Медийни експерти: Пропагандата с фалшиви новини ще се засили преди изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2 милиона българи попадат ежедневно на фалшиви новини, сочат проучванията. Анализатори на проблема констатират, че това явление е силна заплаха за демокрацията и правата на човека и може да бъде много опасно, защото влияе на преценката на обществото по значими вътрешни и външно политически теми. Факт е, че дезинформацията се засилва в навечерието на избори с цел да привлече или отблъсне избиратели от дадена политическа сила или идея. Тази година в България ще има на два пъти избори- през май за Европейски парламент и през октомври- за местна власт.

Европейската комисия обобщи, че под феномена "фалшиви новини" трябва да се разбира "Преднамереното използване на фалшива или изкривена информация, за да се повлияе върху общественото мнение по вреден начин".

"Хората би трябвало да следят и да решат към коя медия да се обърнат и от къде да черпят новините, за да "избягат" от фалшивата информация, която ни залива. Най-обилно ни залива в интернет пространството, в социалните мрежи. Българинът по традиция вярва на написаното слово, смята, че това, което се публикува, е истина. Вече това не е така, защото хората започнаха да разбират, че се публикуват много неистини", коментира председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

Ралица КовачеваИзследователи на проблема "фалшиви новини" потвърждават, че основните канали за разпространението им са социалните интернет мрежи. Проблемът е, че обикновените потребители трудно разграничават истинския журналистически материал от фалшивия, смята преподавателят по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ралица Ковачева:

"В социалните мрежи, за разлика от традиционните медии, всеки е "журналист", като подбира новините, които споделя и по този начин информира всички, които общуват с него в социалните мрежи. Така отпадат едни филтри, които професионалните журналисти използват при селекцията на информацията и при нейната проверка. Обикновените хора нямат този навик, тази чувствителност, този скепсис и нагласата веднага да провери дали нещо е вярно. Ако използваме социалните мрежи, като източник на информация, шансът да бъдем подведени е много сериозен. Едната цел на създателите на фалшиви новини са парите- създават се сайтове за такива "новини", които са на принципа на сензационността, целта е да се клика и от това да се печелят приходи от реклама. По-любопитен е случаят с умисъла да се създават новини с невярно съдържание, които да бъдат използвани с политическа или пропагандна цел, защото тогава не е толкова лесно да бъдат обозначени определени сайтове, като носители на фалшиви новини."

Снежана ТодороваФалшивите новини не са изцяло съвременно явление и феномен на социалните мрежи. Примери за фалшиви новини има още от древността. В днешно време обаче, когато информацията ни залива отвсякъде, достига лесно и бързо почти до всеки и социалните мрежи са основен източник на новини, проблемът с дезинформацията става наистина сериозен. Как да разпознаем дали една новина е фалшива?

"Човек трябва да знае, че в този вестник или това издание, или в този сайт се пускат неистини, поради което няма да го чете или ако го чете, няма да вярва, че написаното е истина. Читателите се ориентират, но за съжаление, след като се "опарят", след като повярват на нещо и после разберат, че това не е така и че тяхното доверие е излъгано. Отговорността е най-вече на тези, които произвеждат новини. С фалшивите новини трябва да се борим. Нашата комисия за журналистическа етика проверява всички подадени сигнали, излиза с позиция и я изпраща до подателя на сигнала и съответната медия", обясни Снежана Тодорова.

"Потребителите на интернет не бива да потребяват информация от произволни източници- както човек не си купува храна откъдето му падне, по същия начин е редно да не черпи новини откъдето му падне. Социалните мрежи да не се възприемат като медия, като източник на информация. С наближаването на изборите очаквам да се засили антиевропейската пропаганда в социалните мрежи", допълни Ралица Ковачева.

Мария ГабриелОт година Европейската комисия полага усилия за осигуряване на свободни и честни избори за Европейски парламент през месец май. Целта е да бъдат ограничени фалшивите новини в навечерието на вота, за да не повлияят на резултатите.

"Изработихме Кодекс за борба с дезинформацията онлайн. За пръв път на една маса седнаха социалните мрежи заедно с рекламодателите, с журналистите, с научните изследователи, с гражданските организации и изготвиха този кодекс, в който ангажиментите на всеки един от участниците са персонализирани. Очаквам видими резултати. До месец май мониторингът ще бъде месечен върху ключови индикатори от кодекса- прозрачност на политическата реклама, премахване на фалшивите акаунти, ясно обозначаване на ботовете и т.н. Трябва да наблегнем и на медийната грамотност, за да се преодолее дезинформацията. През март за пръв път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност", обясни европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14