В "Музикална зона" на 07 февруари 2019 слушаме български етно и фолк джаз

Снимка: fortissimo.bg

В последно време все повече музиканти започват да експериментират, давайки на фолклора нов облик, като го интерпретират през призмата на джаз стилистиката. Интересна е симбиозата между традиционните народни инструменти и онези, които са характерни за джаз бендовете. Познати народни мелодии звучат по нов начин, благодарение на различния подход към тях. Много от авторите прибавят етно привкус и от други краища на света или от определен регион. Така на практика възможностите са неизчерпаеми. Импровизацията разширява спектъра на фолклора, а фолклорът е извор на идеи за музикално творчество. Съставите, творящи в тази насока вече са неизброими. Слушаме само някои от тях: Фолк Джаз Бенд "Пловдив", Златко Буров и Тихол Мутафов, "Вай дудулей" и "Бели, зелени и червени", "Булгара", Христина Белева и Петър Миланов, "Икадем".


Свързани новини

В "Музикална зона" на 31 януари 2019 слушаме етно и фолк джаз

Тръгваме от родна територия с един от пионерите на етно джаза у нас – Милчо Левиев . Отиваме до Грузия , която в последните години представя две етно джаз песни на конкурса "Евровизия". Кларинетистката Илире Авдиу ни отвежда отново на..

публикувано на 31.01.19 в 09:00
Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно,..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и..

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен..

публикувано на 29.09.19 в 13:05