За какво ще харчат Общините в Северозапада тази година

Снимка: Радио ВИДИН

С рекордни бюджети се похвалиха големите Общини в Северозападна България. 44  200 000 лева е бюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като балансиран, с реалистични приходи и оптимизирани разходи. Капиталовите ремонти са съобразени с предложенията на видинчани.

"Този бюджет определя бъдещето на Община Видин, защото с изпълнението на финансово-оздравителния план от 2020 година Община Видин ще има задължения от само 5 млн. лева, които ще бъдат кредити в редовно плащане, а всичко останало, което беше като просрочени задължения и други проблеми, както и безлихвеният кредит, отпуснат за финансово-оздравителния план, ще бъде погасено. В края на 2015 година имахме задължения на стойност 21 млн. лева. Приходите от местни дейности вече ще могат да се изразходват за много важни функции, облагородяване, образователната инфраструктура, спортните клубове, желания на видинските граждани", обясни кметът на Видин.

Монтана ще разполага с близо 44 млн. лева. Общината ще следва по-активна социална политика, свързана с развитието на региона и в борбата с демографската криза, уточни кметът Златко Живков.

"Имаме много проекти, които изпълняваме и които тази година трябва да бъдат финализирани. Това, което прави впечатление в този бюджет, са многото социални ангажименти. Почти няма съюзи, които да са пропуснати- на инвалиди, на глухи, диабет... Предвижда се парична помощ за новородени деца по съответна наредба. 22 400 лева са предвидени за награди за талантливи деца. Стипендии за студенти, които имат желание да се върнат в Монтана. Подкрепа на бизнес начинания на млади семейства и хора, които са със стартиращ бизнес. Възрастните хора и тази година ще пътуват безплатно по градската мрежа", обясни Златко Живков.

С най-голям бюджет в Северозападна България тази година ще е Община Враца. Местната власт там ще разполага с над 67 500 000 лева, като със средствата, привлечени от еврофондове сумата надхвърля 100 млн. лева. Приоритет са инфраструктурните проекти, обобщи кметът на Враца Калин Каменов:

"Основна цел на Бюджет` 2019 година е подобряване качеството и обхвата на публичните услуги, предоставяни от Общината, ефективно разпределение на средствата за поддържане и изграждане на социалната и физическата инфраструктура, създаване на добра среда за инвестиции, увеличаване на средствата за образование и спорт, запазване на ниски нива на данъчно облагане, запазване на финансовата стабилност на Община Враца."


Не е същата ситуацията обаче в по-малките общини. Брегово, например, не получи допълнителни средства от бюджетния излишък на правителството и ще разчита на общо 6 200 000 лева тази година. Според кмета на общината- Милчо Лалов, бюджетът е недостатъчен за решаване проблемите на хората, а допълнителните пари управляващите са раздали несправедливо- на партиен принцип.

"С такъв бюджет няма да бъдат решени проблемите на хората. Ние сме дали нашето мнение пред Сдружението на общините за диференциран подход към отделните общини. Сега отделните общини са поставени пред абсолютно различни обстоятелства. С две правителствени постановления през 2018 година са раздадени 300 млн. лева безпринципно", смята кметът на Брегово.

2019-а е изборна година. През октомври отново ще гласуваме за местна власт. Заради това и предстоящите месеци ще са важни както за управляващите, които ще искат да докажат, че са добри стопани на своите общини, така и за опозицията, която пък ще следи под лупа какво не е свършено и ще посочва своите алтернативи за управление. Кой ще спечели предстои да видим наесен.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56