Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът очаква азиатски туристи тази година

Снимка: Радио ВИДИН
Достатъчно примамлив и популяризиран ли е Северозападът сред туристите? 2018 година се очерта като преходна година към различно ниво и различна локация туристически дестинации.

"Можем да обобщим от тази гледна точка- от наблюденията в нашата мрежа- на екскурзоводите и локацията на туристите, новите дестинации, които се очертават, интересът, потокът на туристите и интересът от участниците в инфотурове, един доста по-различен поглед за 2018 година. Това, което професионално обсъждахме с нашите колеги е, кои са първите тенденции, в които 2018 година се очертава като, можем да кажем една от преходните години към различно ниво и различна локация туристически дестинации и туристически интерес. Профилът на туриста, който се прави по професионален социологически начин, на туриста, който има интерес към България, се променя доста динамично. Все повече в този 21 век, запазената природа и възможността няколко пласта туристически продукти като културно- исторически, винен, приключенски, екотуризъм, да бъдат предложени в един общ продукт. Тези продукти се очерват с много по- завишен интерес", каза Валя Александрова- регионален представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България, която е част от Европейската мрежа на екскурзоводите.

Дестинация Долен Дунав, в която се намира Видинска област вече влезе в потока на трансевропейски и трансгранични продукти:

"Това означава, че на туристи от Азия, от Америка, от Европа се предлагат продукти през няколко централно-европейски държави, чиито туристически маршрут преминава и през България и завършва или на Черно море, или в съседна Турция, или съседна Гърция, откъдето с круиз продължават. Все по- голям е интересът към такъв комбиниран туризъм. Т.е една част от туристическите маршрути да бъдат круизни- може да са морски, може да са речни, една част да бъдат приключенски- в планински условия, друга част да бъдат по винени дестинации, каквито Горен и Долен Дунав имат в изобилие като трансграничен продукт."

СнимкаСеверозападът има богато културно- историческо наследство, което може да бъде представено пред туристите. Дестинация Долен Дунав, на която се намираме ние, вече е в потока на трансграничните продукти. Това означава, че на туристи от Азия и Америка се предлагат продукти през няколко държави и туристическият маршрут преминава и през България. Затова през следващите 4-5 години е добре да бъдат насочени усилията не само в обучението на професионални кадри, които да посрещат и туристите, но след това и в задържането на тези кадри на работа тук, на територията на Видинска област.

Втората тема в предаването "Еко Свят" днес е за нарушенията в горите. В над 150 случая на незаконна сеч Държавното горското стопанство във Видин е установило извършителите. При 40 нарушения извършителят е останал неизвестен. За случаите с ясен извършител има съставени актове за установяване на административни нарушения.

"40 броя са констативните протоколи, които касаят нарушения, извършени от неизвестен нарушител, като тези преписки са комплектовани и са изпратени към съответната районна прокуратура за евентуално установяване на извършителите", обясни директорът на ДГС- Видин Радослав Николов.

СнимкаПо тези преписки са задържани 45 моторни превозни средства, 50 каруци, 30 моторни триона и 314 кубически метра дърва за огрев. За последната година няма случаи на посегателство върху служители на стопанството, за разлика от предходни години.

"Основно два са районите с по-голяма концентрация на нарушения. Това е районът на Бела Рада- Войница, съответно Буковец- Милчина лъка и районът на селата Арчар- Мали Дреновец и Септемврийци- Ярловица, като тези с концентрация на нарушения са свързани с наличието на махали с компактно ромско население в Арчар, Дунавци и град Видин."

И още от предаването този четвъртък: към края на миналата година бе вдигнат запорът на сметките на Община Димово, наложен заради стари задължения към фирмата за сметосъбиране и сметоизвозване. Договорът с фирмата, наета за тези дейности, приключи в края на 2018 година. Общината имаше намерение сама да се заеме със събирането и извозването на боклука и по проект да закупи автомобил и контейнери. Този текущ проблем ще бъде обсъждан на заседанието на Общинския съвет, което е утре, на 11 януари. Съветниците ще решават и колко да бъде данъкът на старите автомобили.

"Ние трябва да си приведем в съответствие Наредбата, която определя размерът на данъците. Законът за местните данъци и такси определя данъкът от-до, а Общинските съвети конкретизират размера в този прозорец. При нас ще бъде в почти долна граница. Населението е предимно възрастно, сравнително бедно, автомобилите са на повече години, а то точно за тези автомобили има едно леко вдигане на данъците", каза председателят на Общинския съвет в Димово Добромир Тодоров.

СнимкаДругият проблем, който ще бъде обсъждан, е сметосъбирането и сметоизвозването в общината:

"Ще разгледаме един анализ на кмета във връзка с тази дейност и да вземем решение за закупуване на съответните съдове и камиони."

В момента фирмата си изтегля контейнерите и Общината е раздала торби за смет, в които гражданите да събират боклука. Преустройва се и един камион в сметосъбиращ, като ще се търси вариант за още един.

Проучвани са и оферти. Фирми предлагат нови автомобили за сметосъбиране и сметоизвозване на разсрочено плащане за 5 години. В следващите години Община Димово ще продължи да плаща и задълженията си към фирмата, която е работила на територията на общината до 2018 година.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50