Снимката на 10 януари 2019 година

Снимка: Радио Видин

Жълт код за валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана и Враца за днешния 10 януари. По информация на Агенция "Пътна инфраструктура"пътищата са обработени и проходими при зимни условия.

Общинската пътна мрежа на Видин се почиства от 6 машини, съобщи управителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов. От 19 до 22 часа снощи служителите на звено „Чистота“ към Община Видин са извършили осоляване на главните улици в града. До тази сутрин бяха обработени основните пътни артерии, надлези, кръстовища и кръгови движения, с помощта на 4 снегопочистващи машини и 2 фадроми.

Около 10 см е снежната покрива в община Бойница. Населените места се почистват със собствена техника на общината, 4-класната пътна мрежа се поддържа от фирма, обясни кметът Анета Генчева.

От Областното пътно управление на Враца съобщиха, че пътищата във Врачанско са почистени и проходими при зимни условия. 

Офертите на участниците в обществените поръчки за строителен надзор при изграждането на 33 км от път I-1 Мездра - Ботевград ще бъдат отворени утре, 11 януари.

Над 1000 превозвачи от България, Румъния, Литва, Латвия, Унгария и Полша протестират в момента в Брюксел. От централния площад "Люксембург" превозвачите настояват да не бъде приет пакетът "Макрон", който ще доведе до фалит на по- малките фирми от транспортния бизнес. Сред основните искания на протестиращите е да отпадне изискването за връщане на шофьора или превозното средство в страната на всеки четири седмици, също така спането в кабината, директивата за командироване, каботажът и въвеждането в експлоатация на новото поколение тахографи. Въпреки протестите транспортната комисия на ЕП реши камионите да се връщат в страната на произход на всеки 4 седмици. Това съобщи от Брюксел Владислав Андреев- собственик на транспортна фирма  от Видин. 


Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска отсрочка от шест месеца, за да се изчистят спорните текстове за условията за водене на регистър на лицата, които търгуват с горива. Срещу новия Закон за горивата се обявиха малките търговци. Собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива в страната се подготвяха да излизат на протест с поетапно блокиране на граници, още тази седмица с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата, каза за Радио Видин Димко Александров, член на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Общински съветници от Враца внесоха за обсъждане по проекта за бюджет за годината над 30 свои предложения, които отправят след срещи с граждани. Инициативата е на Владислава Лакова и Георги Генов от Демократи за силна България и Обединение демократична България.

Утре е крайният срок, в който жителите на община Лом имат възможност да направят своите предложения и препоръки при изготвянето на проектобюджета на общината за 2019 г .

Над 1200 души от община Мездра ще получат хранителни продукти по Оперативна програма „Храни и/или основно материално подпомагане“ от „Фонда за европейско подпомагане на най- нуждаещи се лица”.

Възможно е друга лекарска практика от Видин да поеме обслужването на населението на село Градец. Това обясни главният експерт в районната здравноосигурителна каса Десислава Петрова по повод оттеглянето на груповата практика, работеща в момента в най-голямото село от община Видин.

Учителите в по- малките населени места няма да бъдат ощетени, в сравнение с техните колеги от градовете от повишението на работните заплати в началото на 2019 година. Има изграден специален механизъм и всеки ще получи повишение на възнаграждението си, каза Евлогия Манджукова, председател на Синдиката на българските учители в област Видин.

Две пълни стипендии за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey ще получат ученици от Козлодуй, съобщават от общинската администрация. Стипендията, в размер на 1 250 долара, се предоставя за втора година от Община Козлодуй и Центъра за творческо обучение, София, и ще покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата. 

"Агресия и насилие в училище" бе темата, която обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Белоградчик презентираха пред ученици от СУ "Христо Ботев".

Детски специалисти от Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов"-София ще преглеждат на 12 януари, събота, във Видин.

Деца от врачанското село Крушовица ще получават месечна стипендия от 50 лева до края на втория учебен срок. Днес избраните стипендианти бяха отличени.

От днес стартира данъчната кампания за 2019 година. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подавани, както по електронен път, така и на място в офисите на Националната агенция по приходите.

