Снимката на 24 януари 2019 година

Снимка: Община Видин

Няма да има забавяне на строителството на пътя Видин- Ботевград, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

В началото на юни може да има влязъл в сила парцеларен план на Видин, необходим за изграждането на магистралния път до София, съобщи главният архитект на общината Ангел Недялков. 


За отговори от представителите на държавната власт относно бавенето на процедурите по изграждане на пътя „Видин - Ботевград” настояват от Областния съвет на БСП-Видин. Социалистите настояват Агенция "Пътна инфраструктура", като оторизиран представител на държавата и собственик на пътя, да организира и изготви всички необходими проекти и планове, съгласувания, обсъждания и да ги предостави в Общините Видин и Димово за одобряване на измененията на общите устройствени планове.

Бюджетът на община Монтана за 2019 година бе приет от Общинския съвет. Общата му рамка е близо 44 млн лв, от тях 24 млн лв. e държавната субсидия, 17 млн. лв са собствените приходи. След заседанието кметът Златко Живков коментира: "17 милиона рамка за местни приходи е нещо, което за много общини остава непознато. Това е изключително висока рамка и означава, че трябва да бъде изпълнена, за да можем дза реализираме многобройните задачи, които имаме..." 


Препълнено е детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Деца постъпват предимно със симптоми на грип или след усложнения, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов.


Взимат мерки против грипна епидемия във Враца. От 25 януари до 29 януари 2019 година ще бъдат прекратени учебните занятия в НУ „Иван Вазов“ и СУ „Никола Войводов“ във Враца, СУ „Отец Паисий“ и началните училища „Иванчо Младенов“ и „Св. Софроний Врачански“, съобщават от Общината. Мерките са взети по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и след разпореждане на Регионалното управление на образованието.


Обявиха грипна ваканция в основното училище в село Крушовица. Днес и утре /24 и 25 януари 2019 г./ ще останат празни класните стаи в ОУ "Христо Ботев" в населеното място, което се намира в пределите на община Мизия.


Близо 2 860 души са сменили личния си лекар през последния месец на 2018 година в област Видин. Сравнителният анализ на данните показва, че те са с 1 470 души повече спрямо юни 2018 година, съобщават от Здравната каса. Данните от предишните периоди за регламентиран преизбор показват, че най-много хора са се възползвали от твоя свое право през декември 2009 година - близо 2 900. 


Близо седем милиона лева са събрани в община Видин от местните данъци и такси през миналата година. Постъпленията са със 182 000 лева повече в сравнение са предходната 2017 година, съобщи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев. 


Община Видин кандидатства по програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за Община Видин е 12 453 598,83 лв. Съгласно Насоките за кандидатстване, включените в проектното предложение мерки предвиждат подмяна на печки и котли, работещи с твърдо гориво, с друг вид отоплителни устройства: на газ; използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи), на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво; както и подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия - свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа.

Враца се поклони пред загиналите по време на унищожителната бомбардировка от 1944 г. 

54 дела срещу решения на общинските съвети в област Враца са образувани през изминалата година в местния административен съд, съобщиха от институцията. 

Днес от 18 часа в националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София ще се проведе представянето на книгата "Лукиана. Къси разкази" на видинската авторка Десислава Каменова. Успоредно с това е подредена изложба с черно-бели фотоси от книгата, чийто автор е Виолета Апостолова, Лети. Организатор на събитието е Асоциацията на жените - адвокатки.


За шеста поредна година сдружение "Активно Общество", което обединява младежи от Видин продължава кампанията "Спаси Едно Дърво".  За миналата година са насадени над 450 дръвчета. Необходимите документи за участие в кампанията може да бъдат намерени на сайта на сдружението "Активно Общество" и на фейсбук профила им.

Вижте още

Снимката на 21 февруари 2019 година

Постоянната комисия по общинска собственост на видинския Общински съвет прие предложението на кмета Огнян Ценков за поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране на проекта "Реставрация и адаптация на видинската Синагога".  Проектът е за около 11 милиона лева, като съфинансирането от Общината е около 1,5 милиона лева, каза председателят на..

публикувано на 21.02.19 в 17:45

Кметове поискаха във Видин собствен бюджет и по-нисък праг за избори

Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства (НСКК) обсъдиха във Видин част от все още нерешените проблеми пред управлението на по-малките населени места, като липсата на собствен бюджет и промяната в Изборния кодекс, която предвижда кметове да бъдат избирани само в населени места с над 350 жители.  "Искаме да имаме..

публикувано на 21.02.19 в 16:05

Почивните дни с минусови температури

Рязко застудяване на времето очакват синоптиците през почивните дни. През последните няколко дни температурите в Монтанско бяха високи за това време на годината. Те достигнаха до 14-16 градуса, а в събота ще паднат до минус 8 градуса . "Застудяването няма да бъде фатално, не се очакват измръзвания, защото трябва да има поне седмица до..

публикувано на 21.02.19 в 15:49

Инвеститор иска да изгради завод във Враца

Високотехнологичен завод за производство на акумулаторни батерии във Враца планира да изгради българският производител „Монбат“, съобщават от Общината. Инвестиционното намерение от акционерното дружество е изпратено до кмета Калин Каменов на 19 февруари. Изпълнителният директор на „Монбат“ – Атанас Бобоков възнамерява да инвестира във..

публикувано на 21.02.19 в 14:27

Крадци взеха над 7 000 лева от Дом за възрастни във Владимирово

Домът за стари хора  "Св. Николай" в бойчиновското село Владимирово е бил обран вчера през нощта. Два метални шкафа, със сумата от 7 300 лева, са откраднати от счетоводството на социалното заведение. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 21.02.19 в 11:38

Един е задържан за телефонна измама, два неуспешни опита в Монтанско 

Мъж на 67 години от Лом е задържан за телефонна измама в Монтана . Случаят е от 13 февруари, когато 73-годишен жител на областния град подал сигнал, че е станал жертва на телефонните измамници. Възрастният човек е бил заблуден, че помага на полицията. Той дал на измамниците 4000 лева, около 2000 евро, златна монета и златни обици. Ч аст от парите и..

публикувано на 21.02.19 в 11:04

"Красива България" помага за 3 обекта в Северозапада

Управителният съвет на „Красива България“ одобри проектите, които ще подкрепи през тази година. На свое заседание от 19 февруари, ръководният орган даде зелена светлина на 38 инициативи. Три от тях са в Северозападна България, като две от финансираните са инициативи във Врачанско . Сред одобрените са вътрешното преустройство на 3-ия етаж на..

публикувано на 21.02.19 в 09:58