В риск ли са децата с родители в чужбина?

Снимка: Радио ВИДИН

Много родители заминават за чужбина, за да търсят по-добър живот и в периода докато се устроят там, оставят децата си в България. Времето, в което детето остава без родителите си, може да е няколко месеца, а понякога и години. За децата се грижат баби, дядовци или други роднини. В риск ли са тези деца и как институциите виждат този казус?

От Радио ВИДИН зададохме няколко въпроса към Агенцията за закрила на детето: има ли статистика колко такива деца има в страната; има ли специално отношение и наблюдение върху тях от страна на компетентните органи; в рискова група ли са тези деца; в новата стратегия за децата има ли отделено място за тях.

На тях отговори Христина Каменова, главен инспектор в Агенцията:

"Проблемите в тази насока бяха обобщени след анализ през 2016 година... Правено е изследване във всички общини в страната... За да се знае какво се случва с тези деца, работят всички институции... Тази година ще има ново изследване...."


Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният и логично е тук да има най-много деца, чиито родители са в чужбина. Не само в България са случаите на деца с родители в чужбина, а в цяла Източна Европа. Те виждат родителите си само по Скайп или по време на краткия им престой в родината. Тези деца си имат име- "евро сираци". 


"За едно дете е истинска травма да расте без родителите си", казва психологът Ян Фелдман. Т.нар. "евро сираци" са свикнали да измерват родителската любов чрез паричните преводи или пощенските пратки с марково облекло и играчки. 

Какво е положението във Видин ни разказва Венцислав Боянов, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин:


"За периода от 1 януари до 31 декември на 2018 година в областта има общо 57 подадени сигнала в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) за деца, на които родителите са заминали в чужбина. В повечето от случаите се касае за дете, за което съществува риск от отпадане от училище, като директорите на училищата уведомяват РУО (Регионалното управление на образованието- бел. ред.), а от там информацията се изпраща в съответна дирекция по настоящ адрес на детето. Социалните работници извършват проверка, като се прави оценка на риска за детето. При извършване на проверките се установява, че се касае са случаи, при които децата са заминали с родителите си в чужбина. За 2018 г. на територията на община Видин има само един случай, при който за детето е предприета мярка на закрила. Майката е заминала за чужбина, а детето е било оставено на грижите на бащата, който е починал. В случая е предприета мярка на закрила - настаняване при близки или роднини, която се явява най-благоприятната опция, като детето е настанено при своята леля. На територията на ДСП - Кула са постъпили 2 сигнала, като е предприета същата мярка за закрила спрямо и двете деца. На територията на ДСП- Белоградчик и ДСП- Брегово има общо 10 случая, при които е предприета мярката на закрила. На територията на ДСП- Димово случаите са 19, като в няколко от тях са предприети мерки в семейна среда, поради липсата на роднини, които да полагат грижи за децата." 


Родителите трябва да са на разположение на децата емоционално. Далеч от тях тази емоционална връзка липсва. Отчуждението между деца и родители носи след себе си още затруднени междуличностни контакти, нарушена комуникация, трудности в процеса на социализация, липса на самоконтрол, склонност към импулсивност или изолация. 


Огромната част от Северозападна България, обаче, продължава да държи първенството по брой хора без препитание, както и повечето крайдунавски общини. Там са най-много децата с родители в чужбина. Какво се случва с тези деца в училище разказва психологът от СУ "Христо Ботев" в град Козлодуй Деница Каменова:"На тези деца им трябва добър класен ръководител. Те трябва да видят в него добър лидер... Говорим с тях и с близките, които ги отглеждат... Забелязват се трудности... Има и добри примери..."


Валентин е на 16 години. Изучава компютърни техники и технологии и е отличен ученик:"Посещавам школа по английски, играя в състав за народни танци и тренирам редовно във фитнеса... От три години и половина за мен се грижат баба ми Анета и дядо ми Иван. С родителите си се срещам по няколко пъти в годината. Има подкрепа от тях, но по телефона..."  С успехите Валентин радва близките, но не всичките му връстници са като него. Казва, че има познати, за които отсъствието на родителите е причина да нямат мотивация в училище.


Да компенсират отсъствието на родителите се опитват бабата на Валентин Анета и дядото Иван. Бабата казва, че полагат всички усилия, за да е добре Валентин, откакто майката е в чужбина. Съвети и пример в живота Валентин получава от дядо си. Мечтата на Валентин е да завърши журналистика, ще учи в България, а по-нататък не знае дали ще замине за чужбина, или ще остане в страната.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14