Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли решен проблемът с пощата на село Градец?

3
Снимка: Радио ВИДИН

Пенсионерите от видинското село Градец всеки месец чакат парите си под открито небе. Причината- пощенската станция няма чакалня и възрастните хора трябва да стоят с часове на студ през зимата и на жега през лятото. Така е от години, недоволстват пенсионерите и настояват за решение:

"Сега не вали, а колко пъти вали и ние седим тук на дъжда... I на студ, и на жега, чакаме отвън... Вътре пускат по един човек... Дошла съм в 8 часа, сега 10 минава, ама какво да правя?! Мъжът ми е вкъщи на легло с Паркинсон. На 75 години съм... Няма ли начин и ред да дойде човек да си вземе пенсията спокойно?! Седим по два дни тук и гледаме да не се излъжем един друг. Вчера достигна до мен и каза: "Няма пари". Докога ще търпим, докога ще живеем така? Може ли да се докара един банкомат тук, да създаде ред? Ние хора ли сме? Ние сме си дали всичко, 43 години имам трудов стаж и сега не мога да дойда да си взема парите навреме..."

Проблемът възникнал, след като през 2004 година крадци разбили и запалили пощата, изградена от местните и дарена от тях на "Български пощи". Тогава пощенската станция била настанена в общински помещения, но скоро се наложило ново преместване, тъй като стаите били на втория етаж и пенсионерите трудно изкачвали стълбите. Така пощата продължила дейността си в партерно помещение, но без чакалня.

Кметът Илия Томов смята, че пощата е основният проблем на село Градец. Затова търси решение още от началото на първия си мандат през 2011 година и досега не е спирал да пише писма и да настоява да се вземат мерки:

"Наскоро пратих отново писмо до "Български пощи" да се заложи в бюджета ремонтът на две помещения от четири помещения, които са тяхна собственост. И се надявам, че тази година вече ще бъде направен ремонт на тези две помещения, защото тук, в центъра, има едно помещение, в което могат да се обслужват най-много 4-5 души, останалите стоят навън на лошите метеорологични условия - лятото на жаркото слънце, зимно време на студа, на снега, което е абсолютно недопустимо за нашите жители, особено за пенсионерите, които са 650."

Заради проблема половината от възрастните хора пътуват за пенсиите си до Видин. Другите често недоволстват и търсят кмета, за да се оплачат:

"Да се надяваме, че държавата ще изпълни задачата си да се възстанови пощенската станция, да се направи ремонтът на две помещения и хората вече да мирнат, защото почти всеки път при раздаването на пенсиите хората идват при мен да се жалят. Мисля, че това е недопустимо в страна членка на Европейския съюз. Още повече, че ние имаме такива помещения, пощата си ги има, аз разбирам да няма къде, но при условие, че пощенската станция е построена от жителите на Градец и с един подпис е подарена на "Български пощи" и "Български пощи" да постъпва така, това е просто недопустимо. Да се надяваме, че най-после ще си изпълни задължението и ще премахне тази несправедливост, а единственият начин е да бъдат направени две помещения - обслужващо и чакалня."

Потърсихме и "Български пощи", за да разберем ще бъде ли взето под внимание искането на жителите на Градец. От пресцентъра на дружеството обясниха, че след като подготвят отговор до кмета на селото, ще го изпратят и на нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50