Медийни експерти: Пропагандата с фалшиви новини ще се засили преди изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2 милиона българи попадат ежедневно на фалшиви новини, сочат проучванията. Анализатори на проблема констатират, че това явление е силна заплаха за демокрацията и правата на човека и може да бъде много опасно, защото влияе на преценката на обществото по значими вътрешни и външно политически теми. Факт е, че дезинформацията се засилва в навечерието на избори с цел да привлече или отблъсне избиратели от дадена политическа сила или идея. Тази година в България ще има на два пъти избори- през май за Европейски парламент и през октомври- за местна власт.

Европейската комисия обобщи, че под феномена "фалшиви новини" трябва да се разбира "Преднамереното използване на фалшива или изкривена информация, за да се повлияе върху общественото мнение по вреден начин".

"Хората би трябвало да следят и да решат към коя медия да се обърнат и от къде да черпят новините, за да "избягат" от фалшивата информация, която ни залива. Най-обилно ни залива в интернет пространството, в социалните мрежи. Българинът по традиция вярва на написаното слово, смята, че това, което се публикува, е истина. Вече това не е така, защото хората започнаха да разбират, че се публикуват много неистини", коментира председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Ралица КовачеваИзследователи на проблема "фалшиви новини" потвърждават, че основните канали за разпространението им са социалните интернет мрежи. Проблемът е, че обикновените потребители трудно разграничават истинския журналистически материал от фалшивия, смята преподавателят по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ралица Ковачева:

"В социалните мрежи, за разлика от традиционните медии, всеки е "журналист", като подбира новините, които споделя и по този начин информира всички, които общуват с него в социалните мрежи. Така отпадат едни филтри, които професионалните журналисти използват при селекцията на информацията и при нейната проверка. Обикновените хора нямат този навик, тази чувствителност, този скепсис и нагласата веднага да провери дали нещо е вярно. Ако използваме социалните мрежи, като източник на информация, шансът да бъдем подведени е много сериозен. Едната цел на създателите на фалшиви новини са парите- създават се сайтове за такива "новини", които са на принципа на сензационността, целта е да се клика и от това да се печелят приходи от реклама. По-любопитен е случаят с умисъла да се създават новини с невярно съдържание, които да бъдат използвани с политическа или пропагандна цел, защото тогава не е толкова лесно да бъдат обозначени определени сайтове, като носители на фалшиви новини."

Снежана ТодороваФалшивите новини не са изцяло съвременно явление и феномен на социалните мрежи. Примери за фалшиви новини има още от древността. В днешно време обаче, когато информацията ни залива отвсякъде, достига лесно и бързо почти до всеки и социалните мрежи са основен източник на новини, проблемът с дезинформацията става наистина сериозен. Как да разпознаем дали една новина е фалшива?

"Човек трябва да знае, че в този вестник или това издание, или в този сайт се пускат неистини, поради което няма да го чете или ако го чете, няма да вярва, че написаното е истина. Читателите се ориентират, но за съжаление, след като се "опарят", след като повярват на нещо и после разберат, че това не е така и че тяхното доверие е излъгано. Отговорността е най-вече на тези, които произвеждат новини. С фалшивите новини трябва да се борим. Нашата комисия за журналистическа етика проверява всички подадени сигнали, излиза с позиция и я изпраща до подателя на сигнала и съответната медия", обясни Снежана Тодорова.

"Потребителите на интернет не бива да потребяват информация от произволни източници- както човек не си купува храна откъдето му падне, по същия начин е редно да не черпи новини откъдето му падне. Социалните мрежи да не се възприемат като медия, като източник на информация. С наближаването на изборите очаквам да се засили антиевропейската пропаганда в социалните мрежи", допълни Ралица Ковачева.

Мария ГабриелОт година Европейската комисия полага усилия за осигуряване на свободни и честни избори за Европейски парламент през месец май. Целта е да бъдат ограничени фалшивите новини в навечерието на вота, за да не повлияят на резултатите.

"Изработихме Кодекс за борба с дезинформацията онлайн. За пръв път на една маса седнаха социалните мрежи заедно с рекламодателите, с журналистите, с научните изследователи, с гражданските организации и изготвиха този кодекс, в който ангажиментите на всеки един от участниците са персонализирани. Очаквам видими резултати. До месец май мониторингът ще бъде месечен върху ключови индикатори от кодекса- прозрачност на политическата реклама, премахване на фалшивите акаунти, ясно обозначаване на ботовете и т.н. Трябва да наблегнем и на медийната грамотност, за да се преодолее дезинформацията. През март за пръв път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност", обясни европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10