Северозападът очаква азиатски туристи тази година

Снимка: Радио ВИДИН
Достатъчно примамлив и популяризиран ли е Северозападът сред туристите? 2018 година се очерта като преходна година към различно ниво и различна локация туристически дестинации.

"Можем да обобщим от тази гледна точка- от наблюденията в нашата мрежа- на екскурзоводите и локацията на туристите, новите дестинации, които се очертават, интересът, потокът на туристите и интересът от участниците в инфотурове, един доста по-различен поглед за 2018 година. Това, което професионално обсъждахме с нашите колеги е, кои са първите тенденции, в които 2018 година се очертава като, можем да кажем една от преходните години към различно ниво и различна локация туристически дестинации и туристически интерес. Профилът на туриста, който се прави по професионален социологически начин, на туриста, който има интерес към България, се променя доста динамично. Все повече в този 21 век, запазената природа и възможността няколко пласта туристически продукти като културно- исторически, винен, приключенски, екотуризъм, да бъдат предложени в един общ продукт. Тези продукти се очерват с много по- завишен интерес", каза Валя Александрова- регионален представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България, която е част от Европейската мрежа на екскурзоводите.

Дестинация Долен Дунав, в която се намира Видинска област вече влезе в потока на трансевропейски и трансгранични продукти:

"Това означава, че на туристи от Азия, от Америка, от Европа се предлагат продукти през няколко централно-европейски държави, чиито туристически маршрут преминава и през България и завършва или на Черно море, или в съседна Турция, или съседна Гърция, откъдето с круиз продължават. Все по- голям е интересът към такъв комбиниран туризъм. Т.е една част от туристическите маршрути да бъдат круизни- може да са морски, може да са речни, една част да бъдат приключенски- в планински условия, друга част да бъдат по винени дестинации, каквито Горен и Долен Дунав имат в изобилие като трансграничен продукт."

СнимкаСеверозападът има богато културно- историческо наследство, което може да бъде представено пред туристите. Дестинация Долен Дунав, на която се намираме ние, вече е в потока на трансграничните продукти. Това означава, че на туристи от Азия и Америка се предлагат продукти през няколко държави и туристическият маршрут преминава и през България. Затова през следващите 4-5 години е добре да бъдат насочени усилията не само в обучението на професионални кадри, които да посрещат и туристите, но след това и в задържането на тези кадри на работа тук, на територията на Видинска област.

Втората тема в предаването "Еко Свят" днес е за нарушенията в горите. В над 150 случая на незаконна сеч Държавното горското стопанство във Видин е установило извършителите. При 40 нарушения извършителят е останал неизвестен. За случаите с ясен извършител има съставени актове за установяване на административни нарушения.

"40 броя са констативните протоколи, които касаят нарушения, извършени от неизвестен нарушител, като тези преписки са комплектовани и са изпратени към съответната районна прокуратура за евентуално установяване на извършителите", обясни директорът на ДГС- Видин Радослав Николов.

СнимкаПо тези преписки са задържани 45 моторни превозни средства, 50 каруци, 30 моторни триона и 314 кубически метра дърва за огрев. За последната година няма случаи на посегателство върху служители на стопанството, за разлика от предходни години.

"Основно два са районите с по-голяма концентрация на нарушения. Това е районът на Бела Рада- Войница, съответно Буковец- Милчина лъка и районът на селата Арчар- Мали Дреновец и Септемврийци- Ярловица, като тези с концентрация на нарушения са свързани с наличието на махали с компактно ромско население в Арчар, Дунавци и град Видин."

И още от предаването този четвъртък: към края на миналата година бе вдигнат запорът на сметките на Община Димово, наложен заради стари задължения към фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване. Договорът с фирмата, наета за тези дейности, приключи в края на 2018 година. Общината имаше намерение сама да се заеме със събирането и извозването на боклука и по проект да закупи автомобил и контейнери. Този текущ проблем ще бъде обсъждан на заседанието на Общинския съвет, което е утре, на 11 януари. Съветниците ще решават и колко да бъде данъкът на старите автомобили.

"Ние трябва да си приведем в съответствие Наредбата, която определя размерът на данъците. Законът за местните данъци и такси определя данъкът от-до, а Общинските съвети конкретизират размера в този прозорец. При нас ще бъде в почти долна граница. Населението е предимно възрастно, сравнително бедно, автомобилите са на повече години, а то точно за тези автомобили има едно леко вдигане на данъците", каза председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров.

СнимкаДругият проблем, който ще бъде обсъждан, е сметосъбирането и сметоизвозването в общината:

"Ще разгледаме един анализ на кмета във връзка с тази дейност и да вземем решение за закупуване на съответните съдове и камиони."

В момента фирмата си изтегля контейнерите и Общината е раздала торби за смет, в които гражданите да събират боклука. Преустройва се и един камион в сметосъбиращ, като ще се търси вариант за още един.

Проучвани са и оферти. Фирми предлагат нови автомобили за сметосъбиране и сметоизвозване на разсрочено плащане за 5 години. В следващите години Община Димово ще продължи да плаща и задълженията си към фирмата, която е работила на територията на общината до 2018 година.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Свидетели ли сме на отклоняване от климатичните норми?

Напоследък в още младото лято се наблюдават порои - както на Балканите, така и у нас. Днес се очакват дъждове в пет области на страната, ако вече не се и случват. Климатолозите предупреждат за големи жеги през тази седмица в различни части от Европа - Испания, Франция, Белгия и Италия. Лятото във Видин е горещо, но с чести превалявания.  Аномалии..

обновено на 26.06.19 в 18:09

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52