Как да преборим стреса?

Снимка: Радио Видин

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа.
Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е най-хубавото на работното време? Ами, че и то все някога има край! Случвало ли ви се е, обаче, да не можете да се отърсите от мислите за служебните си задължения, въпреки че вече сте врътнали ключа на врата за офиса? Не бива да оставяте нещата така. Колкото повече релакс и почивка си осигурите след дългия работен ден, толкова по-трудоспособни ще сте на следващия.

"Живеем в един много напрегнат свят, то няма как да нямаме стрес...За да избяга от стреса човек, първо трябва да спре вредните си навици...Ходенето на танци или други занимания са много полезни. Дори една разходка също...Хубаво е да си намери човек някакво хоби..Аз разпускам с класическо пеене...Не трябва да чака и да отлага, а веднага да реши да си отдели време за себе си... За да се чувстваме на точното място където да релаксираме, трябва да изберем това, към което имаме интерес-  танци, вид спорт, риболов, лов или нещо друго. Трябва да ни е интересно и да ни привлича за да има ефект..."- коментира социалният психолог в АЕЦ Козлодуй Ралица Раднева:

Адвокатската професия е доста стресираща. В нея се решават проблемите на хората и неминуемо се отразява и на психиката на юристите. Двама адвокати от Видин са избрали по различен начин да се избавят от стреса. Петър Тодоров е избрал ските и туристическите каяци, а колежката му Таня Кълцева посещава клуб по йога.

"От 2003 година съм в адвокатската колегия на Видин, но никога не съм се отказвал от туризма... Зимата ходя на ски, а лятото по Дунав с туристически каяк...Много помага да се откъснем от напрежението...Аз практикувам йога и след упражненията се чувствам презаредена...Упражнения могат да се правят и в офиса...Човек трябва да намери своето време и място да си почива..."

Да си затворнически надзирател също е доста стресираща професия. Преди седмица ви съобщихме, че танцовият състав на служителите от затвора във Враца е с награда от фестивал. За ползата от тези танци и от други занимания за служителите разказва главен инспектор главен инспектор Калин Стойчев:

"Ние работим в много тежка среда и ни нужно разтоварване. Танците са идеалното за мен хоби. След това се чувствам освежен...Колегите също си намират занимания извън работа. Някои плуват, други ходят на бокс. Това помага..."

Една от стресиращите професии е тази на учителя. Там също имат нужда от справяне със стреса. Ели Цветанова е дългогодишен педагог и за нея радостта от постигнатите успехи на учениците й е вид разтоварване. Един вид награда за положения труд:

"Напрегнато ни е. Няма как с това поколение деца...Удоволствието е да видим техните успехи и това е терапията ми...Бродирала съм гоблени и цветовете успокояват...Колегите също имат начини да лекуват стреса- карат колелета или спортуват. Ходят и на танци..."

За да релаксирате след работа, както разбрахте, можете да се разхождате. За да не сте сами в тази разходка си вземете домашен любимец- куче. Разходката с него и грижите за него са наистина невероятен лек от стреса. Ако пък не можете да си позволите куче, то една любвеобилна писана също би свършила работа. Котките ме лекуват, твърди Симона Илиева, която отглежда две обикновени улични котки:

"Аз работя като търговски представител и ходя много. Като се прибера, котките лягат на краката ми и усещам облекчение...Лягат и на главата ми, и се чувствам след това отпочинала..."

Много животни имат способността да лекуват хората от различни неврози. Така вместо хапчета за успокоение, можем да използваме четириногите. Кучето например предпазва организма от инфаркт и други проблеми на сърдечносъдовата система. Лечението с тяхна помощ се нарича канистерапия и се използва успешно в много страни по света. То може да повлияе добре върху хора със стресови професии.

Според граждани на Видин, и добрата компания е начин да се освободиш психически от напрежението.

Безспорно много са начините да се отпусне човек след работа и да не мисли за нея. Въпросът, в крайна сметка е, дали той го иска. Ако наистина го иска, ще намери своето вълшебно място и своето вълшебно хоби.
 
Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Как средата определя мисленето на младите хора

Икономическата криза в началото на века предизвика сътресения във всички аспекти на живота и се отрази върху съдбата и житейските перспективи на много хора. Последиците от кризата рефлектираха болезнено върху младите хора, като ги изправиха пред нови предизвикателства и неволи. Увеличи се рискa от отпадане от училище, появи се дългосрочна..

публикувано на 24.04.19 в 11:41

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46