Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В риск ли са децата с родители в чужбина?

Снимка: Радио ВИДИН

Много родители заминават за чужбина, за да търсят по-добър живот и в периода докато се устроят там, оставят децата си в България. Времето, в което детето остава без родителите си, може да е няколко месеца, а понякога и години. За децата се грижат баби, дядовци или други роднини. В риск ли са тези деца и как институциите виждат този казус?

От Радио ВИДИН зададохме няколко въпроса към Агенцията за закрила на детето: има ли статистика колко такива деца има в страната; има ли специално отношение и наблюдение върху тях от страна на компетентните органи; в рискова група ли са тези деца; в новата стратегия за децата има ли отделено място за тях.

На тях отговори Христина Каменова, главен инспектор в Агенцията:

"Проблемите в тази насока бяха обобщени след анализ през 2016 година... Правено е изследване във всички общини в страната... За да се знае какво се случва с тези деца, работят всички институции... Тази година ще има ново изследване...."


Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният и логично е тук да има най-много деца, чиито родители са в чужбина. Не само в България са случаите на деца с родители в чужбина, а в цяла Източна Европа. Те виждат родителите си само по Скайп или по време на краткия им престой в родината. Тези деца си имат име- "евро сираци". 


"За едно дете е истинска травма да расте без родителите си", казва психологът Ян Фелдман. Т.нар. "евро сираци" са свикнали да измерват родителската любов чрез паричните преводи или пощенските пратки с марково облекло и играчки. 

Какво е положението във Видин ни разказва Венцислав Боянов, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин:


"За периода от 1 януари до 31 декември на 2018 година в областта има общо 57 подадени сигнала в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) за деца, на които родителите са заминали в чужбина. В повечето от случаите се касае за дете, за което съществува риск от отпадане от училище, като директорите на училищата уведомяват РУО (Регионалното управление на образованието- бел. ред.), а от там информацията се изпраща в съответна дирекция по настоящ адрес на детето. Социалните работници извършват проверка, като се прави оценка на риска за детето. При извършване на проверките се установява, че се касае са случаи, при които децата са заминали с родителите си в чужбина. За 2018 г. на територията на община Видин има само един случай, при който за детето е предприета мярка на закрила. Майката е заминала за чужбина, а детето е било оставено на грижите на бащата, който е починал. В случая е предприета мярка на закрила - настаняване при близки или роднини, която се явява най-благоприятната опция, като детето е настанено при своята леля. На територията на ДСП - Кула са постъпили 2 сигнала, като е предприета същата мярка за закрила спрямо и двете деца. На територията на ДСП- Белоградчик и ДСП- Брегово има общо 10 случая, при които е предприета мярката на закрила. На територията на ДСП- Димово случаите са 19, като в няколко от тях са предприети мерки в семейна среда, поради липсата на роднини, които да полагат грижи за децата." 


Родителите трябва да са на разположение на децата емоционално. Далеч от тях тази емоционална връзка липсва. Отчуждението между деца и родители носи след себе си още затруднени междуличностни контакти, нарушена комуникация, трудности в процеса на социализация, липса на самоконтрол, склонност към импулсивност или изолация. 


Огромната част от Северозападна България, обаче, продължава да държи първенството по брой хора без препитание, както и повечето крайдунавски общини. Там са най-много децата с родители в чужбина. Какво се случва с тези деца в училище разказва психологът от СУ "Христо Ботев" в град Козлодуй Деница Каменова:



"На тези деца им трябва добър класен ръководител. Те трябва да видят в него добър лидер... Говорим с тях и с близките, които ги отглеждат... Забелязват се трудности... Има и добри примери..."


Валентин е на 16 години. Изучава компютърни техники и технологии и е отличен ученик:



"Посещавам школа по английски, играя в състав за народни танци и тренирам редовно във фитнеса... От три години и половина за мен се грижат баба ми Анета и дядо ми Иван. С родителите си се срещам по няколко пъти в годината. Има подкрепа от тях, но по телефона..."  



С успехите Валентин радва близките, но не всичките му връстници са като него. Казва, че има познати, за които отсъствието на родителите е причина да нямат мотивация в училище.


Да компенсират отсъствието на родителите се опитват бабата на Валентин Анета и дядото Иван. Бабата казва, че полагат всички усилия, за да е добре Валентин, откакто майката е в чужбина. Съвети и пример в живота Валентин получава от дядо си. Мечтата на Валентин е да завърши журналистика, ще учи в България, а по-нататък не знае дали ще замине за чужбина, или ще остане в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21