Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Охрид- селото, в което са идвали седем владици и двама председатели на Народното събрание

Кметът на село Охрид: За мен хората са преди всичко

10
Снимка: Радио ВИДИН

Днес гостуваме на жителите и на кмета на село Охрид, в община Бойчиновци. Разположено е на 4 км от гара Бойчиновци до жп линията Видин - София. Къщите са подредени по двата бряга на река Ботуня в подножието на планина Пъстрина. Едно наистина живописно селце с интересни стари къщи, дълго около 4 км и особено красиво през пролетта, както казват местните жители, когато всичко се раззелени, а дърветата се покрият с цвят. С една дума- идилия. Идилия ли е обаче наистина животът на хората тук- това проверихме навръх Бабинден, който местните празнуват по стар стил на 21 януари.

СнимкаМестните "баби" се бяха събрали вече за ритуала и почерпката в салона на селското училище. Инициативата и организацията за празника бе на секретаря на читалището, Галина  Николова. Читалище "Просвета 1921" се оказа, че развива доста активна дейност. Има група за автентичен фолклор и танцов състав, които редовно печелят награди от провежданите национални събори и фестивали. Дейността на читалището се свързва и с поддържането на библиотеката, в която има над 100 000 книги.

"За Бабинден ние имаме специално обработен обичай, който сме показвали на много места", връща се към празника Галина  Николова:

"Бабата" отива в къщите на малките деца, за да ги изкъпе. После пък родилките и другите жени отиват в къщата на "бабата" да я измият, както и да се повеселят. Ритуалът при къпането на бебето е по-особен, защото във водата се слагат бяла и жълта пара за здраве и имане, както и за бели зъбки на бебето. Бабата пък даруваме с наниз червени чушки, за да са червени бебетата в селото ни. Също така слагаме и сплит чесън, за да се раждат бебета в селото и кълчища за дълголетие..."

СнимкаУспоредно с ритуалите за повече бебета на Бабинден, в региона с един от най-големите демографски проблеми в страната, стана ясно, че ако не бъдат решени основни проблеми, характерни за малките населени места в Северозапада, кризата в прираста на населението няма да отмине.

"Нямаме лекар и това е голям проблем за нас, възрастните хора в селото. Една от жените повикала лекаря, а той й казал, че ще дойде на другия ден. Ти можа да мреш, но той ще дойде утре... Имаме двама лични лекари- единият е в Бойчиновци, а другият- в Монтана. Отзовават се хората, ама- далечко е, непочистено, с една дума- забравени сме от Господ... С получаването на лекарствата също сме зле. Една от бабите събира парите и книжките, и отива да ги купи от града... Сами с демографския проблем ние не можем да се справим. Нужна е и намесата на правителството. Всички досега в по-голяма или по-малка степен обезлюдиха този регион- Видин, Монтана и Враца. Каквито фабрики и работни места имаше, всичко бе унищожено. Единствената по-голяма придобивка за този регион е Дунав мост 2  и то изграден с чужди пари. Какво направиха нашите управници през всички тези години на прехода, за да може този регион да се възроди
?"

Че има проблем с намирането на работа, е съгласен и кметът на селото, Трифон Денков:

Снимка"Основният ни проблем е, че младите се изнесоха по градовете, а тук идват пенсионерите от градовете да си прекарат спокойно старините. Проблеми с Енергото и ВиК дружеството нямаме. Стараем се всичко да е както трябва, за да не страдат жителите на селото. В Охрид има пет земеделски производители, които със семействата си работят и се справят добре. Имахме и хора на социално подпомагане- около 15 души. От Общината обаче им подсигуриха работни места и сега някои от тях са на борсата. Нямаме кражби. Селото е сравнително тихо и се живее спокойно. Имаме си и ловна дружинка. Тази година убиха около 10- 15 диви прасета, повече така за разтоварване...  

Още когато дойдох през 2000-та година, основният ми приоритет в работата бяха хората. Този приоритет продължава да важи и днес. За мен, хората са преди всичко. Кръстил съм 25 деца и ще продължа да кръщавам на нашия празник на селото на Димитровден. През моя мандат в родното ми село са идвали седем владици, а приемен ден са имали двама председатели на Народното събрание. А младите съветвам да са по-самостоятелни, да не разчитат на никой, а сами да си прокарват пътя в живота и да търсят успеха. Ако правят всичко това, няма как да не се устроят добре в живота..
."   

Как пътуват до Монтана и обратно жителите на село Охрид, които работят в града; какво е направено и какво предстои още за сградата на местното училище и църквата, която е една от най-старите в района; с какво се занимават назначените по програми към кметството, колко работни места ще бъдат отпуснати и за хора с увреждания в селото, и какви още са приоритетите на селския кмет за 2019 година?  
Какво друго казаха жителите на селото, какво още показаха на ритуала за Бабинден, както и изпълнения на местни самодейки, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00