Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цън Цон, китайски бизнесмен: "Ако се разчита само на субсидии, провалът е въпрос на време"

Снимка: Цън Цон, личен архив


В "Земята, която ни храни" отбелязваме символично началото на Китайската Нова година. Не защото по някакъв начин спазваме китайските традиции и обичаи, и не защото се ръководим от това под какъв знак преминава годината, а защото задочен гост в предаването е 30-годишният китайският бизнесмен Цън Цон. Разговаряме в периода между "новия" и "стария" Трифон Зарезан, защото от 6 години инвестира не малка сума в лозарство край Лом. Говорим си за идеята да се захване с този тип дейност, за ролята на държавата и ползата от субсидиите, за земеделието у нас и земеделието в Китай.

9 милиона инвестиции в най-бедния край- Северозапада. Звучи почти невероятно, но е факт. От няколко години Цън Цон е закупил лозя в землищата на две ломски села- Станево и Долно Линево. В България е със семейството си от 4-годишен,  тук е израснал, тук е формирал мирогледа си, тук е разбрал, че за да постигне нещо, човек трябва да е упорит и да има доверие в хората, с които работи. Така и той- доверил се е на приятелката си- българка, от Северозапада, и двамата навлизат в дебрите на лозарството случайно, като си дават сметка, че няма да е лесно, но си струва да опитат.

"През 2014 година купихме лозята, които обработваме сега. В организацията, в която работя, само аз съм китаец, разчитаме основно на българите, които движат всичко във фирмите. Разчитаме на уменията, знанията, опита и коректността им... Започнахме случайно, търсехме къде да купим ниви, но така се случи, че купихме лозя. Първите година-две ни беше трудно, не познавахме хората, но с времето всичко се оправи... Репутацията се гради бавно и ако една организация е коректна, бързо се разчува, както и обратното... Мисля, че се справяме добре, а хората ни имат доверие"- признава Цън Цон.


Масивите- близо 5000 декара, са в землищата на ломските села Станево и Долно Линево. Отглеждат каберне, мерло, совиньон блан, сира, шардоне, траминер. Има и новосъздадени масиви, с капково напояване. Основен проблем и тук, както и почти във всички сектори на селското стопанство, е работната ръка. Стотина души са постоянно заетите, в кампаниите по резитба и гроздобер се возят хора и от други области и региони. За масивите се грижат двама местни агрономи, които влагат душата си в работата.

Според Цън Цон земеделието може да е гръбнакът на икономиката ни, но у нас нещо някъде куца. Не е за подценяване и факта, че на голяма част от хората им липсва инициативност, налице е и недоверието между тях.

"Не може в един бранш да не могат няколко души да се съберат, за да направят обединение...Не мисля, че това е пътят."

Смята, че пътят не е и в по-високите субсидии:

"Ако в една дейност, организация, държава, се разчита на субсидии, провалът е въпрос на време. По начало субсидията трябва да е една подкрепа и ако човек си мисли, че тя е основна и заради нея прави това, което прави- не мисля, че има бъдеще. Във всяка сфера има големи и малки. Всеки трябва да прави това, което прави добре и това, което му харесва..."

Компанията на Цън Цон има и бъдещи планове- да изкоренят нискодобивните лозя, като сведат масива до 2000 декара- за да са по-рентабилни. Имат намерение да си закупят гроздокомбайн- за да са по-независими от работната ръка, имат намерение и да изградят собствена изба- за да са по-независими от прекупвачите.





Младият мъж следи как се развива родната му страна- Китай, но смята България за своя родина:

"В съзнанието ми Родината ми е България. Може би аз познавам Китай малко повече от някои българи..."

Общото и различното в земеделието у нас и в Китай- и за това говорихме с китайския бизнесмен Цън Цон. Нито той, нито приятелката му, имат агрономичеко образование, но е повярвал на хората около себе си и заедно постигат успехи. 30-годишен е, израснал е у нас, и е убеден, че държава, която може да е силна в земеделието, не трябва да се отказва. И че колкото повече една държава е независима по отношение прехраната на населението си, толкова по-добре. Трябва да има и по-далечна визия, последователност и приемственост, както и по-добра комуникация с хората, за да могат те да плануват. За разлика от нашите условия обаче, в Китай земеделието е сред приоритетите на държавата и тя се грижи малко повече за земеделците си - изкупува продукцията им, за тях има и достатъчно данъчни облекчения. Те пък са обединени, и затова може би са силни...

Извън лозарството- Цън Цон e председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения у нас, компанията му има розови масиви в Казанлъшкото поле и изнасят розово масло, представители са на българска компания за производство на пробиотици, имат дялове в IT-компания, която разработва приложения, вещи са и в медийните среди- собственици са на няколко сайта. Разнообразни дейности, които според бизнесмена са интересни и стратегически. Питам- къде е ключът към успеха:

"Да се намерят доверени хора, с които да работим заедно... Да се намери човек, с когото да си имаме взаимно доверие и уважение, да се разчита в трудни моменти- така може да се постигнат много неща, няма нищо непостижимо."

Пожеланието за Китайската Нова година:

"Тук си пожелаваме предимно да сме живи и здрави, а в Китай се пожелават пари и благоденствие. Може би- от двете по малко и да сме по-оптимистични, по-позитивни. Мисля, че хубавите неща се случват на такива хора. И да разчитат на собствените си възможности. В крайна сметка, на този свят не може да се разчита на никой друг, освен на себе си..."

Това, което ни пожелава Цън Цон, не е нещо ново, важното е обаче, да имаме цели, с търпение да ги преследваме и постигаме.

Връщам се към дневния повод- днес е началото на Китайската Нова година, тя ще премине под знака на глигана. В китайската култура дивото прасе е символ на богатството, затова през тази година можем да очакваме да преуспеем.... нужно е само едно- да си повярваме, че можем!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00