Днес отбелязваме силата на Божието човеколюбие и мощта на човешкото покаяние

Снимка: www.pravmir.ru

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета Неделя след Неделя подир Въздвижение. Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос с Закхей, началник на митарите и богат за онова време човек.

"Йерихон, палмовият град, отново бе развълнуван. Вестта за  изцеряването на слепия просяк Вартимей разтърси целия град. Христос Пророкът, Праведникът, Благодетелят - приятел на отрудените и презрените, на път за Йерусалим щеше да мине през техния богат с цветя и плодове град - резиденция на властници и царедворци.

Вечната божествена мисия на Христос в света бе "да призове грешниците към покаяние" (Мат. 9:13), "да подири и спаси погиналото" (Лука. 19:10). Христос отхвърли формалните ревнители на закона - книжниците и фарисеите, отрече тяхната външна законническа праведност и прие презрените грешници от низините на живота. От митарите и бедните рибари Христос направи вдъхновени апостоли; от разбойниците и блудниците - светци!

Великият тайновидец и апостол на любовта св. Йоан Богослов в своята книга Откровение е записал думите на Агнеца - Господ Иисус Христос: "Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене" (Откр. 3:20).

През низа на изминалите 20 века и днес Христос чука на дверите на човешките сърца. Той желае да посети нашите домове. Подобно на евангелския Закхей да Го приемем като най-скъп Гост, за да стане Неговото божествено посещение наша радост и наше спасение. Амин."

Ставроф. ик. Димитър ЙОРДАНОВ

В рубриката "Съвременна Библия" - в най-ново проучване, обхващащо целия свят, българите отново сме първенци. От всички държави - членки на ЕС, тук е най-силно усещането за корупция. Какво означава това? Ако възприемем корупцията като болестотворен вирус, значи в България сме в епидемична обстановка. Епидемията е процес на масово заразяване. Всъщност, масовото заразяване с корупция е масово заразяване с грях. Грехът е библейско понятие и затова много хора не разбират какво означава. Може би сравнението му със заразен вирус ще ни помогне да го разберем по-добре. Според Бибилията този ,,вирус‘‘ е способен да порази цялостно човека в дух, душа и тяло. Където има епидемия се предприемат мерки. Днес епидемията от грях е в твърде големи размери, за да останем пасивни.


Вижте още

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . "И тъй, умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша..

публикувано на 14.04.19 в 08:00