Днес отбелязваме силата на Божието човеколюбие и мощта на човешкото покаяние

Снимка: www.pravmir.ru

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета Неделя след Неделя подир Въздвижение. Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос с Закхей, началник на митарите и богат за онова време човек.

"Йерихон, палмовият град, отново бе развълнуван. Вестта за  изцеряването на слепия просяк Вартимей разтърси целия град. Христос Пророкът, Праведникът, Благодетелят - приятел на отрудените и презрените, на път за Йерусалим щеше да мине през техния богат с цветя и плодове град - резиденция на властници и царедворци.

Вечната божествена мисия на Христос в света бе "да призове грешниците към покаяние" (Мат. 9:13), "да подири и спаси погиналото" (Лука. 19:10). Христос отхвърли формалните ревнители на закона - книжниците и фарисеите, отрече тяхната външна законническа праведност и прие презрените грешници от низините на живота. От митарите и бедните рибари Христос направи вдъхновени апостоли; от разбойниците и блудниците - светци!

Великият тайновидец и апостол на любовта св. Йоан Богослов в своята книга Откровение е записал думите на Агнеца - Господ Иисус Христос: "Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене" (Откр. 3:20).

През низа на изминалите 20 века и днес Христос чука на дверите на човешките сърца. Той желае да посети нашите домове. Подобно на евангелския Закхей да Го приемем като най-скъп Гост, за да стане Неговото божествено посещение наша радост и наше спасение. Амин."

Ставроф. ик. Димитър ЙОРДАНОВ

В рубриката "Съвременна Библия" - в най-ново проучване, обхващащо целия свят, българите отново сме първенци. От всички държави - членки на ЕС, тук е най-силно усещането за корупция. Какво означава това? Ако възприемем корупцията като болестотворен вирус, значи в България сме в епидемична обстановка. Епидемията е процес на масово заразяване. Всъщност, масовото заразяване с корупция е масово заразяване с грях. Грехът е библейско понятие и затова много хора не разбират какво означава. Може би сравнението му със заразен вирус ще ни помогне да го разберем по-добре. Според Бибилията този ,,вирус‘‘ е способен да порази цялостно човека в дух, душа и тяло. Където има епидемия се предприемат мерки. Днес епидемията от грях е в твърде големи размери, за да останем пасивни.


Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05