Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

12
Снимка: Радио ВИДИН

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се кметът.

Както повечето села в Северозапада, Динково също има интересна история и е разположено в район с прекрасна природа. Това обаче не е достатъчно, жителите му, ако не богато, поне да живеят по-спокойно. 

В края на миналата година Динково стана печално известно със случая, при който крадци влязоха през нощта в дома на 85-гдишния Петко Адамов, пребиха го и откраднаха пари и вещи. Само през декември, самотно живеещият старец е обиран няколко пъти. Той получава минимална пенсия, няма ток, а къщата му е пред разпадане.

Случаят с дядо Петко не е изолиран. Хората в селото разказват, че живеят в страх, а по-младите твърдят, че ако обирите продължат, ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще стане лошо:

"Крадат всичко, каквото видят. През лятото нищо не мога да обера от градината си- всичко ми го крадат. Аз плащам водата, с която поливам и си садя градина не за техните, а за моите нужди... Проблемът идва от една ромска фамилия пришълци, които отскоро си купиха къща и се заселиха в селото и от които вече няма спасение. Те не се спират пред нищо", оплакват се местните.

По-възрастните жители на селото твърдят, че животът им е ад. Заради набезите на крадците, признават, че барикадират вратите и прозорците на домовете си и се молят да не са следващите пострадали. Решени са да направят подписка за изселването на проблемната фамилия, защото вече им е дошло до гуша.

"Да се махат, не ги искаме. Пребиха баща ми. Нападнаха го в кухнята, докато съм била горе в къщата. Заварих го с окървавена глава, а вратата - разбита. Накрая се оказа, че извършителят е неизвестен. В това село обаче поразиите правят едни и същи хора и всички ги знаят... Оня ден ми взеха брадвата, с която си сека дървата. Сега нямам с какво. Пазят ме през деня и като видят, че тръгвам с колата, веднага влизат в къщата ми и правят тараш... Влизат когато си поискат. Обират ме вече няколко пъти. Има едни непълнолетни деца, особено едното - на около 12-13 години, от което няма спасение. За него няма никакви прегради... Толкова пъти вече ми разбиха къщата, че нямам думи. Казвам на родителите му, че отново ми е влизал в дома, тях обаче не ги интересува. На училище не ходят, с една дума- никой не се занимава с тях. Обадихме се на директора на училището да предприеме мерки, но и там нищо не направиха. Взимат ги само за бройката и повече никой нищо не го интересува... Хубаво е полицията да обръща по-голямо внимание на тези, които карат коли без книжки. Тук са доста. А и крадените вещи ги прекарват с коли...", оплакват се жители на селото. 

Кметът на Динково признава, че сам не може да се справи с проблема. Обяснява, че дори хората да чуят, че на двора им се вдига шум, нямат смелостта да излязат. Те не са подготвени да се противопоставя посред нощ на нагли крадци, влезли в дома им и готови на всичко. Още повече, че голяма част от къщите в селото са необитаеми и са лесна мишена за крадците.

"Основният проблем при нас е застаряващото население. Засега никой не е проявил интерес за купуване на къща в селото. Другият проблем са набезите, от които няма отърване. Полицията ги хваща, но само след 24 часа те са пуснати и се прибират с още по-голямо самочувствие и наглост. Сякаш нищо не е станало. Това е голям проблем в нашето село. Заради обезлюдяването на населените места в района, почти няма къща, която да не е обирана. Тръгват от аретирите на къщите, после разбиват врати и дограми за огрев. Нищо, че има достатъчно дърва и възможност за енергийни помощи, те просто така са си свикнали ... Поради тази причина, дори възрастни хора в пенсионна възраст, които няма какво да правят в града, отказват да се заселят тук. И така- проблемът е, че кражбите остават безнаказани заради вратичките в закона, а ние страдаме. 

Въпросната ромска фамилия се появи в селото ни преди 7- 8 години, след като са били изгонени от ромите в квартал "Чорлево" в Дреновец. Самите роми ги набили и изгонили заради кражби. После се заселили в Динково, купили имот и сега не можем да се отървем от тях. Те са от тези, дето ходят на просия в Швеция. Селото се успокоява само , когато те са на гурбет. Върнат ли се, Динково е като разбунен кошер... Колко пъти се опитвах да се оправя с тях, нищо не помага. Единият от тях миналата година с прашка счупи две от уличните лампи. Ей така- за удоволствие. Мъчим се да излезем от този омагьосан кръг, но засега нищо не помага.  

А мечтата ми, когато се върнах в селото, бе да му вдъхна нов живот и да докажем, че и в малките населени места от Северозапада може да се живее добре. Аз съм кореняк в това село, фамилията ми го е създала преди 150 години и исках да го напълня отново с хора, както преди 20 години. Сега сме 58 души. Само миналата година съм изпратил 6 човека, а откакто съм дошъл, са 16. Един обаче не се е заселил в Динково през тези години..." - казва със съжаление Георги Дончев.

Как кметът вижда решението на проблема с криминалния контингент в селото, какви планове има за бъдещето на Динково, какво предстои през 2019 година и кои са приоритетите в работата му- чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Влияят ли цените на енергийната борса върху цените на стоките и услугите?

Синдикати и работодатели предупредиха, че цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и обедняване на населението. Синдикати и бизнес поискаха от държавата извънредни и спешни мерки, за да се овладеят цените на електроенергията на борсата. Опасението е, че това ще..

публикувано на 10.01.19 в 11:55