зависимост от законодателството на съответната страна. За държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година Апостилът освобождава документа, към който е прикрепен, от по-нататъшни процедури за легализиране от други висшестоящи местни органи в страната на издаване, както и от дипломатическото или консулско представителство на държавата – страна по конвенцията, на чиято територия трябва да се представи документът.
Областните администрации удостоверяват с Апостил документи издадени от кметовете и общинските администрации, в по-голямата си част това са документи по гражданско състояние - акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др."-каза Силвия Стрезова.

Само за половин час Янко Михайлов получи заверка за документа, който му е необходим, тъй като ще работи в чужбина. Разбрал е за тази услуга от познати:

"Искам този документ за чужбина, за работа. Заминавам за Амстердам, Холандия."

Облекчението е за гражданите и бизнеса, каза Силвия Стрезова:

"Фактът, че тази услуга се предоставя в 28 областни администрации, не само на едно място, е улеснение за гражданите, които не трябва да пътуват до столицата за заверката. Искам да обърна внимание и на факта, че в Областна администрация- Видин могат да се заверяват не само документи на общините на територията на област Видин, а на всички общини в страната.
Децентрализирането на услугата Апостил е насочено към подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест при извършване на заверки на документи с Апостил за гражданите и бизнеса.
До края на миналата година всеки, който е имал нужда от тази услуга е трябвало да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето, но и разходите за гражданите и бизнеса."

Още през първите работни дни на тази година са заверени и документи в областната администрация в Монтана. Заверки са извършени и във Враца.   В Областна администрация- Видин заявленията за апостил се подават в Центъра за административно обслужване към областната управа, на ул. „Дунавска“ №6, на партерен етаж.


Вижте още

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е "Тържество на Православието". Свързано е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес. Това е станало на  19..

публикувано на 17.03.19 в 08:00

Млади хора ще благоустрояват парка в Кула

В община Кула стартира кампанията "Северозапазване". Целта й е възстановяване на парка в града, който от години не е във вида, в който жителите биха искали да бъде. Идеята е на Лора Мартинова и среща подкрепа от местните институции, частни фирми и граждани.    "Доста е изоставен не се поддържа, няма инициативи и проекти. Последните 2-3 години има..

публикувано на 15.03.19 в 18:14

Видинска детска градина си отглежда жълъди

Детска градина "Русалка" във Видин спечели една от наградите в играта на Гората.бг за засаждане на жълъди. Семенцата вече са покълнали и от учебното заведение се надяват успешно да ги отгледат и след това посадят в двора. "Ние сме единствената от Видинска област детска градина, спечелила проекта "Засади 100 дръвчета". Получихме жълъдите, два..

публикувано на 14.03.19 в 16:20

Пенсионери от Видин искат още домове за възрастни хора в региона

Подписка за ежегодно преизчисляване на пенсиите и приемане на Закона за възрастните хора започва на национално и регионално ниво. Документът, в който се включват и видинските пенсионери, трябва да бъде внесен за разглеждане от Парламента до 25 май. Подписката е отворена за всички, които искат да подкрепят пенсионерите за един по-добър, спокоен и..

публикувано на 14.03.19 в 15:06