Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

12
Снимка: Радио ВИДИН

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се кметът.

Както повечето села в Северозапада, Динково също има интересна история и е разположено в район с прекрасна природа. Това обаче не е достатъчно, жителите му, ако не богато, поне да живеят по-спокойно. 

В края на миналата година Динково стана печално известно със случая, при който крадци влязоха през нощта в дома на 85-гдишния Петко Адамов, пребиха го и откраднаха пари и вещи. Само през декември, самотно живеещият старец е обиран няколко пъти. Той получава минимална пенсия, няма ток, а къщата му е пред разпадане.

Случаят с дядо Петко не е изолиран. Хората в селото разказват, че живеят в страх, а по-младите твърдят, че ако обирите продължат, ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще стане лошо:

"Крадат всичко, каквото видят. През лятото нищо не мога да обера от градината си- всичко ми го крадат. Аз плащам водата, с която поливам и си садя градина не за техните, а за моите нужди... Проблемът идва от една ромска фамилия пришълци, които отскоро си купиха къща и се заселиха в селото и от които вече няма спасение. Те не се спират пред нищо", оплакват се местните.

По-възрастните жители на селото твърдят, че животът им е ад. Заради набезите на крадците, признават, че барикадират вратите и прозорците на домовете си и се молят да не са следващите пострадали. Решени са да направят подписка за изселването на проблемната фамилия, защото вече им е дошло до гуша.

"Да се махат, не ги искаме. Пребиха баща ми. Нападнаха го в кухнята, докато съм била горе в къщата. Заварих го с окървавена глава, а вратата - разбита. Накрая се оказа, че извършителят е неизвестен. В това село обаче поразиите правят едни и същи хора и всички ги знаят... Оня ден ми взеха брадвата, с която си сека дървата. Сега нямам с какво. Пазят ме през деня и като видят, че тръгвам с колата, веднага влизат в къщата ми и правят тараш... Влизат когато си поискат. Обират ме вече няколко пъти. Има едни непълнолетни деца, особено едното - на около 12-13 години, от което няма спасение. За него няма никакви прегради... Толкова пъти вече ми разбиха къщата, че нямам думи. Казвам на родителите му, че отново ми е влизал в дома, тях обаче не ги интересува. На училище не ходят, с една дума- никой не се занимава с тях. Обадихме се на директора на училището да предприеме мерки, но и там нищо не направиха. Взимат ги само за бройката и повече никой нищо не го интересува... Хубаво е полицията да обръща по-голямо внимание на тези, които карат коли без книжки. Тук са доста. А и крадените вещи ги прекарват с коли...", оплакват се жители на селото. 

Кметът на Динково признава, че сам не може да се справи с проблема. Обяснява, че дори хората да чуят, че на двора им се вдига шум, нямат смелостта да излязат. Те не са подготвени да се противопоставя посред нощ на нагли крадци, влезли в дома им и готови на всичко. Още повече, че голяма част от къщите в селото са необитаеми и са лесна мишена за крадците.

"Основният проблем при нас е застаряващото население. Засега никой не е проявил интерес за купуване на къща в селото. Другият проблем са набезите, от които няма отърване. Полицията ги хваща, но само след 24 часа те са пуснати и се прибират с още по-голямо самочувствие и наглост. Сякаш нищо не е станало. Това е голям проблем в нашето село. Заради обезлюдяването на населените места в района, почти няма къща, която да не е обирана. Тръгват от аретирите на къщите, после разбиват врати и дограми за огрев. Нищо, че има достатъчно дърва и възможност за енергийни помощи, те просто така са си свикнали ... Поради тази причина, дори възрастни хора в пенсионна възраст, които няма какво да правят в града, отказват да се заселят тук. И така- проблемът е, че кражбите остават безнаказани заради вратичките в закона, а ние страдаме. 

Въпросната ромска фамилия се появи в селото ни преди 7- 8 години, след като са били изгонени от ромите в квартал "Чорлево" в Дреновец. Самите роми ги набили и изгонили заради кражби. После се заселили в Динково, купили имот и сега не можем да се отървем от тях. Те са от тези, дето ходят на просия в Швеция. Селото се успокоява само , когато те са на гурбет. Върнат ли се, Динково е като разбунен кошер... Колко пъти се опитвах да се оправя с тях, нищо не помага. Единият от тях миналата година с прашка счупи две от уличните лампи. Ей така- за удоволствие. Мъчим се да излезем от този омагьосан кръг, но засега нищо не помага.  

А мечтата ми, когато се върнах в селото, бе да му вдъхна нов живот и да докажем, че и в малките населени места от Северозапада може да се живее добре. Аз съм кореняк в това село, фамилията ми го е създала преди 150 години и исках да го напълня отново с хора, както преди 20 години. Сега сме 58 души. Само миналата година съм изпратил 6 човека, а откакто съм дошъл, са 16. Един обаче не се е заселил в Динково през тези години..." - казва със съжаление Георги Дончев.

Как кметът вижда решението на проблема с криминалния контингент в селото, какви планове има за бъдещето на Динково, какво предстои през 2019 година и кои са приоритетите в работата му- чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40

Как да оценим риска на работното място?

Често говорим за оценката на риска на работното място.  Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за..

публикувано на 13.06.19 в 11:42

2/3 от българите склонни към нелегитимни практики заради материални цели

Екип от Българската академия на науките изследва икономиката в сянка и изважда на светло нагласите на българите- склонност да се търсят вратички в законите, търпимост към сивия сектор и стремеж към постигане на материални цели. По темата разговаряме с професор Емилия Ченгелова, ръководител на екипа, извършил изследването и писателя..

публикувано на 12.06.19 в 15:28

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС,..

публикувано на 11.06.19 в 14:23