Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 януари 2019 година

Снимка: Община Видин

Няма да има забавяне на строителството на пътя Видин- Ботевград, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

В началото на юни може да има влязъл в сила парцеларен план на Видин, необходим за изграждането на магистралния път до София, съобщи главният архитект на общината Ангел Недялков. 


За отговори от представителите на държавната власт относно бавенето на процедурите по изграждане на пътя „Видин - Ботевград” настояват от Областния съвет на БСП-Видин. Социалистите настояват Агенция "Пътна инфраструктура", като оторизиран представител на държавата и собственик на пътя, да организира и изготви всички необходими проекти и планове, съгласувания, обсъждания и да ги предостави в Общините Видин и Димово за одобряване на измененията на общите устройствени планове.

Бюджетът на община Монтана за 2019 година бе приет от Общинския съвет. Общата му рамка е близо 44 млн лв, от тях 24 млн лв. e държавната субсидия, 17 млн. лв са собствените приходи. След заседанието кметът Златко Живков коментира: "17 милиона рамка за местни приходи е нещо, което за много общини остава непознато. Това е изключително висока рамка и означава, че трябва да бъде изпълнена, за да можем дза реализираме многобройните задачи, които имаме..." 


Препълнено е детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Деца постъпват предимно със симптоми на грип или след усложнения, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов.


Взимат мерки против грипна епидемия във Враца. От 25 януари до 29 януари 2019 година ще бъдат прекратени учебните занятия в НУ „Иван Вазов“ и СУ „Никола Войводов“ във Враца, СУ „Отец Паисий“ и началните училища „Иванчо Младенов“ и „Св. Софроний Врачански“, съобщават от Общината. Мерките са взети по предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и след разпореждане на Регионалното управление на образованието.


Обявиха грипна ваканция в основното училище в село Крушовица. Днес и утре /24 и 25 януари 2019 г./ ще останат празни класните стаи в ОУ "Христо Ботев" в населеното място, което се намира в пределите на община Мизия.


Близо 2 860 души са сменили личния си лекар през последния месец на 2018 година в област Видин. Сравнителният анализ на данните показва, че те са с 1 470 души повече спрямо юни 2018 година, съобщават от Здравната каса. Данните от предишните периоди за регламентиран преизбор показват, че най-много хора са се възползвали от твоя свое право през декември 2009 година - близо 2 900. 


Близо седем милиона лева са събрани в община Видин от местните данъци и такси през миналата година. Постъпленията са със 182 000 лева повече в сравнение са предходната 2017 година, съобщи началникът на отдел „Местни данъци и такси“ Владимир Георгиев. 


Община Видин кандидатства по програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Максималният размер на средствата по Приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за Община Видин е 12 453 598,83 лв. Съгласно Насоките за кандидатстване, включените в проектното предложение мерки предвиждат подмяна на печки и котли, работещи с твърдо гориво, с друг вид отоплителни устройства: на газ; използващи единствено електричество (с изключение на електросъпротивителни отоплителни устройства и системи), на пелети или друг вид дървесна биомаса/изкопаемо твърдо гориво; както и подмяна на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия - свързване или възстановяване на връзката към топлофикационна система или газоразпределителна мрежа.

Враца се поклони пред загиналите по време на унищожителната бомбардировка от 1944 г. 

54 дела срещу решения на общинските съвети в област Враца са образувани през изминалата година в местния административен съд, съобщиха от институцията. 

Днес от 18 часа в националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София ще се проведе представянето на книгата "Лукиана. Къси разкази" на видинската авторка Десислава Каменова. Успоредно с това е подредена изложба с черно-бели фотоси от книгата, чийто автор е Виолета Апостолова, Лети. Организатор на събитието е Асоциацията на жените - адвокатки.


За шеста поредна година сдружение "Активно Общество", което обединява младежи от Видин продължава кампанията "Спаси Едно Дърво".  За миналата година са насадени над 450 дръвчета. Необходимите документи за участие в кампанията може да бъдат намерени на сайта на сдружението "Активно Общество" и на фейсбук профила им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
проф. Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза

За конституционна криза не може да се говори. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната: "Просто трябва да се намери кандидат за премиер от посочените и да се продължи напред. Това, че има някакви затруднения президентът и така нататък не означава, че има криза." Едно е да се мерят..

публикувано на 29.03.24 в 16:58

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест , ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница . Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 16:52

Първокласниците в Зверино вече знаят буквите

Днешният слънчев ден беше празничен за учениците от 1-ви клас при СУ “Свети Климент Охридски” в мездренското село Зверино . След месеци на упорит труд дългоочакваният  Празник на буквите  настъпи. Първокласниците изпълниха песни и стихчета, посветени на буквите от нашата азбука. Получи се весел и пъстър празник, като всеки един от учениците показа..

публикувано на 29.03.24 в 16:41

Село Паволче ще се включи в Маратона на четенето

Читалище "Фар-1930" във врачанското село Паволче ще се включи с различни събития в проявата  Маратон на четенето , която тази година се провежда от 2-ри до 23 април. По традиция програмата през първата седмица от инициативата винаги е посветена на гората и за работа с деца, тъй като те са във ваканция, обясни секретарят на културното средище Мария..

публикувано на 29.03.24 в 15:24

Тече конкурс за екскурзоводи в пещера Магурата

В момента се провежда конкурс за назначаване на трима нови екскурзоводи , които да водят туристите в пещера Магурата . Явили са се четирима кандидати, чиито кандидатури ще бъдат разгледани, обясни заместник-кметът на община Белоградчик Ангел Боянов : "Дали сме им възможност да се запознаят с работата следващите няколко дни, който бъде одобрен ще..

публикувано на 29.03.24 в 15:04

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден

Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". Целта е в навечерието на Великден да бъдат подкрепени 560 крайно нуждаещи се хора основно от Северозападна България, каза Мая Методиева , която е сред доброволците в сдружението: "Продуктите, които събираме са обичайните, както във всяка една друга наша..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26