Започна ли битката за Европейския парламент

Снимка: Йорданка Петрова

Евроизборите ще се проведат през месец май, но партиите започнаха вече своите предизборни кампании по един или друг начин. Ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, бюлетината вече ще изглежда по-различно- без номера за партиите и коалициите. Номера ще имат само кандидатите, за да не се стига до феномена 15/15. Изборите според Централната избирателна комисия (ЦИК) може да са на две възможни дати- 25 или 26 май. Те са в рамките на определеното от Еврокомисията и отговарят на българския критерий- да са в неработен ден. 

По принцип и негласно, кампанията е стартирала, смята социологът Любен Добрев:


"Не само големите, но и по- малките започнаха... Всички нападки и опити да се дадат препоръки е точно това... Въпреки усилията не вярвам да мобилизират много хора да гласуват... Президентът не би могъл пряко да повлияе на избора..."


ЦИК също вече се подготвя за предстоящата трудна година. Активната работа ще започне след издаване на президентския указ- не по късно от 60 дни преди вота, или 25 - 26 март. Над 12 хиляди ще са секциите в страната. В чужбина се гласува само в държави членки на Европейския съюз.

Знаем ли какво всъщност правят евродепутатите попитахме социалния антрополог доц. Харалан Александров:


"Не е ясно на повечето хора. Много е мистифицирана материята на Европейския съюз... Хората считат, че присъствието на български евродепутати там е просто принадлежност към европейския елит, отколкото работа... Самите депутати и политически партии трябва да направят една образователна кампания, а не прост пиар..."

 
Геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев смята, че водещите партии вече са започнали своите кампании, а кой ще бъде евродепутат според него няма значение:


"В ГЕРБ, въпреки че се опитват да го скрият, започнаха още преди месец... Готовността за избори пролича и при БСП на конгреса им... Тази година ще има два пъти избори, а защо не и три пъти... А кой ще бъде евродепутат, казано по- грубо и по- кратко, то това няма значение..."


Европейският парламент е единствената институция на Евросъюза, която се избира пряко от гражданите. Това става на всеки пет години, чрез общи, равни и преки избори. През май 2014 г. гражданите на Европейския съюз избраха за осми пореден път членове на Европейския парламент (ЕП) за мандат 2014 - 2019. България има 17 представители в него, избрани на третите за страната избори за ЕП, които се проведоха на 25 май 2014 г. Всеки член на Европейския парламент има своя страница на сайта на ЕП, където можете да намерите неговите координати.


Политическият анализатор Георги Харизанов също смята, че предизборната битка е започнала и коментира работата на депутатите през този мандат: 


"Готвят се партиите за евроизборите... Нашите евродепутати постигнаха и добри неща. От всичките мандати до сега те свършиха най- много работа, но трябва още... Трябва да отидат подготвени хора, а не политици втора ръка..."


Евродепутат означава член на Европейския парламент. Това е изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава - членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори за евродепутати. В зависимост от населението на страната тя има право на определен квотен брой представители на своето население в общия Европейски парламент. Това е определението за евродепутат, а кои ще бъдат и дали ще работят по- добре предстои да разберем през май.

Анкета сред граждани на Видин показа слаба заинтересованост към евроизборите.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27