Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред микрофона- Клуб "Медии" в Монтана

Снимка: Клуб "Медии"- Монтана, Колаж на Радио ВИДИН

Има и такъв вид училища- в тях няма дневници, оценки, отсъствия, но пък предлагат познания, толкова колкото искаш да вземеш. Клуб "Медии" в Монтана е създаден през 2002 година по инициатива на директора на Детския комплекс "Ние, врабчетата"- Миглена Георгиева, разказва обучителят в групата Нели Василева:



"Насочихме се към момичета и момчета от 14 до 19 години. Те идват в Клуб "Медии" с различни мотиви. Някои от тях са въодушевени от идеята да правят кариера в медиите, други пък са се насочили към други професии, но осъзнават потребността да развиват комуникативните си способности и умението си да се изразяват писмено. Някои от децата търсят нов социален кръг, нови приятелства."

Още в началото на своите занимания с младежите Нели Василева разбира, че съвременните деца не проявяват особен афинитет към теоретичното познание, но пък с интерес участват в така нареченото учене чрез преживяване. Тъй като журналистиката е практично приложна дисциплина, децата развиват своето мислене с практика.

"Общо взето, своето мото съм взаимствала от футуролога Алвин Тофлър- "научете хората да мислят, фактите не съществуват, истината е в интерпретацията". Опитвам се да ги накарам да интерпретират фактите, да ги свързват, така че да извлекат смисъл. В работата си поставям акцент върху умението да се пише, да се анализират текстове, защото всичко това е част от интегрална способност да общуват. Определено в една такава защитена среда, в тази малка неформална група се упражняват и имат своите постижения."

Учениците в групата имат множество награди в различни конкурси за есета. Имат публикации и материали в реално съществуващи медии. Защото връзката с медиите е особено важна в подобен тип обучение е убедена Нели Василева и дава пример с интервю с Калуди Калудов, направено от Ива Иванова и излъчено по Радио ВИДИН съвсем наскоро.


"Връзката с медийния бизнес се осъществява чрез бивши възпитаници на клуба, които вече са студенти във факултета по журналистика и масова комуникация, учат в чужбина или вече работят в медии. Общо взето, имаме нещо като общност. Всички, които са били в тази малка и сплотена група остават асоциирани членове и от време на време ни гостуват да ни разкажат как се развива кариерата им, да дадат практически съвети. Често каним външни лектори. За децата е интересно, когато се срещат с действащи журналисти, с писатели. Освен това правим и учебни екскурзии. Били сме на посещение в Българското национално радио, Българската национална телевизия, освен това постиженията на децата служат за мотивация и са източник на вдъхновение."

Групата се състои от 10 до 12 ученици, които са мотивирани, със свой потенциал, свързан с творческото писане и журналистиката. Те се събират веднъж седмично, работят по тематичен план, който обаче се променя в зависимост от интересите на самите участници. Да си в групата е уникално яко, казва Ива Иванова,дванайсетокласничка в Профилираната природоматематическа гимназия в Монтана, а от 4 години е и участник в клуб "Медии".


"Това не е училище, няма строго определени правила. Ако в училище нещата, които учиш, не са ти интересни, хората не винаги са твоите хора, когато попаднеш в Клуб "Медии", се занимаваш с неща, които са ти интересни. Ако нещо не ти е интересно, винаги можеш да кажеш на мен: "Това не ми е интересно, може ли да го сменим" и ако останалите от групата са съгласни, не е проблем- веднага правим промени в програмата. Всички са много приятелски настроени всеки е склонен да ти помогне и да ти подаде ръка."


В групата се научават различни неща, казва Ива и разказва за интерактивния начин, по който протичат заниманията им. 


"Ролевата игра "интервю", например- теглим си листчета, на които се пада кой ще интервюираш, кой ще е интервюиран. Имаме някакво време да измислим въпросите, след което правим самото интервю и се редуваме. Всеки от групата след това, както и Нели Василева, казва какви са били пропуските, какво може да се подобри. Това е много полезно, защото, когато взимаме интервю знаем какво да не правим, най-малкото. Защото има много неща, които ние не осъзнаваме, като паразитни думи, прекомерно жестикулиране, които няма как да разбереш, ако някой друг, който не е запознат с тези неща не ги следи."

Ролевите игри са стъпка към реалната работа на терен за младите журналисти. Ива Иванова е тази, на която възлагат отговорната задача да направи интервюто с големия оперен певец Калуди Калудов. Преживяване, което било доста стресиращо, но днес тя си спомня с усмивка за него. 


"Първо за часа се уговорих в последния момент, аз бях на училище и трябваше да избягам от последния час, защото ми казаха, че Калуди Калудов вече е в театъра, и не може интервюто да се вземе след концерта. При което аз отидох в театъра, а него го нямаше 10 минути преди началото на концерта, аз имах подготвени доста въпроси. Той се отнесе доста добре въпреки ситуацията, аз бях подготвена заради всичко, което сме учили в клуб "Медии"."

За времето, в което е част от неформалната група по журналистика, Ива казва, че се е променила много. Вече не се срамува да говори с хората, пише по-добре. Обогатява се и от срещата с бивши възпитаници на клуба.


"Онзи ден при нас бяха две момичета. Едното учи в Софийския университет, а другото учи в Германия. Срещата с такива студенти са много полезни, защото те ни казват какво може да очакваш от журналистическата професия. Нещо, което винаги казват е, че нищо повече не са научили след това от университета."

Ива все още не е решила дали да поеме по пътя на журналистиката, но е сигурна, че каквато и професия да избере, един ден ще се занимава с деца, по примера на Нели Василева. Разбрахме това след като отправихме едно предизвикателство към Ива- какъв въпрос би задала, който ние не ѝ зададохме. 

"Може би, дали се виждам като Нели Василева, дали бих помагала на други хора да открият писането и журналистиката. Отговорът е "Да", защото аз искам да се занимавам с педагогика. В момента има голям недостиг на учители в България."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50