Как частна земя става общинска

Снимка: Радио ВИДИН

"Кражбата на наследената от дядо ми собственост е емоционално свързана с целия ни род. Доведе до настъпили недобри вече взаимоотношения между роднини. Очаквам възстановяване, справедливост, а загубените от рента хиляди левове бъдат нашата помощ за укрепване на демокрацията." Така завършва жалбата на 68-годишния Антон Филипов от видинското село Новоселци до Окръжна прокуратура- Видин. Това е една от инстанциите, които алармира за продадена наследствена земя от неговия дядо. 


Според Антон Филипов, през 1998 година поземлената комисия е признала правото му на собственост на създаденото от неговия дядо през 1933 година лозе от 10 декара и 300 квадратни метра в землището на село Градец. След възникнал пожар в землището през 2003 година лозето изгоряло. 


"Подавайки необходимите документи за издаване на нов нотариален акт, тъй като братовчедката ми 97-а година емигрира в Канада, а не беше оставила никому пълномощно, за да я представлява, а всички останали искаха да се направи делба, защото беше единственото насаждение и всеки искаше да му остане спомен от предците му, и затова не беше направен нотариален акт. След време тя дойде в България, беше направено такова пълномощно и ние с всички останали документи ги представихме в служба "Земеделие и гори", които от своя страна, подготвили документите, ги пращат в Общински съвет с цел формално разглеждане и подписване след сесия и издаване на нов нотариален акт. Месеци стоят документите, въпреки че съгласно закона за земеделските земи би трябвало в определен срок да бъдат разгледани и да бъдат удовлетворени исканията на собствениците на тези земи, те се подхвърлят от бюро на бюро, може би ги крият, до момента, когато частният съдебен изпълнител Виолета Томова, търсейки начин да удовлетвори исканията на частни фирми, на които Община Видин дължи средства след като беше изпаднала в несъстоятелност, заедно с началник отдел "Общински имоти", решават да предложат и земи, на които с постановление са били възстановени в реални, съществуващи граници на собствениците. Нашата нива разбирам, че е продадена, след като от отдел "Земеделие и гори" ми казват, че вече има представени искане и документи, че след проведен търг, за да бъдат скицирани и записани новите собственици в отдела", обясни казусът Антон Филипов.


След като подал документи за обезщетяване с други земи от общинския земеделски фонд повече от три години няма решение:


"Земеделие и гори" предлагат нова земя, тия документи да бъдат разгледани на сесия и да ми бъде възстановено правото на количеството земя, която е била продадена."


Отговорът на страните по случая, както и на адвокат Пламен Стефанов може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27