Започна ли битката за Европейския парламент

Снимка: Йорданка Петрова

Евроизборите ще се проведат през месец май, но партиите започнаха вече своите предизборни кампании по един или друг начин. Ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, бюлетината вече ще изглежда по-различно- без номера за партиите и коалициите. Номера ще имат само кандидатите, за да не се стига до феномена 15/15. Изборите според Централната избирателна комисия (ЦИК) може да са на две възможни дати- 25 или 26 май. Те са в рамките на определеното от Еврокомисията и отговарят на българския критерий- да са в неработен ден. 

По принцип и негласно, кампанията е стартирала, смята социологът Любен Добрев:


"Не само големите, но и по- малките започнаха... Всички нападки и опити да се дадат препоръки е точно това... Въпреки усилията не вярвам да мобилизират много хора да гласуват... Президентът не би могъл пряко да повлияе на избора..."


ЦИК също вече се подготвя за предстоящата трудна година. Активната работа ще започне след издаване на президентския указ- не по късно от 60 дни преди вота, или 25 - 26 март. Над 12 хиляди ще са секциите в страната. В чужбина се гласува само в държави членки на Европейския съюз.

Знаем ли какво всъщност правят евродепутатите попитахме социалния антрополог доц. Харалан Александров:


"Не е ясно на повечето хора. Много е мистифицирана материята на Европейския съюз... Хората считат, че присъствието на български евродепутати там е просто принадлежност към европейския елит, отколкото работа... Самите депутати и политически партии трябва да направят една образователна кампания, а не прост пиар..."

 
Геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев смята, че водещите партии вече са започнали своите кампании, а кой ще бъде евродепутат според него няма значение:


"В ГЕРБ, въпреки че се опитват да го скрият, започнаха още преди месец... Готовността за избори пролича и при БСП на конгреса им... Тази година ще има два пъти избори, а защо не и три пъти... А кой ще бъде евродепутат, казано по- грубо и по- кратко, то това няма значение..."


Европейският парламент е единствената институция на Евросъюза, която се избира пряко от гражданите. Това става на всеки пет години, чрез общи, равни и преки избори. През май 2014 г. гражданите на Европейския съюз избраха за осми пореден път членове на Европейския парламент (ЕП) за мандат 2014 - 2019. България има 17 представители в него, избрани на третите за страната избори за ЕП, които се проведоха на 25 май 2014 г. Всеки член на Европейския парламент има своя страница на сайта на ЕП, където можете да намерите неговите координати.


Политическият анализатор Георги Харизанов също смята, че предизборната битка е започнала и коментира работата на депутатите през този мандат: 


"Готвят се партиите за евроизборите... Нашите евродепутати постигнаха и добри неща. От всичките мандати до сега те свършиха най- много работа, но трябва още... Трябва да отидат подготвени хора, а не политици втора ръка..."


Евродепутат означава член на Европейския парламент. Това е изборна представителна длъжност, която населението на всяка една държава - членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори за евродепутати. В зависимост от населението на страната тя има право на определен квотен брой представители на своето население в общия Европейски парламент. Това е определението за евродепутат, а кои ще бъдат и дали ще работят по- добре предстои да разберем през май.

Анкета сред граждани на Видин показа слаба заинтересованост към евроизборите.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14