Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

12
Снимка: Радио ВИДИН

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се кметът.

Както повечето села в Северозапада, Динково също има интересна история и е разположено в район с прекрасна природа. Това обаче не е достатъчно, жителите му, ако не богато, поне да живеят по-спокойно. 

В края на миналата година Динково стана печално известно със случая, при който крадци влязоха през нощта в дома на 85-гдишния Петко Адамов, пребиха го и откраднаха пари и вещи. Само през декември, самотно живеещият старец е обиран няколко пъти. Той получава минимална пенсия, няма ток, а къщата му е пред разпадане.

Случаят с дядо Петко не е изолиран. Хората в селото разказват, че живеят в страх, а по-младите твърдят, че ако обирите продължат, ще вземат правосъдието в свои ръце и тогава ще стане лошо:

"Крадат всичко, каквото видят. През лятото нищо не мога да обера от градината си- всичко ми го крадат. Аз плащам водата, с която поливам и си садя градина не за техните, а за моите нужди... Проблемът идва от една ромска фамилия пришълци, които отскоро си купиха къща и се заселиха в селото и от които вече няма спасение. Те не се спират пред нищо", оплакват се местните.

По-възрастните жители на селото твърдят, че животът им е ад. Заради набезите на крадците, признават, че барикадират вратите и прозорците на домовете си и се молят да не са следващите пострадали. Решени са да направят подписка за изселването на проблемната фамилия, защото вече им е дошло до гуша.

"Да се махат, не ги искаме. Пребиха баща ми. Нападнаха го в кухнята, докато съм била горе в къщата. Заварих го с окървавена глава, а вратата - разбита. Накрая се оказа, че извършителят е неизвестен. В това село обаче поразиите правят едни и същи хора и всички ги знаят... Оня ден ми взеха брадвата, с която си сека дървата. Сега нямам с какво. Пазят ме през деня и като видят, че тръгвам с колата, веднага влизат в къщата ми и правят тараш... Влизат когато си поискат. Обират ме вече няколко пъти. Има едни непълнолетни деца, особено едното - на около 12-13 години, от което няма спасение. За него няма никакви прегради... Толкова пъти вече ми разбиха къщата, че нямам думи. Казвам на родителите му, че отново ми е влизал в дома, тях обаче не ги интересува. На училище не ходят, с една дума- никой не се занимава с тях. Обадихме се на директора на училището да предприеме мерки, но и там нищо не направиха. Взимат ги само за бройката и повече никой нищо не го интересува... Хубаво е полицията да обръща по-голямо внимание на тези, които карат коли без книжки. Тук са доста. А и крадените вещи ги прекарват с коли...", оплакват се жители на селото. 

Кметът на Динково признава, че сам не може да се справи с проблема. Обяснява, че дори хората да чуят, че на двора им се вдига шум, нямат смелостта да излязат. Те не са подготвени да се противопоставя посред нощ на нагли крадци, влезли в дома им и готови на всичко. Още повече, че голяма част от къщите в селото са необитаеми и са лесна мишена за крадците.

"Основният проблем при нас е застаряващото население. Засега никой не е проявил интерес за купуване на къща в селото. Другият проблем са набезите, от които няма отърване. Полицията ги хваща, но само след 24 часа те са пуснати и се прибират с още по-голямо самочувствие и наглост. Сякаш нищо не е станало. Това е голям проблем в нашето село. Заради обезлюдяването на населените места в района, почти няма къща, която да не е обирана. Тръгват от аретирите на къщите, после разбиват врати и дограми за огрев. Нищо, че има достатъчно дърва и възможност за енергийни помощи, те просто така са си свикнали ... Поради тази причина, дори възрастни хора в пенсионна възраст, които няма какво да правят в града, отказват да се заселят тук. И така- проблемът е, че кражбите остават безнаказани заради вратичките в закона, а ние страдаме. 

Въпросната ромска фамилия се появи в селото ни преди 7- 8 години, след като са били изгонени от ромите в квартал "Чорлево" в Дреновец. Самите роми ги набили и изгонили заради кражби. После се заселили в Динково, купили имот и сега не можем да се отървем от тях. Те са от тези, дето ходят на просия в Швеция. Селото се успокоява само , когато те са на гурбет. Върнат ли се, Динково е като разбунен кошер... Колко пъти се опитвах да се оправя с тях, нищо не помага. Единият от тях миналата година с прашка счупи две от уличните лампи. Ей така- за удоволствие. Мъчим се да излезем от този омагьосан кръг, но засега нищо не помага.  

А мечтата ми, когато се върнах в селото, бе да му вдъхна нов живот и да докажем, че и в малките населени места от Северозапада може да се живее добре. Аз съм кореняк в това село, фамилията ми го е създала преди 150 години и исках да го напълня отново с хора, както преди 20 години. Сега сме 58 души. Само миналата година съм изпратил 6 човека, а откакто съм дошъл, са 16. Един обаче не се е заселил в Динково през тези години..." - казва със съжаление Георги Дончев.

Как кметът вижда решението на проблема с криминалния контингент в селото, какви планове има за бъдещето на Динково, какво предстои през 2019 година и кои са приоритетите в работата му- чуйте в звуковия файл.


Вижте още
Цеца Велкова, кмет на с. Новоселци

Кметът на Новоселци: Пътищата са ни най-големият проблем

Днес в рубриката „Добро утро, кмете“ сме в село Новоселци , което е близо до Видин, само на 3 км от областния град. Разположението на населеното място е много удобно, но пък има много неуредени въпроси, които кметът Цеца Велкова се опитва да решава.   Тя е управник на селото от 2015 година, като преди това е била секретар в кметството...

публикувано на 22.03.19 в 11:30

Католиците от Северозапада ще посрещнат папа Франциск в София

Католическата общност в северозападна България се готви за посещението на папа Франциск у нас. Католици, които живеят във Видин, ще отнесат на среща с папа Франциск вратите на строящата се в града катедрала. Енория във Видин е имало след Освобождението, възстановена е преди три години. Преди да започне служба във Видин, отец Пламен Гечев..

публикувано на 21.03.19 в 14:31

Избираме ли работата си според местоживеенето

Преди години сред българите неусетно бе създадена традиция, според която, когато човек започне работа някъде, той трябва да се устрои на това място, да създаде семейство и обзаведе дом, и да работи там до пенсионирането си. Така ли е това, обаче днес? В началото на годината представители на социологическата агенция "Галъп интернешинъл" проведоха..

публикувано на 20.03.19 в 12:21

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40