Как да преборим стреса?

Снимка: Радио Видин

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа.
Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е най-хубавото на работното време? Ами, че и то все някога има край! Случвало ли ви се е, обаче, да не можете да се отърсите от мислите за служебните си задължения, въпреки че вече сте врътнали ключа на врата за офиса? Не бива да оставяте нещата така. Колкото повече релакс и почивка си осигурите след дългия работен ден, толкова по-трудоспособни ще сте на следващия.

"Живеем в един много напрегнат свят, то няма как да нямаме стрес...За да избяга от стреса човек, първо трябва да спре вредните си навици...Ходенето на танци или други занимания са много полезни. Дори една разходка също...Хубаво е да си намери човек някакво хоби..Аз разпускам с класическо пеене...Не трябва да чака и да отлага, а веднага да реши да си отдели време за себе си... За да се чувстваме на точното място където да релаксираме, трябва да изберем това, към което имаме интерес-  танци, вид спорт, риболов, лов или нещо друго. Трябва да ни е интересно и да ни привлича за да има ефект..."- коментира социалният психолог в АЕЦ Козлодуй Ралица Раднева:

Адвокатската професия е доста стресираща. В нея се решават проблемите на хората и неминуемо се отразява и на психиката на юристите. Двама адвокати от Видин са избрали по различен начин да се избавят от стреса. Петър Тодоров е избрал ските и туристическите каяци, а колежката му Таня Кълцева посещава клуб по йога.

"От 2003 година съм в адвокатската колегия на Видин, но никога не съм се отказвал от туризма... Зимата ходя на ски, а лятото по Дунав с туристически каяк...Много помага да се откъснем от напрежението...Аз практикувам йога и след упражненията се чувствам презаредена...Упражнения могат да се правят и в офиса...Човек трябва да намери своето време и място да си почива..."

Да си затворнически надзирател също е доста стресираща професия. Преди седмица ви съобщихме, че танцовият състав на служителите от затвора във Враца е с награда от фестивал. За ползата от тези танци и от други занимания за служителите разказва главен инспектор главен инспектор Калин Стойчев:

"Ние работим в много тежка среда и ни нужно разтоварване. Танците са идеалното за мен хоби. След това се чувствам освежен...Колегите също си намират занимания извън работа. Някои плуват, други ходят на бокс. Това помага..."

Една от стресиращите професии е тази на учителя. Там също имат нужда от справяне със стреса. Ели Цветанова е дългогодишен педагог и за нея радостта от постигнатите успехи на учениците й е вид разтоварване. Един вид награда за положения труд:

"Напрегнато ни е. Няма как с това поколение деца...Удоволствието е да видим техните успехи и това е терапията ми...Бродирала съм гоблени и цветовете успокояват...Колегите също имат начини да лекуват стреса- карат колелета или спортуват. Ходят и на танци..."

За да релаксирате след работа, както разбрахте, можете да се разхождате. За да не сте сами в тази разходка си вземете домашен любимец- куче. Разходката с него и грижите за него са наистина невероятен лек от стреса. Ако пък не можете да си позволите куче, то една любвеобилна писана също би свършила работа. Котките ме лекуват, твърди Симона Илиева, която отглежда две обикновени улични котки:

"Аз работя като търговски представител и ходя много. Като се прибера, котките лягат на краката ми и усещам облекчение...Лягат и на главата ми, и се чувствам след това отпочинала..."

Много животни имат способността да лекуват хората от различни неврози. Така вместо хапчета за успокоение, можем да използваме четириногите. Кучето например предпазва организма от инфаркт и други проблеми на сърдечносъдовата система. Лечението с тяхна помощ се нарича канистерапия и се използва успешно в много страни по света. То може да повлияе добре върху хора със стресови професии.

Според граждани на Видин, и добрата компания е начин да се освободиш психически от напрежението.

Безспорно много са начините да се отпусне човек след работа и да не мисли за нея. Въпросът, в крайна сметка е, дали той го иска. Ако наистина го иска, ще намери своето вълшебно място и своето вълшебно хоби.
 
Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Интернет платформа изважда наяве случаи на насилие над жени

Интернет платформа изважда на светло случаите с жени, жертви на насилие.  За да се изкорени явлението първо трябва да стане видимо, казват създателите от Български хелзински комитет. Сайтът ubita.org разкрива случаи на убийства на жени, а информацията  е по съдебни присъди на окръжните съдилища за периода 2012- 2017 година.  Официалната..

публикувано на 06.02.19 в 14:35