Снимката на 24 януари 2019 година

Снимка: Община Видин

Няма да има забавяне на строителството на пътя Видин- Ботевград, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

В началото на юни може да има влязъл в сила парцеларен план на Видин, необходим за изграждането на магистралния път до София, съобщи главният архитект на общината Ангел Недялков. 


За отговори от представителите на държавната власт относно бавенето на процедурите по изграждане на пътя „Видин - Ботевград” настояват от Областния съвет на БСП-Видин. Социалистите настояват Агенция "Пътна инфраструктура", като оторизиран представител на държавата и собственик на пътя, да организира и изготви всички необходими проекти и планове, съгласувания, обсъждания и да ги предостави в Общините Видин и Димово за одобряване на измененията на общите устройствени планове.

Бюджетът на община Монтана за 2019 година бе приет от Общинския съвет. Общата му рамка е близо 44 млн лв, от тях 24 млн лв. e държавната субсидия, 17 млн. лв са собствените приходи. След заседанието кметът Златко Живков коментира: "17 милиона рамка за местни приходи е нещо, което за много общини остава непознато. Това е изключително висока рамка и означава, че трябва да бъде изпълнена, за да можем дза реализираме многобройните задачи, които имаме..." 


Препълнено е детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Деца постъпват предимно със симптоми на грип или след усложнения, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов.


Взимат мерки против грипна епидемия във Враца. От 25 януари до 29 януари 2019 година ще бъдат прекратени учебните занятия в НУ „Иван Вазов“ и СУ „Никола Войводов“ във Враца, СУ „Отец Паисий“ и началните училища „Иванчо Младенов“ и „Св. Софроний Врачански“, съобщават от Общината. Мерките са взети по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и след разпореждане на Регионалното управление на образованието.


Обявиха грипна ваканция в основното училище в село Крушовица. Днес и утре /24 и 25 януари 2019 г./ ще останат празни класните стаи в ОУ "Христо Ботев" в населеното място, което се намира в пределите на община Мизия.


Близо 2 860 души са сменили личния си лекар през последния месец на 2018 година в област Видин. Сравнителният анализ на данните показва, че те са с 1 470 души повече спрямо юни 2018 година, съобщават от Здравната каса. Данните от предишните периоди за регламентиран преизбор показват, че най-много хора са се възползвали от твоя свое право през декември 2009 година - близо 2 900. 


Близо седем милиона лева са събрани в община Видин от местните данъци и такси през миналата година. Постъпленията са със 182 000 лева повече в сравнение са предходната 2017 година, съобщи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев. 


Община Видин кандидатства по програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за Община Видин е 12 453 598,83 лв. Съгласно Насоките за кандидатстване, включените в проектното предложение мерки предвиждат подмяна на печки и котли, работещи с твърдо гориво, с друг вид отоплителни устройства: на газ; използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи), на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво; както и подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия - свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа.

Враца се поклони пред загиналите по време на унищожителната бомбардировка от 1944 г. 

54 дела срещу решения на общинските съвети в област Враца са образувани през изминалата година в местния административен съд, съобщиха от институцията. 

Днес от 18 часа в националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София ще се проведе представянето на книгата "Лукиана. Къси разкази" на видинската авторка Десислава Каменова. Успоредно с това е подредена изложба с черно-бели фотоси от книгата, чийто автор е Виолета Апостолова, Лети. Организатор на събитието е Асоциацията на жените - адвокатки.


За шеста поредна година сдружение "Активно Общество", което обединява младежи от Видин продължава кампанията "Спаси Едно Дърво".  За миналата година са насадени над 450 дръвчета. Необходимите документи за участие в кампанията може да бъдат намерени на сайта на сдружението "Активно Общество" и на фейсбук профила им.

Вижте още

Снимката на 23 април 2019 година

Средно училище “Цар Симеон Велики” спечели  Областното състезание  на ученическите екипи по първа помощ във Видин.  Инициативата бе организирана от Български Червен кръст Видин и се проведе в спортна зала "Фестивална".  В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.19 в 18:00

В Деня на книгата представиха стихосбирка във Видин

Стихосбирката на Лидия Койчева "Земни ангели на добротата" бе представена в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Лидия е потребител на Центъра към Фондация "Подкрепа за реализация". Тя е третият автор, на когото от неправителствената организация помагат, каза логопедът Даниела Иванова: "За тях това е изливане на..

публикувано на 23.04.19 в 16:39

Областното състезание по първа помощ се проведе във Видин

Средно училище “Цар Симеон Велики” спечели Областното състезание на ученическите екипи по първа помощ във Видин. Инициативата бе организирана от Български Червен кръст Видин и се проведе в спортна зала "Фестивална".  Направили сме 7 пункта, отборите се редуват на всеки един от тях през 10 минути, каза за Радио ВИДИН главния специалист "Младежки..

публикувано на 23.04.19 в 16:21

Петокласници от СУ "П. Р. Славейков" мериха знания в състезание

Състезание '' Това го знае всяко дете, което книги чете " се проведе във видинското училище " Петко Рачов Славейков ". Учениците демонстрираха знания и умения по български език и литература, математика, технологии и предприемачество . "С това състезание ние целим първо да повишим мотивацията на учениците за учене. В същото време това е начин те да..

публикувано на 23.04.19 в 16:21

Наградиха победителите във фотоконкурса "Моята област Видин"

Победителите в Регионалния конкурс за фотография на тема "Моята област Видин" бяха наградени от Областния управител Албена Георгиева .  К онкурсът бе обявен по повод отбелязване на 20 години от създаването на Областна администрация Видин, а снимките са класирани след гласуване  във Фейсбук. На първо място е класирана 14-годишната Зорница..

публикувано на 23.04.19 в 16:20

Куклен театър от Китай гостува във Видин

Куклен театър от провинция Хънан в Китай ще изнесе представление във Видин утре (24.04.2019 г.). Кукленото шоу, което театърът ще представи, включва откъси от шест приказки, с много музика и танци. Гостуването е по покана на Държавен куклен театър- Видин. Трупата от Китай пристига в града сред участие в сръбския град Зайчар, каза директорът..

публикувано на 23.04.19 в 15:34

Общинската избирателна комисия в Чупрене ще заседава по казуса с кметския пост

В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна комисия. Поводът е постъпило писмо от Общинския съвет. Ваньо Костин е задържан, но не и отстранен от длъжност, затова Общинският съвет не може да определи временно изпълняващ поста. Длъжност заместник- кмет в Чупрене няма, така че..

публикувано на 23.04.19 в 15:06