Ще има ли по-висока безопасност на пътя с нови закони

Снимка: Радио ВИДИН

Проект на Закон за движението по пътищата и два проекта на Закон за водачите на моторни превозни средства са публикувани за обществено обсъждане. Шофьори коментират предложенията така:

"В кварталите са тесни улиците, а и дечурлигата тичат. Колкото по- ниска е скоростта, няма да има фалове. На младите изобщо не трябва да им дават книжка. Аз съм карал курсовете на 21. И тия курсове не трябва да бъдат за месец, а както едно време бяха- за 5 месеца. Като иска да кара, ще плаща... Да увеличат глобите за неизправни моторни превозни средства. Това е проект, това се обсъжда сега. Аз го виждам решението в обучението на младите шофьори... Аз съм карала курс 3 месеца. Ето, опитвали сме да излизаме с внучката, обаче ръката ми е на ръчната. Има друго нещо, което прочетох за скоростта, да бъде 60 или 80 километра извън населено място. Това, според мен, е правилно, защото самочувствието на младите е голямо..."

През 2018 година в цялата страна са станали 6 690 ПТП, с 609 загинали и 8 473 ранени. Статистиката показва, че за област Видин катастрофите са 78, за Враца- 161, за Монтана- 134. Загиналите в област Видин са 12 души, във Враца- 27, в Монтана- 9. Най- много пътни произшествия за станали в област Пловдив- 919, със 74 загинали, а най- малко- в област Перник- 54.

СнимкаВ новото законодателство се акцентира върху нови моменти- като младите водачи да имат придружител, защото всеки пети млад водач у нас през първата година участва в ПТП, заяви Владимир Тодоров- председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи:

"Ние в момента даваме някакви становища. Има нови неща, специално за младите водачи, това е наше предложение, което лансираме от много години- да има специален статут за младите водачи, да има един преходен период, през който те да придобият по-добър опит."

Предлага се кормуването от 31 часа да стане 50 часа. Връщането на кормуване на полигон трудно би могло да се случи, защото вече няма такива полигони. Другата важна промяна е въвеждането на система, която да проверява дали реално курсистите ще кормуват 50 часа. По-високите глоби не са начин да се справим с пътната безопасност. Трябва да се повиши събираемостта. Почти всяка втора глоба не се плаща, а това създава чувство за безнаказаност. Най-честите причини за катастрофи са превишена и несъобразена скорост, навлизане в насрещното и неправилно изпреварване, едва след това идва шофирането след употреба на алкохол.

"Друг проблем, който съществува е, че трябва да се опростят учебните програми. 30% от листовките са с безумни въпроси."

По повод предложението за шофиране с 30 километра в час в жилищни зони, Владимир Тодоров заяви:

"Това е практика в почти всички европейски градове. Това обаче трябва да бъде съпътствано с промяна в инфраструктурата."

СнимкаОт 2 години Теодосия Микова има книжка за лек автомобил. За това време няма нито едно нарушение. Казва, че часовете за кормуване сега са малко, необходимо е в първите месеци младите шофьори да се качват в лекия автомобил с придружител, както и че е по-добре в началото да не карат мощни коли:

"Тези 30 часа, според мен, не стигат. Като си шофьор, трябва да пазиш не само себе си... Първите два месеца ме беше страх да хвана колата. Първоначално съм карала с брат ми и баща ми. За затвърждаване на знанията трябва да има някой до теб."


Статистиката показва, че е висока смъртността сред младите хора от 18 до 24 години: от 2011 година до 2018-а са загинали 666 и са ранени 11 100 младежи и девойки. И още една предлагана промяна, която касае новите водачи- талонът ще бъде с 2/3 от контролните точки, а останалата една трета ще получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на МПС.

Гошо Борисов е автоинструктор от дълги години. Смята, че за по-добра пътна безопасност и намаляване инцидентите на пътя е необходим строг контрол. Автоинструкторите не са търсени при съставяне на проектите.

Снимка"5 организации има в България, инструкторски организации. Нито една организация не е викната, когато се съставя този закон, да даде предложения. Това какво ви говори? Над 70 промени от 90-а година насам, правени промени в Закона за движение по пътищата", коментира Гошо Борисов.

Според него, увеличението на часовете за кормуване ще доведе до поскъпване на курсовете. По новата програма трябва да има полигон:

"Да се направи полигон трябва да се вземе под наем площ. Къде има изградена такава площ? То трябва да бъде с асфалтово, твърдо покритие. Той седи на полигона един месец най- малко, имаше там 5 елемента, обаче като излезе в реална обстановка, на изпита е задължително да има паркиране на заден ход. Като дойде в реална обстановка се паникьосва, защото ще закачи колите. И да ви кажа защо ние сме най- слабото звено и ни удрят нас. Ние имаме външно оценяване, ние не провеждаме изпита. Защо нас обвиняват, че не ги обучаваме? Друг изпитва, той преценява. Основното трябва да бъде завишеният контрол на пътя."


Още по темата може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10