Село Охрид- селото, в което са идвали седем владици и двама председатели на Народното събрание

Кметът на село Охрид: За мен хората са преди всичко

10
Снимка: Радио ВИДИН

Днес гостуваме на жителите и на кмета на село Охрид, в община Бойчиновци. Разположено е на 4 км от гара Бойчиновци до жп линията Видин - София. Къщите са подредени по двата бряга на река Ботуня в подножието на планина Пъстрина. Едно наистина живописно селце с интересни стари къщи, дълго около 4 км и особено красиво през пролетта, както казват местните жители, когато всичко се раззелени, а дърветата се покрият с цвят. С една дума- идилия. Идилия ли е обаче наистина животът на хората тук- това проверихме навръх Бабинден, който местните празнуват по стар стил на 21 януари.

СнимкаМестните "баби" се бяха събрали вече за ритуала и почерпката в салона на селското училище. Инициативата и организацията за празника бе на секретаря на читалището, Галина  Николова. Читалище "Просвета 1921" се оказа, че развива доста активна дейност. Има група за автентичен фолклор и танцов състав, които редовно печелят награди от провежданите национални събори и фестивали. Дейността на читалището се свързва и с поддържането на библиотеката, в която има над 100 000 книги.

"За Бабинден ние имаме специално обработен обичай, който сме показвали на много места", връща се към празника Галина  Николова:

"Бабата" отива в къщите на малките деца, за да ги изкъпе. После пък родилките и другите жени отиват в къщата на "бабата" да я измият, както и да се повеселят. Ритуалът при къпането на бебето е по-особен, защото във водата се слагат бяла и жълта пара за здраве и имане, както и за бели зъбки на бебето. Бабата пък даруваме с наниз червени чушки, за да са червени бебетата в селото ни. Също така слагаме и сплит чесън, за да се раждат бебета в селото и кълчища за дълголетие..."

СнимкаУспоредно с ритуалите за повече бебета на Бабинден, в региона с един от най-големите демографски проблеми в страната, стана ясно, че ако не бъдат решени основни проблеми, характерни за малките населени места в Северозапада, кризата в прираста на населението няма да отмине.

"Нямаме лекар и това е голям проблем за нас, възрастните хора в селото. Една от жените повикала лекаря, а той й казал, че ще дойде на другия ден. Ти можа да мреш, но той ще дойде утре... Имаме двама лични лекари- единият е в Бойчиновци, а другият- в Монтана. Отзовават се хората, ама- далечко е, непочистено, с една дума- забравени сме от Господ... С получаването на лекарствата също сме зле. Една от бабите събира парите и книжките, и отива да ги купи от града... Сами с демографския проблем ние не можем да се справим. Нужна е и намесата на правителството. Всички досега в по-голяма или по-малка степен обезлюдиха този регион- Видин, Монтана и Враца. Каквито фабрики и работни места имаше, всичко бе унищожено. Единствената по-голяма придобивка за този регион е Дунав мост 2  и то изграден с чужди пари. Какво направиха нашите управници през всички тези години на прехода, за да може този регион да се възроди
?"

Че има проблем с намирането на работа, е съгласен и кметът на селото, Трифон Денков:

Снимка"Основният ни проблем е, че младите се изнесоха по градовете, а тук идват пенсионерите от градовете да си прекарат спокойно старините. Проблеми с Енергото и ВиК дружеството нямаме. Стараем се всичко да е както трябва, за да не страдат жителите на селото. В Охрид има пет земеделски производители, които със семействата си работят и се справят добре. Имахме и хора на социално подпомагане- около 15 души. От Общината обаче им подсигуриха работни места и сега някои от тях са на борсата. Нямаме кражби. Селото е сравнително тихо и се живее спокойно. Имаме си и ловна дружинка. Тази година убиха около 10- 15 диви прасета, повече така за разтоварване...  

Още когато дойдох през 2000-та година, основният ми приоритет в работата бяха хората. Този приоритет продължава да важи и днес. За мен, хората са преди всичко. Кръстил съм 25 деца и ще продължа да кръщавам на нашия празник на селото на Димитровден. През моя мандат в родното ми село са идвали седем владици, а приемен ден са имали двама председатели на Народното събрание. А младите съветвам да са по-самостоятелни, да не разчитат на никой, а сами да си прокарват пътя в живота и да търсят успеха. Ако правят всичко това, няма как да не се устроят добре в живота..
."   

Как пътуват до Монтана и обратно жителите на село Охрид, които работят в града; какво е направено и какво предстои още за сградата на местното училище и църквата, която е една от най-старите в района; с какво се занимават назначените по програми към кметството, колко работни места ще бъдат отпуснати и за хора с увреждания в селото, и какви още са приоритетите на селския кмет за 2019 година?  
Какво друго казаха жителите на селото, какво още показаха на ритуала за Бабинден, както и изпълнения на местни самодейки, можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27