Северозападът очаква азиатски туристи тази година

Снимка: Радио ВИДИН
Достатъчно примамлив и популяризиран ли е Северозападът сред туристите? 2018 година се очерта като преходна година към различно ниво и различна локация туристически дестинации.

"Можем да обобщим от тази гледна точка- от наблюденията в нашата мрежа- на екскурзоводите и локацията на туристите, новите дестинации, които се очертават, интересът, потокът на туристите и интересът от участниците в инфотурове, един доста по-различен поглед за 2018 година. Това, което професионално обсъждахме с нашите колеги е, кои са първите тенденции, в които 2018 година се очертава като, можем да кажем една от преходните години към различно ниво и различна локация туристически дестинации и туристически интерес. Профилът на туриста, който се прави по професионален социологически начин, на туриста, който има интерес към България, се променя доста динамично. Все повече в този 21 век, запазената природа и възможността няколко пласта туристически продукти като културно- исторически, винен, приключенски, екотуризъм, да бъдат предложени в един общ продукт. Тези продукти се очерват с много по- завишен интерес", каза Валя Александрова- регионален представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България, която е част от Европейската мрежа на екскурзоводите.

Дестинация Долен Дунав, в която се намира Видинска област вече влезе в потока на трансевропейски и трансгранични продукти:

"Това означава, че на туристи от Азия, от Америка, от Европа се предлагат продукти през няколко централно-европейски държави, чиито туристически маршрут преминава и през България и завършва или на Черно море, или в съседна Турция, или съседна Гърция, откъдето с круиз продължават. Все по- голям е интересът към такъв комбиниран туризъм. Т.е една част от туристическите маршрути да бъдат круизни- може да са морски, може да са речни, една част да бъдат приключенски- в планински условия, друга част да бъдат по винени дестинации, каквито Горен и Долен Дунав имат в изобилие като трансграничен продукт."

СнимкаСеверозападът има богато културно- историческо наследство, което може да бъде представено пред туристите. Дестинация Долен Дунав, на която се намираме ние, вече е в потока на трансграничните продукти. Това означава, че на туристи от Азия и Америка се предлагат продукти през няколко държави и туристическият маршрут преминава и през България. Затова през следващите 4-5 години е добре да бъдат насочени усилията не само в обучението на професионални кадри, които да посрещат и туристите, но след това и в задържането на тези кадри на работа тук, на територията на Видинска област.

Втората тема в предаването "Еко Свят" днес е за нарушенията в горите. В над 150 случая на незаконна сеч Държавното горското стопанство във Видин е установило извършителите. При 40 нарушения извършителят е останал неизвестен. За случаите с ясен извършител има съставени актове за установяване на административни нарушения.

"40 броя са констативните протоколи, които касаят нарушения, извършени от неизвестен нарушител, като тези преписки са комплектовани и са изпратени към съответната районна прокуратура за евентуално установяване на извършителите", обясни директорът на ДГС- Видин Радослав Николов.

СнимкаПо тези преписки са задържани 45 моторни превозни средства, 50 каруци, 30 моторни триона и 314 кубически метра дърва за огрев. За последната година няма случаи на посегателство върху служители на стопанството, за разлика от предходни години.

"Основно два са районите с по-голяма концентрация на нарушения. Това е районът на Бела Рада- Войница, съответно Буковец- Милчина лъка и районът на селата Арчар- Мали Дреновец и Септемврийци- Ярловица, като тези с концентрация на нарушения са свързани с наличието на махали с компактно ромско население в Арчар, Дунавци и град Видин."

И още от предаването този четвъртък: към края на миналата година бе вдигнат запорът на сметките на Община Димово, наложен заради стари задължения към фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване. Договорът с фирмата, наета за тези дейности, приключи в края на 2018 година. Общината имаше намерение сама да се заеме със събирането и извозването на боклука и по проект да закупи автомобил и контейнери. Този текущ проблем ще бъде обсъждан на заседанието на Общинския съвет, което е утре, на 11 януари. Съветниците ще решават и колко да бъде данъкът на старите автомобили.

"Ние трябва да си приведем в съответствие Наредбата, която определя размерът на данъците. Законът за местните данъци и такси определя данъкът от-до, а Общинските съвети конкретизират размера в този прозорец. При нас ще бъде в почти долна граница. Населението е предимно възрастно, сравнително бедно, автомобилите са на повече години, а то точно за тези автомобили има едно леко вдигане на данъците", каза председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров.

СнимкаДругият проблем, който ще бъде обсъждан, е сметосъбирането и сметоизвозването в общината:

"Ще разгледаме един анализ на кмета във връзка с тази дейност и да вземем решение за закупуване на съответните съдове и камиони."

В момента фирмата си изтегля контейнерите и Общината е раздала торби за смет, в които гражданите да събират боклука. Преустройва се и един камион в сметосъбиращ, като ще се търси вариант за още един.

Проучвани са и оферти. Фирми предлагат нови автомобили за сметосъбиране и сметоизвозване на разсрочено плащане за 5 години. В следващите години Община Димово ще продължи да плаща и задълженията си към фирмата, която е работила на територията на общината до 2018 година.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Млада видинска авторка представя стихосбирка

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01

Ново село събира жени от общината на Бабинден

Уважението към бабата, помогнала за раждането на нов живот, новоселянките традиционно поднасят в навечерието на 21 януари. Затова днес, 18 януари, в салона на кооперацията във видинското село  Ново село ще се съберат жените от цялата община, за да пресъздадат обичая „Поливане на бабата“ и да отпразнуват Деня на родилната помощ, Бабинден ...

публикувано на 18.01.19 в 09:57

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15