Северозападът очаква азиатски туристи тази година

Снимка: Радио ВИДИН
Достатъчно примамлив и популяризиран ли е Северозападът сред туристите? 2018 година се очерта като преходна година към различно ниво и различна локация туристически дестинации.

"Можем да обобщим от тази гледна точка- от наблюденията в нашата мрежа- на екскурзоводите и локацията на туристите, новите дестинации, които се очертават, интересът, потокът на туристите и интересът от участниците в инфотурове, един доста по-различен поглед за 2018 година. Това, което професионално обсъждахме с нашите колеги е, кои са първите тенденции, в които 2018 година се очертава като, можем да кажем една от преходните години към различно ниво и различна локация туристически дестинации и туристически интерес. Профилът на туриста, който се прави по професионален социологически начин, на туриста, който има интерес към България, се променя доста динамично. Все повече в този 21 век, запазената природа и възможността няколко пласта туристически продукти като културно- исторически, винен, приключенски, екотуризъм, да бъдат предложени в един общ продукт. Тези продукти се очерват с много по- завишен интерес", каза Валя Александрова- регионален представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България, която е част от Европейската мрежа на екскурзоводите.

Дестинация Долен Дунав, в която се намира Видинска област вече влезе в потока на трансевропейски и трансгранични продукти:

"Това означава, че на туристи от Азия, от Америка, от Европа се предлагат продукти през няколко централно-европейски държави, чиито туристически маршрут преминава и през България и завършва или на Черно море, или в съседна Турция, или съседна Гърция, откъдето с круиз продължават. Все по- голям е интересът към такъв комбиниран туризъм. Т.е една част от туристическите маршрути да бъдат круизни- може да са морски, може да са речни, една част да бъдат приключенски- в планински условия, друга част да бъдат по винени дестинации, каквито Горен и Долен Дунав имат в изобилие като трансграничен продукт."

СнимкаСеверозападът има богато културно- историческо наследство, което може да бъде представено пред туристите. Дестинация Долен Дунав, на която се намираме ние, вече е в потока на трансграничните продукти. Това означава, че на туристи от Азия и Америка се предлагат продукти през няколко държави и туристическият маршрут преминава и през България. Затова през следващите 4-5 години е добре да бъдат насочени усилията не само в обучението на професионални кадри, които да посрещат и туристите, но след това и в задържането на тези кадри на работа тук, на територията на Видинска област.

Втората тема в предаването "Еко Свят" днес е за нарушенията в горите. В над 150 случая на незаконна сеч Държавното горското стопанство във Видин е установило извършителите. При 40 нарушения извършителят е останал неизвестен. За случаите с ясен извършител има съставени актове за установяване на административни нарушения.

"40 броя са констативните протоколи, които касаят нарушения, извършени от неизвестен нарушител, като тези преписки са комплектовани и са изпратени към съответната районна прокуратура за евентуално установяване на извършителите", обясни директорът на ДГС- Видин Радослав Николов.

СнимкаПо тези преписки са задържани 45 моторни превозни средства, 50 каруци, 30 моторни триона и 314 кубически метра дърва за огрев. За последната година няма случаи на посегателство върху служители на стопанството, за разлика от предходни години.

"Основно два са районите с по-голяма концентрация на нарушения. Това е районът на Бела Рада- Войница, съответно Буковец- Милчина лъка и районът на селата Арчар- Мали Дреновец и Септемврийци- Ярловица, като тези с концентрация на нарушения са свързани с наличието на махали с компактно ромско население в Арчар, Дунавци и град Видин."

И още от предаването този четвъртък: към края на миналата година бе вдигнат запорът на сметките на Община Димово, наложен заради стари задължения към фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване. Договорът с фирмата, наета за тези дейности, приключи в края на 2018 година. Общината имаше намерение сама да се заеме със събирането и извозването на боклука и по проект да закупи автомобил и контейнери. Този текущ проблем ще бъде обсъждан на заседанието на Общинския съвет, което е утре, на 11 януари. Съветниците ще решават и колко да бъде данъкът на старите автомобили.

"Ние трябва да си приведем в съответствие Наредбата, която определя размерът на данъците. Законът за местните данъци и такси определя данъкът от-до, а Общинските съвети конкретизират размера в този прозорец. При нас ще бъде в почти долна граница. Населението е предимно възрастно, сравнително бедно, автомобилите са на повече години, а то точно за тези автомобили има едно леко вдигане на данъците", каза председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров.

СнимкаДругият проблем, който ще бъде обсъждан, е сметосъбирането и сметоизвозването в общината:

"Ще разгледаме един анализ на кмета във връзка с тази дейност и да вземем решение за закупуване на съответните съдове и камиони."

В момента фирмата си изтегля контейнерите и Общината е раздала торби за смет, в които гражданите да събират боклука. Преустройва се и един камион в сметосъбиращ, като ще се търси вариант за още един.

Проучвани са и оферти. Фирми предлагат нови автомобили за сметосъбиране и сметоизвозване на разсрочено плащане за 5 години. В следващите години Община Димово ще продължи да плаща и задълженията си към фирмата, която е работила на територията на общината до 2018 година.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е "Тържество на Православието". Свързано е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес. Това е станало на  19..

публикувано на 17.03.19 в 08:00

Млади хора ще благоустрояват парка в Кула

В община Кула стартира кампанията "Северозапазване". Целта й е възстановяване на парка в града, който от години не е във вида, в който жителите биха искали да бъде. Идеята е на Лора Мартинова и среща подкрепа от местните институции, частни фирми и граждани.    "Доста е изоставен не се поддържа, няма инициативи и проекти. Последните 2-3 години има..

публикувано на 15.03.19 в 18:14

Видинска детска градина си отглежда жълъди

Детска градина "Русалка" във Видин спечели една от наградите в играта на Гората.бг за засаждане на жълъди. Семенцата вече са покълнали и от учебното заведение се надяват успешно да ги отгледат и след това посадят в двора. "Ние сме единствената от Видинска област детска градина, спечелила проекта "Засади 100 дръвчета". Получихме жълъдите, два..

публикувано на 14.03.19 в 16:20

Пенсионери от Видин искат още домове за възрастни хора в региона

Подписка за ежегодно преизчисляване на пенсиите и приемане на Закона за възрастните хора започва на национално и регионално ниво. Документът, в който се включват и видинските пенсионери, трябва да бъде внесен за разглеждане от Парламента до 25 май. Подписката е отворена за всички, които искат да подкрепят пенсионерите за един по-добър, спокоен и..

публикувано на 14.03.19 в 15:06