За какво ще харчат Общините в Северозапада тази година

Снимка: Радио ВИДИН

С рекордни бюджети се похвалиха големите Общини в Северозападна България. 44  200 000 лева е бюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като балансиран, с реалистични приходи и оптимизирани разходи. Капиталовите ремонти са съобразени с предложенията на видинчани.

"Този бюджет определя бъдещето на Община Видин, защото с изпълнението на финансово-оздравителния план от 2020 година Община Видин ще има задължения от само 5 млн. лева, които ще бъдат кредити в редовно плащане, а всичко останало, което беше като просрочени задължения и други проблеми, както и безлихвеният кредит, отпуснат за финансово-оздравителния план, ще бъде погасено. В края на 2015 година имахме задължения на стойност 21 млн. лева. Приходите от местни дейности вече ще могат да се изразходват за много важни функции, облагородяване, образователната инфраструктура, спортните клубове, желания на видинските граждани", обясни кметът на Видин.

Монтана ще разполага с близо 44 млн. лева. Общината ще следва по-активна социална политика, свързана с развитието на региона и в борбата с демографската криза, уточни кметът Златко Живков.

"Имаме много проекти, които изпълняваме и които тази година трябва да бъдат финализирани. Това, което прави впечатление в този бюджет, са многото социални ангажименти. Почти няма съюзи, които да са пропуснати- на инвалиди, на глухи, диабет... Предвижда се парична помощ за новородени деца по съответна наредба. 22 400 лева са предвидени за награди за талантливи деца. Стипендии за студенти, които имат желание да се върнат в Монтана. Подкрепа на бизнес начинания на млади семейства и хора, които са със стартиращ бизнес. Възрастните хора и тази година ще пътуват безплатно по градската мрежа", обясни Златко Живков.

С най-голям бюджет в Северозападна България тази година ще е Община Враца. Местната власт там ще разполага с над 67 500 000 лева, като със средствата, привлечени от еврофондове сумата надхвърля 100 млн. лева. Приоритет са инфраструктурните проекти, обобщи кметът на Враца Калин Каменов:

"Основна цел на Бюджет` 2019 година е подобряване качеството и обхвата на публичните услуги, предоставяни от Общината, ефективно разпределение на средствата за поддържане и изграждане на социалната и физическата инфраструктура, създаване на добра среда за инвестиции, увеличаване на средствата за образование и спорт, запазване на ниски нива на данъчно облагане, запазване на финансовата стабилност на Община Враца."


Не е същата ситуацията обаче в по-малките общини. Брегово, например, не получи допълнителни средства от бюджетния излишък на правителството и ще разчита на общо 6 200 000 лева тази година. Според кмета на общината- Милчо Лалов, бюджетът е недостатъчен за решаване проблемите на хората, а допълнителните пари управляващите са раздали несправедливо- на партиен принцип.

"С такъв бюджет няма да бъдат решени проблемите на хората. Ние сме дали нашето мнение пред Сдружението на общините за диференциран подход към отделните общини. Сега отделните общини са поставени пред абсолютно различни обстоятелства. С две правителствени постановления през 2018 година са раздадени 300 млн. лева безпринципно", смята кметът на Брегово.

2019-а е изборна година. През октомври отново ще гласуваме за местна власт. Заради това и предстоящите месеци ще са важни както за управляващите, които ще искат да докажат, че са добри стопани на своите общини, така и за опозицията, която пък ще следи под лупа какво не е свършено и ще посочва своите алтернативи за управление. Кой ще спечели предстои да видим наесен.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Ще се пресекат ли корупционните практики на изпитите по кормуване

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията. Появи се информация, че кандидатите за шофьорска книжка ще трябва се явяват на изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, по време на курсовете...

публикувано на 23.10.19 в 12:44

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45