Село Охрид- селото, в което са идвали седем владици и двама председатели на Народното събрание

Кметът на село Охрид: За мен хората са преди всичко

10
Снимка: Радио ВИДИН

Днес гостуваме на жителите и на кмета на село Охрид, в община Бойчиновци. Разположено е на 4 км от гара Бойчиновци до жп линията Видин - София. Къщите са подредени по двата бряга на река Ботуня в подножието на планина Пъстрина. Едно наистина живописно селце с интересни стари къщи, дълго около 4 км и особено красиво през пролетта, както казват местните жители, когато всичко се раззелени, а дърветата се покрият с цвят. С една дума- идилия. Идилия ли е обаче наистина животът на хората тук- това проверихме навръх Бабинден, който местните празнуват по стар стил на 21 януари.

СнимкаМестните "баби" се бяха събрали вече за ритуала и почерпката в салона на селското училище. Инициативата и организацията за празника бе на секретаря на читалището, Галина  Николова. Читалище "Просвета 1921" се оказа, че развива доста активна дейност. Има група за автентичен фолклор и танцов състав, които редовно печелят награди от провежданите национални събори и фестивали. Дейността на читалището се свързва и с поддържането на библиотеката, в която има над 100 000 книги.

"За Бабинден ние имаме специално обработен обичай, който сме показвали на много места", връща се към празника Галина  Николова:

"Бабата" отива в къщите на малките деца, за да ги изкъпе. После пък родилките и другите жени отиват в къщата на "бабата" да я измият, както и да се повеселят. Ритуалът при къпането на бебето е по-особен, защото във водата се слагат бяла и жълта пара за здраве и имане, както и за бели зъбки на бебето. Бабата пък даруваме с наниз червени чушки, за да са червени бебетата в селото ни. Също така слагаме и сплит чесън, за да се раждат бебета в селото и кълчища за дълголетие..."

СнимкаУспоредно с ритуалите за повече бебета на Бабинден, в региона с един от най-големите демографски проблеми в страната, стана ясно, че ако не бъдат решени основни проблеми, характерни за малките населени места в Северозапада, кризата в прираста на населението няма да отмине.

"Нямаме лекар и това е голям проблем за нас, възрастните хора в селото. Една от жените повикала лекаря, а той й казал, че ще дойде на другия ден. Ти можа да мреш, но той ще дойде утре... Имаме двама лични лекари- единият е в Бойчиновци, а другият- в Монтана. Отзовават се хората, ама- далечко е, непочистено, с една дума- забравени сме от Господ... С получаването на лекарствата също сме зле. Една от бабите събира парите и книжките, и отива да ги купи от града... Сами с демографския проблем ние не можем да се справим. Нужна е и намесата на правителството. Всички досега в по-голяма или по-малка степен обезлюдиха този регион- Видин, Монтана и Враца. Каквито фабрики и работни места имаше, всичко бе унищожено. Единствената по-голяма придобивка за този регион е Дунав мост 2  и то изграден с чужди пари. Какво направиха нашите управници през всички тези години на прехода, за да може този регион да се възроди
?"

Че има проблем с намирането на работа, е съгласен и кметът на селото, Трифон Денков:

Снимка"Основният ни проблем е, че младите се изнесоха по градовете, а тук идват пенсионерите от градовете да си прекарат спокойно старините. Проблеми с Енергото и ВиК дружеството нямаме. Стараем се всичко да е както трябва, за да не страдат жителите на селото. В Охрид има пет земеделски производители, които със семействата си работят и се справят добре. Имахме и хора на социално подпомагане- около 15 души. От Общината обаче им подсигуриха работни места и сега някои от тях са на борсата. Нямаме кражби. Селото е сравнително тихо и се живее спокойно. Имаме си и ловна дружинка. Тази година убиха около 10- 15 диви прасета, повече така за разтоварване...  

Още когато дойдох през 2000-та година, основният ми приоритет в работата бяха хората. Този приоритет продължава да важи и днес. За мен, хората са преди всичко. Кръстил съм 25 деца и ще продължа да кръщавам на нашия празник на селото на Димитровден. През моя мандат в родното ми село са идвали седем владици, а приемен ден са имали двама председатели на Народното събрание. А младите съветвам да са по-самостоятелни, да не разчитат на никой, а сами да си прокарват пътя в живота и да търсят успеха. Ако правят всичко това, няма как да не се устроят добре в живота..
."   

Как пътуват до Монтана и обратно жителите на село Охрид, които работят в града; какво е направено и какво предстои още за сградата на местното училище и църквата, която е една от най-старите в района; с какво се занимават назначените по програми към кметството, колко работни места ще бъдат отпуснати и за хора с увреждания в селото, и какви още са приоритетите на селския кмет за 2019 година?  
Какво друго казаха жителите на селото, какво още показаха на ритуала за Бабинден, както и изпълнения на местни самодейки, можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14