В риск ли са децата с родители в чужбина?

Снимка: Радио ВИДИН

Много родители заминават за чужбина, за да търсят по-добър живот и в периода докато се устроят там, оставят децата си в България. Времето, в което детето остава без родителите си, може да е няколко месеца, а понякога и години. За децата се грижат баби, дядовци или други роднини. В риск ли са тези деца и как институциите виждат този казус?

От Радио ВИДИН зададохме няколко въпроса към Агенцията за закрила на детето: има ли статистика колко такива деца има в страната; има ли специално отношение и наблюдение върху тях от страна на компетентните органи; в рискова група ли са тези деца; в новата стратегия за децата има ли отделено място за тях.

На тях отговори Христина Каменова, главен инспектор в Агенцията:

"Проблемите в тази насока бяха обобщени след анализ през 2016 година... Правено е изследване във всички общини в страната... За да се знае какво се случва с тези деца, работят всички институции... Тази година ще има ново изследване...."


Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният и логично е тук да има най-много деца, чиито родители са в чужбина. Не само в България са случаите на деца с родители в чужбина, а в цяла Източна Европа. Те виждат родителите си само по Скайп или по време на краткия им престой в родината. Тези деца си имат име- "евро сираци". 


"За едно дете е истинска травма да расте без родителите си", казва психологът Ян Фелдман. Т.нар. "евро сираци" са свикнали да измерват родителската любов чрез паричните преводи или пощенските пратки с марково облекло и играчки. 

Какво е положението във Видин ни разказва Венцислав Боянов, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин:


"За периода от 1 януари до 31 декември на 2018 година в областта има общо 57 подадени сигнала в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) за деца, на които родителите са заминали в чужбина. В повечето от случаите се касае за дете, за което съществува риск от отпадане от училище, като директорите на училищата уведомяват РУО (Регионалното управление на образованието- бел. ред.), а от там информацията се изпраща в съответна дирекция по настоящ адрес на детето. Социалните работници извършват проверка, като се прави оценка на риска за детето. При извършване на проверките се установява, че се касае са случаи, при които децата са заминали с родителите си в чужбина. За 2018 г. на територията на община Видин има само един случай, при който за детето е предприета мярка на закрила. Майката е заминала за чужбина, а детето е било оставено на грижите на бащата, който е починал. В случая е предприета мярка на закрила - настаняване при близки или роднини, която се явява най-благоприятната опция, като детето е настанено при своята леля. На територията на ДСП - Кула са постъпили 2 сигнала, като е предприета същата мярка за закрила спрямо и двете деца. На територията на ДСП- Белоградчик и ДСП- Брегово има общо 10 случая, при които е предприета мярката на закрила. На територията на ДСП- Димово случаите са 19, като в няколко от тях са предприети мерки в семейна среда, поради липсата на роднини, които да полагат грижи за децата." 


Родителите трябва да са на разположение на децата емоционално. Далеч от тях тази емоционална връзка липсва. Отчуждението между деца и родители носи след себе си още затруднени междуличностни контакти, нарушена комуникация, трудности в процеса на социализация, липса на самоконтрол, склонност към импулсивност или изолация. 


Огромната част от Северозападна България, обаче, продължава да държи първенството по брой хора без препитание, както и повечето крайдунавски общини. Там са най-много децата с родители в чужбина. Какво се случва с тези деца в училище разказва психологът от СУ "Христо Ботев" в град Козлодуй Деница Каменова:"На тези деца им трябва добър класен ръководител. Те трябва да видят в него добър лидер... Говорим с тях и с близките, които ги отглеждат... Забелязват се трудности... Има и добри примери..."


Валентин е на 16 години. Изучава компютърни техники и технологии и е отличен ученик:"Посещавам школа по английски, играя в състав за народни танци и тренирам редовно във фитнеса... От три години и половина за мен се грижат баба ми Анета и дядо ми Иван. С родителите си се срещам по няколко пъти в годината. Има подкрепа от тях, но по телефона..."  С успехите Валентин радва близките, но не всичките му връстници са като него. Казва, че има познати, за които отсъствието на родителите е причина да нямат мотивация в училище.


Да компенсират отсъствието на родителите се опитват бабата на Валентин Анета и дядото Иван. Бабата казва, че полагат всички усилия, за да е добре Валентин, откакто майката е в чужбина. Съвети и пример в живота Валентин получава от дядо си. Мечтата на Валентин е да завърши журналистика, ще учи в България, а по-нататък не знае дали ще замине за чужбина, или ще остане в страната.

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10