Снимката на 24 януари 2019 година

Снимка: Община Видин

Няма да има забавяне на строителството на пътя Видин- Ботевград, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

В началото на юни може да има влязъл в сила парцеларен план на Видин, необходим за изграждането на магистралния път до София, съобщи главният архитект на общината Ангел Недялков. 


За отговори от представителите на държавната власт относно бавенето на процедурите по изграждане на пътя „Видин - Ботевград” настояват от Областния съвет на БСП-Видин. Социалистите настояват Агенция "Пътна инфраструктура", като оторизиран представител на държавата и собственик на пътя, да организира и изготви всички необходими проекти и планове, съгласувания, обсъждания и да ги предостави в Общините Видин и Димово за одобряване на измененията на общите устройствени планове.

Бюджетът на община Монтана за 2019 година бе приет от Общинския съвет. Общата му рамка е близо 44 млн лв, от тях 24 млн лв. e държавната субсидия, 17 млн. лв са собствените приходи. След заседанието кметът Златко Живков коментира: "17 милиона рамка за местни приходи е нещо, което за много общини остава непознато. Това е изключително висока рамка и означава, че трябва да бъде изпълнена, за да можем дза реализираме многобройните задачи, които имаме..." 


Препълнено е детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Деца постъпват предимно със симптоми на грип или след усложнения, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов.


Взимат мерки против грипна епидемия във Враца. От 25 януари до 29 януари 2019 година ще бъдат прекратени учебните занятия в НУ „Иван Вазов“ и СУ „Никола Войводов“ във Враца, СУ „Отец Паисий“ и началните училища „Иванчо Младенов“ и „Св. Софроний Врачански“, съобщават от Общината. Мерките са взети по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и след разпореждане на Регионалното управление на образованието.


Обявиха грипна ваканция в основното училище в село Крушовица. Днес и утре /24 и 25 януари 2019 г./ ще останат празни класните стаи в ОУ "Христо Ботев" в населеното място, което се намира в пределите на община Мизия.


Близо 2 860 души са сменили личния си лекар през последния месец на 2018 година в област Видин. Сравнителният анализ на данните показва, че те са с 1 470 души повече спрямо юни 2018 година, съобщават от Здравната каса. Данните от предишните периоди за регламентиран преизбор показват, че най-много хора са се възползвали от твоя свое право през декември 2009 година - близо 2 900. 


Близо седем милиона лева са събрани в община Видин от местните данъци и такси през миналата година. Постъпленията са със 182 000 лева повече в сравнение са предходната 2017 година, съобщи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев. 


Община Видин кандидатства по програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за Община Видин е 12 453 598,83 лв. Съгласно Насоките за кандидатстване, включените в проектното предложение мерки предвиждат подмяна на печки и котли, работещи с твърдо гориво, с друг вид отоплителни устройства: на газ; използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи), на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво; както и подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия - свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа.

Враца се поклони пред загиналите по време на унищожителната бомбардировка от 1944 г. 

54 дела срещу решения на общинските съвети в област Враца са образувани през изминалата година в местния административен съд, съобщиха от институцията. 

Днес от 18 часа в националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София ще се проведе представянето на книгата "Лукиана. Къси разкази" на видинската авторка Десислава Каменова. Успоредно с това е подредена изложба с черно-бели фотоси от книгата, чийто автор е Виолета Апостолова, Лети. Организатор на събитието е Асоциацията на жените - адвокатки.


За шеста поредна година сдружение "Активно Общество", което обединява младежи от Видин продължава кампанията "Спаси Едно Дърво".  За миналата година са насадени над 450 дръвчета. Необходимите документи за участие в кампанията може да бъдат намерени на сайта на сдружението "Активно Общество" и на фейсбук профила им.

Вижте още

Подписани са договорите за участъка Видин- пътен възел "Макреш"

Подписани са договорите за строителство и надзор на 30-километровия участък от Видин до пътен възел "Макреш" за изграждането на скоростния път до Ботевград, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" след запитване на Радио ВИДИН. Предстои издаване на разрешение за строителство , след което ще започнат и строително-ремонтните работи. Модернизацията на..

публикувано на 23.10.19 в 07:42
Спешен център- Белоградчик

Снимката на 22 октомври 2019 година

Близо 1 200 000 лева ще бъдат вложени в модернизирането на спешната медицинска помощ в област Видин. Проектът е на Министерството на здравеопазването и предвижда преустройство на спешния център във Видин и на филиала в Белоградчик за общо 430 000 лева и изграждане на нови сгради за филиалите за спешна помощ в Кула, Брегово и Димово. Здравното..

публикувано на 22.10.19 в 17:42

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота. "Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два..

публикувано на 22.10.19 в 17:40

Нов асфалт в село Мраморен

От началото на седмицата стартираха строително-ремонтните дейности по реконструкцията на улица "Милин камък" в село Мраморен, община Враца. Към момента екипите са положили новата асфалтова настилка на голяма част от пътния участък. Успоредно с ремонтите по пътната инфраструктура в Мраморен, се извършва и частична реконструкция на участък от пътя за село..

публикувано на 22.10.19 в 17:25

Приключва асфалтирането на улици във Видин

Приключват предвидените рехабилитационни дейности по уличната мрежа в община Видин. Извършени са ремонти на 101 улици и междублокови пространства в жилищни комплекси на град Видин, както и в населените места в общината. Общата стойност на тези дейности е 2 780 000 лева, съобщават от общинската пресслужба. В момента се извършват..

публикувано на 22.10.19 в 17:10

Библиотеката в Монтана отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков

Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана организира редица събития по повод 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. От началото на седмицата във фоайето е подредена изложбата "Автографите на Радичков" , която библиотеката осъвремени с финансовото съдействие на Министерството на културата. В Детски отдел и в Заемна за възрастни има изложби и..

публикувано на 22.10.19 в 16:59

Окръжният съд във Враца осъди рецидивист за опит за убийство

Врачанският окръжен съд наложи наказание от 12 години и 8 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" на изтърпяване на наказанието на Д.П.Б. Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 12 февруари 2019 година в частен дом в село Върбица в условията на опасен рецидив, е направил опит умишлено да умъртви К.Д.Т.  За това престъпление..

публикувано на 22.10.19 в 16:45