За какво ще харчат Общините в Северозапада тази година

Снимка: Радио ВИДИН

С рекордни бюджети се похвалиха големите Общини в Северозападна България. 44  200 000 лева е бюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като балансиран, с реалистични приходи и оптимизирани разходи. Капиталовите ремонти са съобразени с предложенията на видинчани.

"Този бюджет определя бъдещето на Община Видин, защото с изпълнението на финансово-оздравителния план от 2020 година Община Видин ще има задължения от само 5 млн. лева, които ще бъдат кредити в редовно плащане, а всичко останало, което беше като просрочени задължения и други проблеми, както и безлихвеният кредит, отпуснат за финансово-оздравителния план, ще бъде погасено. В края на 2015 година имахме задължения на стойност 21 млн. лева. Приходите от местни дейности вече ще могат да се изразходват за много важни функции, облагородяване, образователната инфраструктура, спортните клубове, желания на видинските граждани", обясни кметът на Видин.

Монтана ще разполага с близо 44 млн. лева. Общината ще следва по-активна социална политика, свързана с развитието на региона и в борбата с демографската криза, уточни кметът Златко Живков.

"Имаме много проекти, които изпълняваме и които тази година трябва да бъдат финализирани. Това, което прави впечатление в този бюджет, са многото социални ангажименти. Почти няма съюзи, които да са пропуснати- на инвалиди, на глухи, диабет... Предвижда се парична помощ за новородени деца по съответна наредба. 22 400 лева са предвидени за награди за талантливи деца. Стипендии за студенти, които имат желание да се върнат в Монтана. Подкрепа на бизнес начинания на млади семейства и хора, които са със стартиращ бизнес. Възрастните хора и тази година ще пътуват безплатно по градската мрежа", обясни Златко Живков.

С най-голям бюджет в Северозападна България тази година ще е Община Враца. Местната власт там ще разполага с над 67 500 000 лева, като със средствата, привлечени от еврофондове сумата надхвърля 100 млн. лева. Приоритет са инфраструктурните проекти, обобщи кметът на Враца Калин Каменов:

"Основна цел на Бюджет` 2019 година е подобряване качеството и обхвата на публичните услуги, предоставяни от Общината, ефективно разпределение на средствата за поддържане и изграждане на социалната и физическата инфраструктура, създаване на добра среда за инвестиции, увеличаване на средствата за образование и спорт, запазване на ниски нива на данъчно облагане, запазване на финансовата стабилност на Община Враца."


Не е същата ситуацията обаче в по-малките общини. Брегово, например, не получи допълнителни средства от бюджетния излишък на правителството и ще разчита на общо 6 200 000 лева тази година. Според кмета на общината- Милчо Лалов, бюджетът е недостатъчен за решаване проблемите на хората, а допълнителните пари управляващите са раздали несправедливо- на партиен принцип.

"С такъв бюджет няма да бъдат решени проблемите на хората. Ние сме дали нашето мнение пред Сдружението на общините за диференциран подход към отделните общини. Сега отделните общини са поставени пред абсолютно различни обстоятелства. С две правителствени постановления през 2018 година са раздадени 300 млн. лева безпринципно", смята кметът на Брегово.

2019-а е изборна година. През октомври отново ще гласуваме за местна власт. Заради това и предстоящите месеци ще са важни както за управляващите, които ще искат да докажат, че са добри стопани на своите общини, така и за опозицията, която пък ще следи под лупа какво не е свършено и ще посочва своите алтернативи за управление. Кой ще спечели предстои да видим наесен.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Как средата определя мисленето на младите хора

Икономическата криза в началото на века предизвика сътресения във всички аспекти на живота и се отрази върху съдбата и житейските перспективи на много хора. Последиците от кризата рефлектираха болезнено върху младите хора, като ги изправиха пред нови предизвикателства и неволи. Увеличи се рискa от отпадане от училище, появи се дългосрочна..

публикувано на 24.04.19 в 11:41

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46