В "Музикална зона" на 07 февруари 2019 слушаме български етно и фолк джаз

Снимка: fortissimo.bg

В последно време все повече музиканти започват да експериментират, давайки на фолклора нов облик, като го интерпретират през призмата на джаз стилистиката. Интересна е симбиозата между традиционните народни инструменти и онези, които са характерни за джаз бендовете. Познати народни мелодии звучат по нов начин, благодарение на различния подход към тях. Много от авторите прибавят етно привкус и от други краища на света или от определен регион. Така на практика възможностите са неизчерпаеми. Импровизацията разширява спектъра на фолклора, а фолклорът е извор на идеи за музикално творчество. Съставите, творящи в тази насока вече са неизброими. Слушаме само някои от тях: Фолк Джаз Бенд "Пловдив", Златко Буров и Тихол Мутафов, "Вай дудулей" и "Бели, зелени и червени", "Булгара", Христина Белева и Петър Миланов, "Икадем".


Свързани новини

В "Музикална зона" на 31 януари 2019 слушаме етно и фолк джаз

Тръгваме от родна територия с един от пионерите на етно джаза у нас – Милчо Левиев . Отиваме до Грузия , която в последните години представя две етно джаз песни на конкурса "Евровизия". Кларинетистката Илире Авдиу ни отвежда отново на..

публикувано на 31.01.19 в 09:00
Вижте още

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези,..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на..

публикувано на 14.02.19 в 12:51