В риск ли са децата с родители в чужбина?

Снимка: Радио ВИДИН

Много родители заминават за чужбина, за да търсят по-добър живот и в периода докато се устроят там, оставят децата си в България. Времето, в което детето остава без родителите си, може да е няколко месеца, а понякога и години. За децата се грижат баби, дядовци или други роднини. В риск ли са тези деца и как институциите виждат този казус?

От Радио ВИДИН зададохме няколко въпроса към Агенцията за закрила на детето: има ли статистика колко такива деца има в страната; има ли специално отношение и наблюдение върху тях от страна на компетентните органи; в рискова група ли са тези деца; в новата стратегия за децата има ли отделено място за тях.

На тях отговори Христина Каменова, главен инспектор в Агенцията:

"Проблемите в тази насока бяха обобщени след анализ през 2016 година... Правено е изследване във всички общини в страната... За да се знае какво се случва с тези деца, работят всички институции... Тази година ще има ново изследване...."


Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният и логично е тук да има най-много деца, чиито родители са в чужбина. Не само в България са случаите на деца с родители в чужбина, а в цяла Източна Европа. Те виждат родителите си само по Скайп или по време на краткия им престой в родината. Тези деца си имат име- "евро сираци". 


"За едно дете е истинска травма да расте без родителите си", казва психологът Ян Фелдман. Т.нар. "евро сираци" са свикнали да измерват родителската любов чрез паричните преводи или пощенските пратки с марково облекло и играчки. 

Какво е положението във Видин ни разказва Венцислав Боянов, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин:


"За периода от 1 януари до 31 декември на 2018 година в областта има общо 57 подадени сигнала в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) за деца, на които родителите са заминали в чужбина. В повечето от случаите се касае за дете, за което съществува риск от отпадане от училище, като директорите на училищата уведомяват РУО (Регионалното управление на образованието- бел. ред.), а от там информацията се изпраща в съответна дирекция по настоящ адрес на детето. Социалните работници извършват проверка, като се прави оценка на риска за детето. При извършване на проверките се установява, че се касае са случаи, при които децата са заминали с родителите си в чужбина. За 2018 г. на територията на община Видин има само един случай, при който за детето е предприета мярка на закрила. Майката е заминала за чужбина, а детето е било оставено на грижите на бащата, който е починал. В случая е предприета мярка на закрила - настаняване при близки или роднини, която се явява най-благоприятната опция, като детето е настанено при своята леля. На територията на ДСП - Кула са постъпили 2 сигнала, като е предприета същата мярка за закрила спрямо и двете деца. На територията на ДСП- Белоградчик и ДСП- Брегово има общо 10 случая, при които е предприета мярката на закрила. На територията на ДСП- Димово случаите са 19, като в няколко от тях са предприети мерки в семейна среда, поради липсата на роднини, които да полагат грижи за децата." 


Родителите трябва да са на разположение на децата емоционално. Далеч от тях тази емоционална връзка липсва. Отчуждението между деца и родители носи след себе си още затруднени междуличностни контакти, нарушена комуникация, трудности в процеса на социализация, липса на самоконтрол, склонност към импулсивност или изолация. 


Огромната част от Северозападна България, обаче, продължава да държи първенството по брой хора без препитание, както и повечето крайдунавски общини. Там са най-много децата с родители в чужбина. Какво се случва с тези деца в училище разказва психологът от СУ "Христо Ботев" в град Козлодуй Деница Каменова:"На тези деца им трябва добър класен ръководител. Те трябва да видят в него добър лидер... Говорим с тях и с близките, които ги отглеждат... Забелязват се трудности... Има и добри примери..."


Валентин е на 16 години. Изучава компютърни техники и технологии и е отличен ученик:"Посещавам школа по английски, играя в състав за народни танци и тренирам редовно във фитнеса... От три години и половина за мен се грижат баба ми Анета и дядо ми Иван. С родителите си се срещам по няколко пъти в годината. Има подкрепа от тях, но по телефона..."  С успехите Валентин радва близките, но не всичките му връстници са като него. Казва, че има познати, за които отсъствието на родителите е причина да нямат мотивация в училище.


Да компенсират отсъствието на родителите се опитват бабата на Валентин Анета и дядото Иван. Бабата казва, че полагат всички усилия, за да е добре Валентин, откакто майката е в чужбина. Съвети и пример в живота Валентин получава от дядо си. Мечтата на Валентин е да завърши журналистика, ще учи в България, а по-нататък не знае дали ще замине за чужбина, или ще остане в страната.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27