Над 2200 имота ще бъдат засегнати от новото трасе между Видин и Ружинци

Координационна среща с институциите във връзка с процедурите по модернизацията на път E-79 се проведе в Областната администрация във Видин.
Снимка: Областна администрация- Видин

"Над 2200 имота ще бъдат засегнати от новото трасе в участъка от 3+757 км. до 61+750 км., като в момента тече уточняване собствеността на част от тях”, съобщи областният управител Албена Георгиева на работна среща за координиране на дейностите за своевременна подготовка на документите по проекта за модернизацията на трасето. На срещата присъстваха кметове и архитекти от петте общини – Видин, Димово, Грамада, Макреш и Ружинци, председатели на Общинските съвети, представители на държавни институции, както и Юлия Загорчева – ръководител на проекта от Агенция „ Пътна инфраструктура“ и  Димитър Калайджиев – член на екипа.


„Съвместната работа и съкратените срокове ще помогнат проекта да стане факт по-скоро. Вследствие на промяната на Закона за устройство на територията, влязла в сила от началото на тази година, е издадена заповедта на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството за допускане изработване на подробен устройствен план – парцеларен план“, каза областният управител Албена Георгиева в началото на срещата.


От миналата седмица до момента, всички общини са предприели действия по обявяването на заповедта за разрешение изработването на проект на ПУП – ПП по надлежния ред. 


„Общините са изпратили за обявление в Държавен вестник съобщението за изработения подробен устройствен план – парцеларен план", каза Георгиева. 


Главният архитект на община Видин обясни, че в сайта на община Видин е създаден специален банер, в който се съдържа информация относно процедурите по ЗУТ за одобряване на проект "Модернизация на път Е-79 "Видин-Ботевград", с цел улеснение на гражданите.


„Въз основа на одобрения ПУП – ПП, ще се проведат и отчуждителни процедури на засегнатите имоти в участъка по трасето. Успоредно с това ще се провеждат по график и процедурите за избор на изпълнител за строително – монтажните работи в участъка Видин – Ружинци“, съобщи още Георгиева и обобщи, че съгласувателните процедури са максимално ускорени.


В  най-кратък срок ще бъде направена проверка за възстановяване на собственост от общинските служби „Земеделие“. На свои заседания, общинските съвети на петте общини ще гласуват решения относно предварително съгласие за засягане на пасищата и мерите. Проектът на ПУП-ПП за участъка от трасето вече е изпратен за съгласуване до Държавните горски стопанства на Видин и Белоградчик, както и до РЗИ-Видин за издаване на здравно заключение.


В рамките на следващия месец, ще бъде проведена нова среща на областния управител с представители на АПИ и всички институции, участващи в процеса по модернизацията на трасето. 

Вижте още

Разследват група за лихварство в Арчар и Берковица

Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна акция в Берковица. Разследват се участници в организирана престъпна група, занимаваща се с лихварска дейност. Служителите на реда извършват претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в кв. "Раковица", правят лични обиски, разпитват свидетели.   Освен в града под Ком, акция се провежда и във..

обновено на 20.06.19 в 10:57

Отделения на видинската болница ще подадат молби за напускане

В момента върви подписка по отделенията за подаване на колективни напускания на здравните специалисти от общинската болница "Света Петка" град Видин. До момента няма отговор от управляващите на исканията за достойни условия на труд и заплащане на медицинския персонал, каза за Радио ВИДИН председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи..

публикувано на 20.06.19 в 10:27

Чупрене събира рок фенове на фестивал

В петък и събота, на 21 и 22 юни, белоградчишкото село Чупрене ще бъде домакин на второто издание на рок фестивала "Чупрене Оупън Еър". Целта на фестивала е той да се превърне в традиция за региона и постепенно да се надгражда през годините, каза за радио Видин организаторът на събитието Йордан Тропчиев: "Това, което се опитваме да направим е..

публикувано на 20.06.19 в 10:06

Ловно-рибарското дружество "Сокол" в Белоградчик отчита ловния сезон

От 17.30 часа днес Ловно-рибарското дружество "Сокол"-Белоградчик ще проведе своето отчетно събрание. Форумът ще започне с отчет на изминалия ловен сезон и дейността на дружеството, който ще направи председателят Велизар Велизаров. Делегатите ще изслушат и финансовия отчета на контролния съвет, след което ще имат възможност да коментират..

публикувано на 20.06.19 в 07:46

Снимката на 19 юни 2019

14 къщи за гости в областите Видин и Монтана, построени или подобрени със средства по европейски програми, подлежат на проверка.  Проверяващи посетиха туристически обекти в община Белоградчик. Не са констатирани нередности, каза Димитрана Каменова, директор на Фонд "Земеделие" в Монтана. Ще бъде ли достъпен след ремонта централният площад на Видин за..

публикувано на 19.06.19 в 18:25

Детски лагер е организиран в село Синаговци

Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" в село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Общинап Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница". "Престоят е една пет  дни" , каза за Радио Видин директорката на..

публикувано на 19.06.19 в 16:02

Ученически клуб по фотография откри изложба във Видин

Изложба с най-хубавите снимки на клуба по фотография към средно училище "Цар Симеон Велики" Видин откриха в художествена галерия "Никола Петров". "Занимаваме се със снимане на различни части на Видин и даване на нова перспектива върху старите неща", каза Антония Каменова от училищния клуб по фотография и добави: "Не ни отне много време и смятам, че..

публикувано на 19.06.19 в 16:00