Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова организация ще подкрепя туризма в Дунавския регион

Снимка: Радио ВИДИН

В Русе бе учредена Организацията за управление на Дунавски туристически район, която чрез взаимопомощ и сътрудничество ще извършва дейности, свързани с формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама на Дунавския туристически район. На събранието делегатите приеха Устав на Организацията, състав на Управителния и Контролния съвет. Управителният съвет е 9-членен, с мандат от 3 години. Контролният съвет също е с мандат 3 години и се състои от трима членове. Един от тях е областният управител на област Видин Албена Георгиева. Кметът на Лом Пенка Пенкова е избрана за член на Управителния съвет. Новоучредената Организация за управление на Дунавски туристически район ще подкрепя общините, областните администрации и бизнеса за развитие на туризма.

"Ще се разработват маркетинг стратегии, ще се планира съвместно управление, за да може да стане по- познаваем на картата на Европа и пред туристическите оператори. 67 са общините, които биха могли да участват и да членуват в тази организация. Поетапно е възможно по- нататъшното присъединяване. Условието е да има решение на Общинския съвет. Тази организация ще се издържа с членски внос и с приходи от обща дейност" ,
съобщи експертът в Областна администрация- Видин Десислава Обретенова.

ОА-ВидинПриета е годишна програма на Организацията. Първото проява е участие в едно от големите туристически изложения- това в Лондон- "Уърлд травел маркет". Там ще бъде представянето на Дунавския туристически регион. Предстои да бъде изготвен и събитиен календар.

На заседанието на Областния консултативен съвет по туризъм бе обсъдено и участието на област Видин в предстоящата Международна туристическа борса - "Ваканция и СПА Експо", която ще се проведе от 14 до 16 февруари в София. Представителите на общините Белоградчик, Видин, Кула и Чупрене изразиха готовност да се включат с общ щанд, а поради отсъствие на кмета на Димово по- късно ще стане ясно дали Общината ще се включи и как в туристическата борса.
Нов акцент, който да представя областта, препоръча Евтим Стефанов- директор на Агенцията за регионално развитие и Бизнес център. Заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов призова да започнем да мислим за региона като едно цяло:

"Нещото, което искам да започна с него, е да започнем да мислим за дестинацията Северозападна България като едно цяло. Защото хората, които идват във Видин или Белоградчик, те задължително отиват и в другия град. Хубаво е да предложим още нещо."

"Много туроператори минават сами. Това го казвам от собствен опит. Дори на 31 декември имаше. Тази година има интерес от азиатски групи. И те ни се обадиха вече. Така че трябва по всяко време да сме готови", коментира директорът на Регионален исторически музей- Видин Фионера Филипова.

Областният консултативен съвет по туризъм ще възстанови и традицията да връчва грамоти за принос в туризма. След туристическата борса ще бъдат връчени грамотите на определените от членовете на съвета лица.

ОДК-КозлодуйВтората тема в предаването "Еко Свят" е за конкурс, който организира Обединеният детски комплекс (ОДК) в Козлодуй. Поводът е предстоящият Ден на влажните зони, който отбелязваме на 2 февруари. Темата на конкурса е "Влажните зони и климатичните промени", а децата трябва да изготвят информационен плакат.

"Това е конкурс, който организираме съвместно с Община Козлодуй. Целта е да се насочи вниманието на децата към значението на влажните зони, също така да разберат защо са толкова важни и как благодарение на тях могат да се предотвратят някои климатични промени", обясни Петя Лазарова, ръководител на екоклуба към Обединения детски комплекс.

Участието е колективно, с отбор до трима ученици. Всеки плакат е желателно да съдържа снимки, рисунки, таблици, диаграми и др. Разрешава се използването на всякаква техниката и средства - колаж, графика и др. Размерът на плакатите трябва да е 50 x 70 см. Творбите следва да бъдат придружени с информация за авторите. Плакатите се подават до 30 януари на адреса на Обединения детски комплекс: ЦПЛР – ОДК-КОЗЛОДУЙ; гр. Козлодуй 3320; п.к.9, ул. "Кирил и Методий" № 26. Плакатите ще бъдат показани на изложба на 2 февруари, от 11.00 часа, в Конферентната зала на ОДК.

www.raiskotopraskalo.comИ третата тема в "Еко Свят" днес- маршрути за разходка в Стара планина, които препоръча Станислав Дачев- ски-учител в курортен комплекс "Беклемето". От 11 години той работи като такъв, преди това е бил планински водач. Преподава и на деца, от 4 години работи по проект на българската федерация по ски с деца от регион Плевен. Станислав Дачев каза пред Недка Лилкова, че упражнява професията си с много любов и желание:

"Имаме много хубави туристически пътеки, много туристически обекти в Стара планина. Връх "Козя стена", там цъфти еделвайсът, рядко срещано растение. Това лято имах удоволствието един мой приятел да го заведа там. Също така нашият регион е известен с черната боровинка, сладко от черна боровинка, което тука предлагат повечето хотели на "Беклемето". Моят любим маршрут е хижа "Рай" или Райското пръскало- най-високият водопад в България."


Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50