Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 януари 2019 година

Снимка: Колаж на Полина Тодорова

Във видинската болница отбелязаха по стар стил Деня на родилната помощ. 303 деца са родени в здравното заведение през миналата година. Една двойка са  близнаците.

Момченце от Видин проплака за първи път на Бабинден в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Денят на родилната помощ, 21 януари, там беше отбелязан с традиционния ритуал за измиване на ръцете на доктора и освещаване на родилното отделение на болницата.

Във Враца днес бяха открити обновените помещения на Детската консултация и коридорите в Диагностично консултативния център 1.

Община Козлодуй, съвместно с Народно читалище "Христо Ботев" и Квартален клуб на пенсионера "Турлашка махала" отбелязаха празника на родилната помощ.

На 21 януари по традиция в Брегово се събраха лекари, акушерки, медицински сестри и пенсионери, за да отпразнуват Деня на родилната помощ - първият празник от културния календар на общината.

Жени от село Майор Узуново възродиха празнуването на Бабинден. На празника в селото изпълниха специални ритуали, най-важният от които "миене на ръце".

Увеличават се случаите на остри респираторни заболявания и грип във Видинска област. Най-засегнати са децата до 4-годишна възраст.

Две нови системи трябва да въведат аптеките през февруари. Едната е за контрол на недостига на лекарствата от позитивния лекарски списък, т. е. тези, които частично или изцяло се плащат от Здравната каса, а другата е за контрол на лекарствата от производителя до продажбата, за да няма фалшиви или негодни лекарства.

Общините от област Видин, които са акционери в Многопрофилната болница „Света Петка“ във Видин ще предвидят в бюджетите си средства за ремонт на отделението по хемодиализа.

Собствени приходи от почти 5 млн. лева са предвидени в проекта за бюджет на Община Мездра за тази година, стана ясно при общественото обсъждане на финансовата рамка.

По-висока такса за битови отпадъци ще плащат тази година жителите на община Димово. Оскъпяването ще е с 5-8 лева средно на имот.

Комисията по законност не прие план-сметката за чистота за 2019 година на Община Козлодуй, защото внесеното в Общинския съвет предложение от кмета на Общината Маринела Николова е различно от това, което е предоставила за обсъждане на гражданите.

Пет общини от област Видин ще участват от 14 до 16 февруари в София най-престижния туристически форум у нас - Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Общините са Видин, Белоградчик, Кула и Чупрене, като община Димово е под въпрос.

Видинското училище „П. Р. Славейков“ е първото от 20-те български учебни заведения, домакини на тазгодишното издание на пътуващата изложба в куфар „Пътят и аз“.

Във Враца връчиха свидетелства на първите 6-ма учители, преминали обучение за работа по метода "Монтесори". Враца е първият град в Северна България по въвеждане на метода в детските градини.

Берковски ученици бяха наградени в конкурса "Добрите дела", организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Община Берковица.

С поднасяне на венци работещите в Регионална библиотека “Гео Милев” в Монтана почетоха паметта на Йордан Радичков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30