Нова услуга в областните администрации пести време и разходи на гражданите

Новата услуга се предоставя в Центъра за административно обслужване към областната управа
Снимка: Радио Видин

ова услуга предоставят от началото на тази година областните администрации в страната. Удостоверяването с АПОСТИЛ на документи, издавани от кметовете и общинските администрации се извършва вече от тях, до сега услугата е извършвана от Министерството на външните работи. На място в областните градове се заверяват български документи, които е необходимо да се представят в чужбина. Легализацията е чрез поставяне на АПОСТИЛ. Това е вид печат, който удостоверява истинността на подписите и печатите в документа. Той се прилага в повече от 70 държави, които са приели така наречената Хагска конвенция от 5 октомври 1961 година. Има точно определени реквизити, които са абсолютно еднакви за всички страни, които са я одобрили. За България тя е в сила от 2001 година. До края на миналата година всеки, който е имал нужда от тази услуга е трябвало да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето, но и разходите за гражданите и бизнеса, каза главният секретар на Областна администрация- Видин Силвия Стрезова:

Силвия Стрезова, главен  секретар на Областна администрация- Видин"Издаване на удостоверение APOSTILLE на документи, които са издадени от кметовете и общинските администрации е нова услуга за областните администрации, която се предлага считано от 1 януари 2019 г. Това стана възможно след  изменението на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове през октомври 2018 година. Промяната е в резултат на една от мерките, инициирани от Правителството за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
За услугата се подава заявление в Центъра за административно обслужване на Областна администрация Видин. Представя се в оригинал документа, който следва да се завери с Апостил, оформен с реквизитите на общинската администрация, която го е издала /документите трябва да имат в оригинален вид заверка с т. нар. „правоъгълен щемпел за чужбина“ , положен до щемпела кръгъл печат на съответната община и подпис на оправомощеното, да извършва тази заверка в общината, длъжностно лице/.  Важно е гражданите да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.
Услугата Апостил се заплаща, като заплащането може да бъде в брой или чрез ПОС терминал в Центъра за административно обслужване. Възможно е и плащане по банков път. Срокът за изпълнение на услугата е до три работни дни, като Областна администрация Видин се стреми да постави Апостила още в рамките на същия работен ден, за да улесни максимално потребителите на административни услуги."

Във вторник в Областната администрация подадените от началото на годината заявления за АПОСТИЛ бяха  10, за 17 документа.

"Заверените с Апостил документи се ползват в чужбина и се представят пред различни институции, в зависимост от законодателството на съответната страна. За държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година Апостилът освобождава документа, към който е прикрепен, от по-нататъшни процедури за легализиране от други висшестоящи местни органи в страната на издаване, както и от дипломатическото или консулско представителство на държавата – страна по конвенцията, на чиято територия трябва да се представи документът.
Областните администрации удостоверяват с Апостил документи издадени от кметовете и общинските администрации, в по-голямата си част това са документи по гражданско състояние - акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др."-каза Силвия Стрезова.

Само за половин час Янко Михайлов получи заверка за документа, който му е необходим, тъй като ще работи в чужбина. Разбрал е за тази услуга от познати:

"Искам този документ за чужбина, за работа. Заминавам за Амстердам, Холандия."

Облекчението е за гражданите и бизнеса, каза Силвия Стрезова:

"Фактът, че тази услуга се предоставя в 28 областни администрации, не само на едно място, е улеснение за гражданите, които не трябва да пътуват до столицата за заверката. Искам да обърна внимание и на факта, че в Областна администрация- Видин могат да се заверяват не само документи на общините на територията на област Видин, а на всички общини в страната.
Децентрализирането на услугата Апостил е насочено към подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест при извършване на заверки на документи с Апостил за гражданите и бизнеса.
До края на миналата година всеки, който е имал нужда от тази услуга е трябвало да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето, но и разходите за гражданите и бизнеса."

Още през първите работни дни на тази година са заверени и документи в областната администрация в Монтана. Заверки са извършени и във Враца.   В Областна администрация- Видин заявленията за апостил се подават в Центъра за административно обслужване към областната управа, на ул. „Дунавска“ №6, на партерен етаж.


Вижте още

Свидетели ли сме на отклоняване от климатичните норми?

Напоследък в още младото лято се наблюдават порои - както на Балканите, така и у нас. Днес се очакват дъждове в пет области на страната, ако вече не се и случват. Климатолозите предупреждат за големи жеги през тази седмица в различни части от Европа - Испания, Франция, Белгия и Италия. Лятото във Видин е горещо, но с чести превалявания.  Аномалии..

обновено на 26.06.19 в 18:09

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52