Медийни експерти: Пропагандата с фалшиви новини ще се засили преди изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2 милиона българи попадат ежедневно на фалшиви новини, сочат проучванията. Анализатори на проблема констатират, че това явление е силна заплаха за демокрацията и правата на човека и може да бъде много опасно, защото влияе на преценката на обществото по значими вътрешни и външно политически теми. Факт е, че дезинформацията се засилва в навечерието на избори с цел да привлече или отблъсне избиратели от дадена политическа сила или идея. Тази година в България ще има на два пъти избори- през май за Европейски парламент и през октомври- за местна власт.

Европейската комисия обобщи, че под феномена "фалшиви новини" трябва да се разбира "Преднамереното използване на фалшива или изкривена информация, за да се повлияе върху общественото мнение по вреден начин".

"Хората би трябвало да следят и да решат към коя медия да се обърнат и от къде да черпят новините, за да "избягат" от фалшивата информация, която ни залива. Най-обилно ни залива в интернет пространството, в социалните мрежи. Българинът по традиция вярва на написаното слово, смята, че това, което се публикува, е истина. Вече това не е така, защото хората започнаха да разбират, че се публикуват много неистини", коментира председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Ралица КовачеваИзследователи на проблема "фалшиви новини" потвърждават, че основните канали за разпространението им са социалните интернет мрежи. Проблемът е, че обикновените потребители трудно разграничават истинския журналистически материал от фалшивия, смята преподавателят по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ралица Ковачева:

"В социалните мрежи, за разлика от традиционните медии, всеки е "журналист", като подбира новините, които споделя и по този начин информира всички, които общуват с него в социалните мрежи. Така отпадат едни филтри, които професионалните журналисти използват при селекцията на информацията и при нейната проверка. Обикновените хора нямат този навик, тази чувствителност, този скепсис и нагласата веднага да провери дали нещо е вярно. Ако използваме социалните мрежи, като източник на информация, шансът да бъдем подведени е много сериозен. Едната цел на създателите на фалшиви новини са парите- създават се сайтове за такива "новини", които са на принципа на сензационността, целта е да се клика и от това да се печелят приходи от реклама. По-любопитен е случаят с умисъла да се създават новини с невярно съдържание, които да бъдат използвани с политическа или пропагандна цел, защото тогава не е толкова лесно да бъдат обозначени определени сайтове, като носители на фалшиви новини."

Снежана ТодороваФалшивите новини не са изцяло съвременно явление и феномен на социалните мрежи. Примери за фалшиви новини има още от древността. В днешно време обаче, когато информацията ни залива отвсякъде, достига лесно и бързо почти до всеки и социалните мрежи са основен източник на новини, проблемът с дезинформацията става наистина сериозен. Как да разпознаем дали една новина е фалшива?

"Човек трябва да знае, че в този вестник или това издание, или в този сайт се пускат неистини, поради което няма да го чете или ако го чете, няма да вярва, че написаното е истина. Читателите се ориентират, но за съжаление, след като се "опарят", след като повярват на нещо и после разберат, че това не е така и че тяхното доверие е излъгано. Отговорността е най-вече на тези, които произвеждат новини. С фалшивите новини трябва да се борим. Нашата комисия за журналистическа етика проверява всички подадени сигнали, излиза с позиция и я изпраща до подателя на сигнала и съответната медия", обясни Снежана Тодорова.

"Потребителите на интернет не бива да потребяват информация от произволни източници- както човек не си купува храна откъдето му падне, по същия начин е редно да не черпи новини откъдето му падне. Социалните мрежи да не се възприемат като медия, като източник на информация. С наближаването на изборите очаквам да се засили антиевропейската пропаганда в социалните мрежи", допълни Ралица Ковачева.

Мария ГабриелОт година Европейската комисия полага усилия за осигуряване на свободни и честни избори за Европейски парламент през месец май. Целта е да бъдат ограничени фалшивите новини в навечерието на вота, за да не повлияят на резултатите.

"Изработихме Кодекс за борба с дезинформацията онлайн. За пръв път на една маса седнаха социалните мрежи заедно с рекламодателите, с журналистите, с научните изследователи, с гражданските организации и изготвиха този кодекс, в който ангажиментите на всеки един от участниците са персонализирани. Очаквам видими резултати. До месец май мониторингът ще бъде месечен върху ключови индикатори от кодекса- прозрачност на политическата реклама, премахване на фалшивите акаунти, ясно обозначаване на ботовете и т.н. Трябва да наблегнем и на медийната грамотност, за да се преодолее дезинформацията. През март за пръв път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност", обясни европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27