Започна ли битката за Европейския парламент

Снимка: Йорданка Петрова

Евроизборите ще се проведат през месец май, но партиите започнаха вече своите предизборни кампании по един или друг начин. Ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, бюлетината вече ще изглежда по-различно- без номера за партиите и коалициите. Номера ще имат само кандидатите, за да не се стига до феномена 15/15. Изборите според Централната избирателна комисия (ЦИК) може да са на две възможни дати- 25 или 26 май. Те са в рамките на определеното от Еврокомисията и отговарят на българския критерий- да са в неработен ден. 

По принцип и негласно, кампанията е стартирала, смята социологът Любен Добрев:


"Не само големите, но и по- малките започнаха... Всички нападки и опити да се дадат препоръки е точно това... Въпреки усилията не вярвам да мобилизират много хора да гласуват... Президентът не би могъл пряко да повлияе на избора..."


ЦИК също вече се подготвя за предстоящата трудна година. Активната работа ще започне след издаване на президентския указ- не по късно от 60 дни преди вота, или 25 - 26 март. Над 12 хиляди ще са секциите в страната. В чужбина се гласува само в държави членки на Европейския съюз.

Знаем ли какво всъщност правят евродепутатите попитахме социалния антрополог доц. Харалан Александров:


"Не е ясно на повечето хора. Много е мистифицирана материята на Европейския съюз... Хората считат, че присъствието на български евродепутати там е просто принадлежност към европейския елит, отколкото работа... Самите депутати и политически партии трябва да направят една образователна кампания, а не прост пиар..."

 
Геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев смята, че водещите партии вече са започнали своите кампании, а кой ще бъде евродепутат според него няма значение:


"В ГЕРБ, въпреки че се опитват да го скрият, започнаха още преди месец... Готовността за избори пролича и при БСП на конгреса им... Тази година ще има два пъти избори, а защо не и три пъти... А кой ще бъде евродепутат, казано по- грубо и по- кратко, то това няма значение..."


Европейският парламент е единствената институция на Евросъюза, която се избира пряко от гражданите. Това става на всеки пет години, чрез общи, равни и преки избори. През май 2014 г. гражданите на Европейския съюз избраха за осми пореден път членове на Европейския парламент (ЕП) за мандат 2014 - 2019. България има 17 представители в него, избрани на третите за страната избори за ЕП, които се проведоха на 25 май 2014 г. Всеки член на Европейския парламент има своя страница на сайта на ЕП, където можете да намерите неговите координати.


Политическият анализатор Георги Харизанов също смята, че предизборната битка е започнала и коментира работата на депутатите през този мандат: 


"Готвят се партиите за евроизборите... Нашите евродепутати постигнаха и добри неща. От всичките мандати до сега те свършиха най- много работа, но трябва още... Трябва да отидат подготвени хора, а не политици втора ръка..."


Евродепутат означава член на Европейския парламент. Това е изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава - членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори за евродепутати. В зависимост от населението на страната тя има право на определен квотен брой представители на своето население в общия Европейски парламент. Това е определението за евродепутат, а кои ще бъдат и дали ще работят по- добре предстои да разберем през май.

Анкета сред граждани на Видин показа слаба заинтересованост към евроизборите.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10