Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Благоева представи биографична книга в Монтана

4
Световната рекордьорка и вицеолимпийска шампионка в скока на височина беше посрещната в Монтана по стара българска традиция.
Снимка: Любо Андреев

"Хубаво е да си на върха, но много труд се изисква, за да стигнеш до него", заяви пред публиката в Монтана Йорданка БлагоеваСветовната рекордьорка и вицеолимпийска шампионка в скока на височина представи биографичната си книга "Босоногата кралица".


В препълнената голяма зала на Младежкия дом Йорданка Благоева бе посрещната по стара българска традиция с хляб, сол, китка здравец и под звуците на любимата ѝ песен на Ленард Коен. На представянето присъстваха авторката на документалния сборник Юлия Пискулийска и издателят Митко Димитров, който също е от Монтана. 


Ученици от Математическата гимназия в Монтана, където Благоева е учила, ѝ поднесоха цвета. 


"Ще се радвам, ако младите хора прочетат книгата. Тя е едно е послание към тях”, каза Благоева и допълни:


"Много е хубаво ето това уважение, което виждам ето тук, в очите на всичките. Но разберете, млади хора, трябва да имате много търпение. Труден е пътят. Много е красиво горе на върха, но е много труден пътят. Трябва да ви кажа, че 12 години тренирах тук, за да стигна до световния рекорд и до олимпийския медал. Не бързайте! Трябва да имате много търпение, много воля, много дух."


Как родената в село Горно Церовене Йорданка Благоева е открита за големя спорт разказа Милети Каменов:

"С Петър Димитров, покойния, Бог да го прости, бяхме на стадиона, и учителят по физическо възпитание дойде и ни помоли да погледнем на виража откъм циганската махала русото момиче как ще бяга. Както тръгна, така и завърши. След това го помолихме да дойде в спортната школа при Петър Димитров, да я запишем и да започне да тренира. Дойде и така тя е открита от Петър Савов, нейния учител и Петър Димитров, и Милети Каменов."

Бивши съученици, приятели и спортисти приветстваха Благоева. Сред тях бе и треньорът по джудо Ташко Танов:

"Тя запали в нас спортната искра и желанието да бъдем спортисти."

Неразделна част от обемния сборник "Босоногата кралица" е копие на филма "Отвъд скока", посветен на Йорданка Благоева.


Тя ще отбележи 72-ия си рожден ден в родното си село Горно Церовене. Йорданка Благоева ще се присъедини към тържествата в събота на Йордановден, по стар стил, съобщи кметът Йордан Йорданов.


"Тя освен именик е и рожденик, така че в събота ще отпразнуваме деня. Няма как да няма и изненада. Цялото село много я уважава, а за мен лично тя е идол. Прекрасен човек!"






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39