По- голяма събираемост на данъците през 2018 година отчита Община Белоградчик в сравнение с предходната 2017-та.

Съществува опасност подмяната на касовите апаратите да предизвика хаос, подобен на този с електронните винетки в началото на 2019 година. Това прогнозира Вилхелм Павлов собственик на сервиз за поддръжка на касови апарати във Видин.

Първата електронна винетка бе продадена днес в пощенската станция в село Арчар. Това казаха работещи в пощата и обясниха, че хората все още се притесняват от новите винетки.

Много от старите дървета във Видин създават проблеми по пешеходните алеи и разположените в близост до тях жилищни сгради. Гражданите могат да сигнализират до Община Видин за наличие на такива, каза управителят на фирмата по озеленяване  Даниела Димитрова.

Пътнотранспортно произшествие е станало тази сутрин по пътя след село Иново в посока Брегово. Лек автомобил, движещ се към областния град, управляван от 25-годишен видинчанин се е завъртял на пътното платно и се е блъснал в насрещно идващия служебен автомобил на електроразпределителното дружество, обслужващо региона.

50-годишен водач на товарен автомобил е пострадал при пътнотранспортно произшествие на главен път Е - 79 между Видин и Монтана. Инцидентът е станал тази сутрин в района на разклона за село Клисурица, обясни говорителят на ОДМВР в Монтана Ирен Токина.


Вижте още

Край на историята със серовъглерода във Враца

Изкараха 110-те тона серовъглерод от площадката на "Химко" днес /20 юли/ . Така беше сложен край на операцията по извеждането на опасното вещество от границите на неработещия бивш химически комбинат край Враца. Наличието на химикала предизвика истинска истерия, която гръмна в навечерието на европейските избори. Наложи се намесата на..

публикувано на 20.07.19 в 16:31

Участници от "На базар сме! В парка" събират средства за Йоско от Видин

Инициативата "На базар сме! В парка" продължава до края на днешния ден . На базара се събират средства за спешната операция на Йоско от Видин . Хората просто минавайки пускат пари в кутията, каза за Радио ВИДИН  Цецка Александрова от участниците и допълни: "Не знам дали има един час от както сме тук, вече повече от половината картини на децата за..

публикувано на 20.07.19 в 16:24
Белоградчишки скали

Започва фестивалът "Опера на Върховете 2019" в Белоградчик

Белоградчишките скали ще станат декор на едни от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет. Това дава възможност на публиката да усети по различен начин своите любими произведения, каза директорът на Софийската опера и балет Акад. Пламен Карталов : "Знае се, че когато публиката отиде на опера на върховете ще види необичайни сценични..

публикувано на 20.07.19 в 08:46
Врачанската болница

Свикват извънредна сесия за болницата във Враца

Извънредна сесия, поискана с подписите на 17 от общо 37 общински съветници във Враца, ще се проведе следващата седмица . Заседанието на местния парламент е било насрочено за следващия четвъртък, 25 юли от 17 часа. Това е решено на председателски съвет, свикан от Румен Антов. На сесията трябваше да присъства здравния министър Кирил Ананиев, но..

публикувано на 20.07.19 в 08:05

Днес празнуваме Илинден

Българската православна църква почита по нов стил паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, който е могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Бог. Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на..

публикувано на 20.07.19 в 07:44

Снимката на 19 юли 2019 година

Петима лекари от неврологията на видинската болница "Св. Петка" подадоха молби за напускане с едномесечно предизвестие. Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. По думите му: "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2 400 лева, а шеф на отделение - 1..

публикувано на 19.07.19 в 18:20

Успешно четвърто издание на "Село назаем" в Долни Вадин

Успешно завърши инициативата "Село назаем" в оряховското село Долни Вадин. Това бе четвъртото й издание, а 19 млади хора помагаха на местните жители, каза   за Радио Видин Анелия Радулова, председател на местното читалище "Съзнание-1927". "19 са доброволците, взели участие. Най- младият е на 21 години, а най-възрастният на 52. Доброволците..

публикувано на 19.07.19 в 15:51