Как частна земя става общинска

Снимка: Радио ВИДИН

"Кражбата на наследената от дядо ми собственост е емоционално свързана с целия ни род. Доведе до настъпили недобри вече взаимоотношения между роднини. Очаквам възстановяване, справедливост, а загубените от рента хиляди левове бъдат нашата помощ за укрепване на демокрацията." Така завършва жалбата на 68-годишния Антон Филипов от видинското село Новоселци до Окръжна прокуратура- Видин. Това е една от инстанциите, които алармира за продадена наследствена земя от неговия дядо. 


Според Антон Филипов, през 1998 година поземлената комисия е признала правото му на собственост на създаденото от неговия дядо през 1933 година лозе от 10 декара и 300 квадратни метра в землището на село Градец. След възникнал пожар в землището през 2003 година лозето изгоряло. 


"Подавайки необходимите документи за издаване на нов нотариален акт, тъй като братовчедката ми 97-а година емигрира в Канада, а не беше оставила никому пълномощно, за да я представлява, а всички останали искаха да се направи делба, защото беше единственото насаждение и всеки искаше да му остане спомен от предците му, и затова не беше направен нотариален акт. След време тя дойде в България, беше направено такова пълномощно и ние с всички останали документи ги представихме в служба "Земеделие и гори", които от своя страна, подготвили документите, ги пращат в Общински съвет с цел формално разглеждане и подписване след сесия и издаване на нов нотариален акт. Месеци стоят документите, въпреки че съгласно закона за земеделските земи би трябвало в определен срок да бъдат разгледани и да бъдат удовлетворени исканията на собствениците на тези земи, те се подхвърлят от бюро на бюро, може би ги крият, до момента, когато частният съдебен изпълнител Виолета Томова, търсейки начин да удовлетвори исканията на частни фирми, на които Община Видин дължи средства след като беше изпаднала в несъстоятелност, заедно с началник отдел "Общински имоти", решават да предложат и земи, на които с постановление са били възстановени в реални, съществуващи граници на собствениците. Нашата нива разбирам, че е продадена, след като от отдел "Земеделие и гори" ми казват, че вече има представени искане и документи, че след проведен търг, за да бъдат скицирани и записани новите собственици в отдела", обясни казусът Антон Филипов.


След като подал документи за обезщетяване с други земи от общинския земеделски фонд повече от три години няма решение:


"Земеделие и гори" предлагат нова земя, тия документи да бъдат разгледани на сесия и да ми бъде възстановено правото на количеството земя, която е била продадена."


Отговорът на страните по случая, както и на адвокат Пламен Стефанов може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14