Над 2200 имота ще бъдат засегнати от новото трасе между Видин и Ружинци

Координационна среща с институциите във връзка с процедурите по модернизацията на път E-79 се проведе в Областната администрация във Видин.
Снимка: Областна администрация- Видин

"Над 2200 имота ще бъдат засегнати от новото трасе в участъка от 3+757 км. до 61+750 км., като в момента тече уточняване собствеността на част от тях”, съобщи областният управител Албена Георгиева на работна среща за координиране на дейностите за своевременна подготовка на документите по проекта за модернизацията на трасето. На срещата присъстваха кметове и архитекти от петте общини – Видин, Димово, Грамада, Макреш и Ружинци, председатели на Общинските съвети, представители на държавни институции, както и Юлия Загорчева – ръководител на проекта от Агенция „ Пътна инфраструктура“ и  Димитър Калайджиев – член на екипа.


„Съвместната работа и съкратените срокове ще помогнат проекта да стане факт по-скоро. Вследствие на промяната на Закона за устройство на територията, влязла в сила от началото на тази година, е издадена заповедта на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството за допускане изработване на подробен устройствен план – парцеларен план“, каза областният управител Албена Георгиева в началото на срещата.


От миналата седмица до момента, всички общини са предприели действия по обявяването на заповедта за разрешение изработването на проект на ПУП – ПП по надлежния ред. 


„Общините са изпратили за обявление в Държавен вестник съобщението за изработения подробен устройствен план – парцеларен план", каза Георгиева. 


Главният архитект на община Видин обясни, че в сайта на община Видин е създаден специален банер, в който се съдържа информация относно процедурите по ЗУТ за одобряване на проект "Модернизация на път Е-79 "Видин-Ботевград", с цел улеснение на гражданите.


„Въз основа на одобрения ПУП – ПП, ще се проведат и отчуждителни процедури на засегнатите имоти в участъка по трасето. Успоредно с това ще се провеждат по график и процедурите за избор на изпълнител за строително – монтажните работи в участъка Видин – Ружинци“, съобщи още Георгиева и обобщи, че съгласувателните процедури са максимално ускорени.


В  най-кратък срок ще бъде направена проверка за възстановяване на собственост от общинските служби „Земеделие“. На свои заседания, общинските съвети на петте общини ще гласуват решения относно предварително съгласие за засягане на пасищата и мерите. Проектът на ПУП-ПП за участъка от трасето вече е изпратен за съгласуване до Държавните горски стопанства на Видин и Белоградчик, както и до РЗИ-Видин за издаване на здравно заключение.


В рамките на следващия месец, ще бъде проведена нова среща на областния управител с представители на АПИ и всички институции, участващи в процеса по модернизацията на трасето. 

Вижте още

Министър Петя Аврамова: Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството

Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, това обяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова . Тя взе участие в дискусията "Европа в нашия дом", който беше организиран в четвъртък във Враца.  По отношение на отсечката Мездра- Ботевград Петя Аврамова уточни:..

публикувано на 18.04.19 в 18:36

Снимката на 18 април 2019 година

Площадката пред  Художествена галерия "Никола Петров" във Видин се ремонтира.  Старите плочи са демонтирани и на тяхно място ще се сложат нови с определени композиции. Това съобщи Благой Андонов, ръководител на Проекта за реконструкция  на централна пешеходна зона в град Видин. 2 469 души ще участват пряко в провеждането на европейските избори в..

публикувано на 18.04.19 в 18:00

"На пикник с любима книга и приятел” във Видин

"На пикник с любима книга и приятел” се проведе на открито и вътре в сградата на Библиопощата в Градския парк. Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и Регионално управление на образованието - Видин за втора поредна година организират   подобно събитие. В него се включиха много ученици и деца от детските градини. "Идеята е децата да се..

публикувано на 18.04.19 в 17:50

Ученици от Видин се запознаха с военна техника

Ученици от видинските училища присъстваха на комплексно занятие по начално военно обучение, на което беше показана военна техника, оборудване и следово куче. Старшина Томислав Тодоров от Военна полиция-Плевен презентира на подрастващите част от техниката: "Това тук са средства за лична защита, като наколенки, налакътници, предпазват от наранявания...

публикувано на 18.04.19 в 17:18

Кметът на Чупрене остава в ареста

По искане на Апелативна специализирана прокуратура съдът потвърди задържането под стража на кмета на Чупрене Ваньо Костин. Мярката беше наложена на 12 април, заради обвинение за длъжностни престъпления. Съдът потвърди тезата на прокуратурата за наличие на обосновано предположение за това, че Костин е извършил престъпленията, за които е привлечен към..

публикувано на 18.04.19 в 17:12

Засадиха дръвчета в мездренско село

Поредната инициатива да бъдат засадени няколко дръвчета, поде кметът на мездренското село Крета Виолета Панова.   Дръвчетата са осигурени от Общинско предприятие "Чистота" Мездра. Кметицата и двамата работници по програма- Дарина и Радослав, вече засадиха дръвчетата и оформиха околното пространство.  Поради липсата на работници към кметствата,..

публикувано на 18.04.19 в 16:48

Пожарната проверява църквите във Видинско

Видинската пожарна започна проверки в православните храмове преди Великден. Контролира се преди всичко изправността на пожарогасителите и условията за евакуация, обясни старши инспектор Ивайло Йорданов , началник на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" при Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин...

публикувано на 18.04.19 в 16:18