Копие на откупения портрет на Батенберг пази музеят в Берковица

3
Снимка: Етнографски музей- Берковица


Литография на портрета на княз Александър I Батенберг, откупен преди дни от българската държава на търг във Виена, се съхранява в Етнографския музей в Берковица. Градът пази и други ценни вещи, дарени от княза при неговите гостувания през 1879 година и 1880 година. Подносът, който също е сред откупените предмети, е бил дарен на Батенберг от населението на Берковица при неговото първо посещение в града, разказа директорът на Етнографския музей Ивайло Пешков:

"Александър I Батенберг е идвал тук два пъти, това го има в източниците. Първия път това се случва на 16 септември 1879 година, на път за чужбина. Тогава той е посрещнат с почести, много тържествено, с арки, окичени с цветя и т.н. По това време тук е живял народният поет Иван Вазов. Князът е нощувал тук в нощта срещу 17 септември и тогава му е подарен въпросният поднос от жителите на "Берковско окружие", както пише на самия поднос. Същата вечер той нощува у местния първенец Михаил Първанов, който е търговец и депутат от Великото народно събрание, и там той е оставил една чаша, която е в нашия музей, и един портрет. Имаме съмнения, поне такава е версията на нашия краевед Милан Миланов- Революцията, който пише, че този портрет, той е тип плакат, не е ръчно изработен, обаче това е същият портрет, който е закупен от министър Банов..."


Литографското копие на портрета на княз Александър I Батенберг и чашата, подарена от него, могат да се видят в експозицията на Етнографския музей в Берковица.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2019 година

И така. "Неделникът" е ваш. Очаква ви много настроение, интересни истории и хубаво вино. За начало преглеждаме старите вестници от Видин. Макети на български къщи изработва Цветанка Георгиева . Тя прави това от 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните..

публикувано на 17.11.19 в 19:58

Северозападът с над 20 предложения в "Изборът на българите"

25 са туристическите обекти от Северозапада, предложени за гласуване в годишните награди за туризъм на министерството на туризма. Претендентите са обявени на сайта tourismawards.bg. Това е четвъртото издание на наградите, които се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа. И тази година надпреварата се провежда в 16..

публикувано на 14.11.19 в 16:15

Северозападът се бори за награди в туризма

Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в четвъртото издание на Годишните награди в туризма . Белоградчик кандидатства с летния фестивал " Опера на върховете " в категория " Туристическо събитие " и с пещера Магурата в категория " Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестиция ". Първо място в миналогодишното издание..

публикувано на 11.11.19 в 12:21

"Неделник" от 10 ноември 2019 година

"Неделник" брой 282-ри е тук. Старите вестници разтваряме за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Аз и приятели бяхме в..

публикувано на 10.11.19 в 14:37

Пето зарибяване на язовир Кула

Пето зарибяване на язовир Кула направиха местните любители рибари. Средствата се събират от сдружение "Риболовен свят"- Кула от няколко месеца. С 500 лева се включва фирма в Кула, която превежда сумата по сметката на сдружението. Други 500 лева са събрани от видински риболовци, 180 лева са от кутията за дарения в магазина до автогарата във Видин,..

публикувано на 07.11.19 в 17:33

Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и..

публикувано на 07.11.19 в 16:59

Стартира кампания за купуване на предаватели за лешояди

Нови 10 лешояда от Врачанска планина ще бъдат екипирани с GSM/GPS предаватели, за да продължат екоорганизациите да следят и откриват своевременно дали има отровени птици. Цената на един GPS/GSM крилен предавател е 1000 евро. Това е най- ниската цена за подобен предавател, с включени софтуерна поддръжка и мобилни услуги за една година. От..

публикувано на 07.11.19 в 16:42