В "Музикална зона" на 07 февруари 2019 слушаме български етно и фолк джаз

Снимка: fortissimo.bg

В последно време все повече музиканти започват да експериментират, давайки на фолклора нов облик, като го интерпретират през призмата на джаз стилистиката. Интересна е симбиозата между традиционните народни инструменти и онези, които са характерни за джаз бендовете. Познати народни мелодии звучат по нов начин, благодарение на различния подход към тях. Много от авторите прибавят етно привкус и от други краища на света или от определен регион. Така на практика възможностите са неизчерпаеми. Импровизацията разширява спектъра на фолклора, а фолклорът е извор на идеи за музикално творчество. Съставите, творящи в тази насока вече са неизброими. Слушаме само някои от тях: Фолк Джаз Бенд "Пловдив", Златко Буров и Тихол Мутафов, "Вай дудулей" и "Бели, зелени и червени", "Булгара", Христина Белева и Петър Миланов, "Икадем".


Свързани новини

В "Музикална зона" на 31 януари 2019 слушаме етно и фолк джаз

Тръгваме от родна територия с един от пионерите на етно джаза у нас – Милчо Левиев . Отиваме до Грузия , която в последните години представя две етно джаз песни на конкурса "Евровизия". Кларинетистката Илире Авдиу ни отвежда отново на..

публикувано на 31.01.19 в 09:00
Вижте още

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска..

публикувано на 14.04.19 в 08:00