Как частна земя става общинска

Снимка: Радио ВИДИН

"Кражбата на наследената от дядо ми собственост е емоционално свързана с целия ни род. Доведе до настъпили недобри вече взаимоотношения между роднини. Очаквам възстановяване, справедливост, а загубените от рента хиляди левове бъдат нашата помощ за укрепване на демокрацията." Така завършва жалбата на 68-годишния Антон Филипов от видинското село Новоселци до Окръжна прокуратура- Видин. Това е една от инстанциите, които алармира за продадена наследствена земя от неговия дядо. 


Според Антон Филипов, през 1998 година поземлената комисия е признала правото му на собственост на създаденото от неговия дядо през 1933 година лозе от 10 декара и 300 квадратни метра в землището на село Градец. След възникнал пожар в землището през 2003 година лозето изгоряло. 


"Подавайки необходимите документи за издаване на нов нотариален акт, тъй като братовчедката ми 97-а година емигрира в Канада, а не беше оставила никому пълномощно, за да я представлява, а всички останали искаха да се направи делба, защото беше единственото насаждение и всеки искаше да му остане спомен от предците му, и затова не беше направен нотариален акт. След време тя дойде в България, беше направено такова пълномощно и ние с всички останали документи ги представихме в служба "Земеделие и гори", които от своя страна, подготвили документите, ги пращат в Общински съвет с цел формално разглеждане и подписване след сесия и издаване на нов нотариален акт. Месеци стоят документите, въпреки че съгласно закона за земеделските земи би трябвало в определен срок да бъдат разгледани и да бъдат удовлетворени исканията на собствениците на тези земи, те се подхвърлят от бюро на бюро, може би ги крият, до момента, когато частният съдебен изпълнител Виолета Томова, търсейки начин да удовлетвори исканията на частни фирми, на които Община Видин дължи средства след като беше изпаднала в несъстоятелност, заедно с началник отдел "Общински имоти", решават да предложат и земи, на които с постановление са били възстановени в реални, съществуващи граници на собствениците. Нашата нива разбирам, че е продадена, след като от отдел "Земеделие и гори" ми казват, че вече има представени искане и документи, че след проведен търг, за да бъдат скицирани и записани новите собственици в отдела", обясни казусът Антон Филипов.


След като подал документи за обезщетяване с други земи от общинския земеделски фонд повече от три години няма решение:


"Земеделие и гори" предлагат нова земя, тия документи да бъдат разгледани на сесия и да ми бъде възстановено правото на количеството земя, която е била продадена."


Отговорът на страните по случая, както и на адвокат Пламен Стефанов може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10