Село Охрид- селото, в което са идвали седем владици и двама председатели на Народното събрание

Кметът на село Охрид: За мен хората са преди всичко

10
Снимка: Радио ВИДИН

Днес гостуваме на жителите и на кмета на село Охрид, в община Бойчиновци. Разположено е на 4 км от гара Бойчиновци до жп линията Видин - София. Къщите са подредени по двата бряга на река Ботуня в подножието на планина Пъстрина. Едно наистина живописно селце с интересни стари къщи, дълго около 4 км и особено красиво през пролетта, както казват местните жители, когато всичко се раззелени, а дърветата се покрият с цвят. С една дума- идилия. Идилия ли е обаче наистина животът на хората тук- това проверихме навръх Бабинден, който местните празнуват по стар стил на 21 януари.

СнимкаМестните "баби" се бяха събрали вече за ритуала и почерпката в салона на селското училище. Инициативата и организацията за празника бе на секретаря на читалището, Галина  Николова. Читалище "Просвета 1921" се оказа, че развива доста активна дейност. Има група за автентичен фолклор и танцов състав, които редовно печелят награди от провежданите национални събори и фестивали. Дейността на читалището се свързва и с поддържането на библиотеката, в която има над 100 000 книги.

"За Бабинден ние имаме специално обработен обичай, който сме показвали на много места", връща се към празника Галина  Николова:

"Бабата" отива в къщите на малките деца, за да ги изкъпе. После пък родилките и другите жени отиват в къщата на "бабата" да я измият, както и да се повеселят. Ритуалът при къпането на бебето е по-особен, защото във водата се слагат бяла и жълта пара за здраве и имане, както и за бели зъбки на бебето. Бабата пък даруваме с наниз червени чушки, за да са червени бебетата в селото ни. Също така слагаме и сплит чесън, за да се раждат бебета в селото и кълчища за дълголетие..."

СнимкаУспоредно с ритуалите за повече бебета на Бабинден, в региона с един от най-големите демографски проблеми в страната, стана ясно, че ако не бъдат решени основни проблеми, характерни за малките населени места в Северозапада, кризата в прираста на населението няма да отмине.

"Нямаме лекар и това е голям проблем за нас, възрастните хора в селото. Една от жените повикала лекаря, а той й казал, че ще дойде на другия ден. Ти можа да мреш, но той ще дойде утре... Имаме двама лични лекари- единият е в Бойчиновци, а другият- в Монтана. Отзовават се хората, ама- далечко е, непочистено, с една дума- забравени сме от Господ... С получаването на лекарствата също сме зле. Една от бабите събира парите и книжките, и отива да ги купи от града... Сами с демографския проблем ние не можем да се справим. Нужна е и намесата на правителството. Всички досега в по-голяма или по-малка степен обезлюдиха този регион- Видин, Монтана и Враца. Каквито фабрики и работни места имаше, всичко бе унищожено. Единствената по-голяма придобивка за този регион е Дунав мост 2  и то изграден с чужди пари. Какво направиха нашите управници през всички тези години на прехода, за да може този регион да се възроди
?"

Че има проблем с намирането на работа, е съгласен и кметът на селото, Трифон Денков:

Снимка"Основният ни проблем е, че младите се изнесоха по градовете, а тук идват пенсионерите от градовете да си прекарат спокойно старините. Проблеми с Енергото и ВиК дружеството нямаме. Стараем се всичко да е както трябва, за да не страдат жителите на селото. В Охрид има пет земеделски производители, които със семействата си работят и се справят добре. Имахме и хора на социално подпомагане- около 15 души. От Общината обаче им подсигуриха работни места и сега някои от тях са на борсата. Нямаме кражби. Селото е сравнително тихо и се живее спокойно. Имаме си и ловна дружинка. Тази година убиха около 10- 15 диви прасета, повече така за разтоварване...  

Още когато дойдох през 2000-та година, основният ми приоритет в работата бяха хората. Този приоритет продължава да важи и днес. За мен, хората са преди всичко. Кръстил съм 25 деца и ще продължа да кръщавам на нашия празник на селото на Димитровден. През моя мандат в родното ми село са идвали седем владици, а приемен ден са имали двама председатели на Народното събрание. А младите съветвам да са по-самостоятелни, да не разчитат на никой, а сами да си прокарват пътя в живота и да търсят успеха. Ако правят всичко това, няма как да не се устроят добре в живота..
."   

Как пътуват до Монтана и обратно жителите на село Охрид, които работят в града; какво е направено и какво предстои още за сградата на местното училище и църквата, която е една от най-старите в района; с какво се занимават назначените по програми към кметството, колко работни места ще бъдат отпуснати и за хора с увреждания в селото, и какви още са приоритетите на селския кмет за 2019 година?  
Какво друго казаха жителите на селото, какво още показаха на ритуала за Бабинден, както и изпълнения на местни самодейки, можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10