Как да преборим стреса?

Снимка: Радио Видин

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа.
Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е най-хубавото на работното време? Ами, че и то все някога има край! Случвало ли ви се е, обаче, да не можете да се отърсите от мислите за служебните си задължения, въпреки че вече сте врътнали ключа на врата за офиса? Не бива да оставяте нещата така. Колкото повече релакс и почивка си осигурите след дългия работен ден, толкова по-трудоспособни ще сте на следващия.

"Живеем в един много напрегнат свят, то няма как да нямаме стрес...За да избяга от стреса човек, първо трябва да спре вредните си навици...Ходенето на танци или други занимания са много полезни. Дори една разходка също...Хубаво е да си намери човек някакво хоби..Аз разпускам с класическо пеене...Не трябва да чака и да отлага, а веднага да реши да си отдели време за себе си... За да се чувстваме на точното място където да релаксираме, трябва да изберем това, към което имаме интерес-  танци, вид спорт, риболов, лов или нещо друго. Трябва да ни е интересно и да ни привлича за да има ефект..."- коментира социалният психолог в АЕЦ Козлодуй Ралица Раднева:

Адвокатската професия е доста стресираща. В нея се решават проблемите на хората и неминуемо се отразява и на психиката на юристите. Двама адвокати от Видин са избрали по различен начин да се избавят от стреса. Петър Тодоров е избрал ските и туристическите каяци, а колежката му Таня Кълцева посещава клуб по йога.

"От 2003 година съм в адвокатската колегия на Видин, но никога не съм се отказвал от туризма... Зимата ходя на ски, а лятото по Дунав с туристически каяк...Много помага да се откъснем от напрежението...Аз практикувам йога и след упражненията се чувствам презаредена...Упражнения могат да се правят и в офиса...Човек трябва да намери своето време и място да си почива..."

Да си затворнически надзирател също е доста стресираща професия. Преди седмица ви съобщихме, че танцовият състав на служителите от затвора във Враца е с награда от фестивал. За ползата от тези танци и от други занимания за служителите разказва главен инспектор главен инспектор Калин Стойчев:

"Ние работим в много тежка среда и ни нужно разтоварване. Танците са идеалното за мен хоби. След това се чувствам освежен...Колегите също си намират занимания извън работа. Някои плуват, други ходят на бокс. Това помага..."

Една от стресиращите професии е тази на учителя. Там също имат нужда от справяне със стреса. Ели Цветанова е дългогодишен педагог и за нея радостта от постигнатите успехи на учениците й е вид разтоварване. Един вид награда за положения труд:

"Напрегнато ни е. Няма как с това поколение деца...Удоволствието е да видим техните успехи и това е терапията ми...Бродирала съм гоблени и цветовете успокояват...Колегите също имат начини да лекуват стреса- карат колелета или спортуват. Ходят и на танци..."

За да релаксирате след работа, както разбрахте, можете да се разхождате. За да не сте сами в тази разходка си вземете домашен любимец- куче. Разходката с него и грижите за него са наистина невероятен лек от стреса. Ако пък не можете да си позволите куче, то една любвеобилна писана също би свършила работа. Котките ме лекуват, твърди Симона Илиева, която отглежда две обикновени улични котки:

"Аз работя като търговски представител и ходя много. Като се прибера, котките лягат на краката ми и усещам облекчение...Лягат и на главата ми, и се чувствам след това отпочинала..."

Много животни имат способността да лекуват хората от различни неврози. Така вместо хапчета за успокоение, можем да използваме четириногите. Кучето например предпазва организма от инфаркт и други проблеми на сърдечносъдовата система. Лечението с тяхна помощ се нарича канистерапия и се използва успешно в много страни по света. То може да повлияе добре върху хора със стресови професии.

Според граждани на Видин, и добрата компания е начин да се освободиш психически от напрежението.

Безспорно много са начините да се отпусне човек след работа и да не мисли за нея. Въпросът, в крайна сметка е, дали той го иска. Ако наистина го иска, ще намери своето вълшебно място и своето вълшебно хоби.
 
Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Ще се пресекат ли корупционните практики на изпитите по кормуване

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията. Появи се информация, че кандидатите за шофьорска книжка ще трябва се явяват на изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, по време на курсовете...

публикувано на 23.10.19 в 12:44

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45