Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да преборим стреса?

Снимка: Радио Видин

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа.
Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е най-хубавото на работното време? Ами, че и то все някога има край! Случвало ли ви се е, обаче, да не можете да се отърсите от мислите за служебните си задължения, въпреки че вече сте врътнали ключа на врата за офиса? Не бива да оставяте нещата така. Колкото повече релакс и почивка си осигурите след дългия работен ден, толкова по-трудоспособни ще сте на следващия.

"Живеем в един много напрегнат свят, то няма как да нямаме стрес...За да избяга от стреса човек, първо трябва да спре вредните си навици...Ходенето на танци или други занимания са много полезни. Дори една разходка също...Хубаво е да си намери човек някакво хоби..Аз разпускам с класическо пеене...Не трябва да чака и да отлага, а веднага да реши да си отдели време за себе си... За да се чувстваме на точното място където да релаксираме, трябва да изберем това, към което имаме интерес-  танци, вид спорт, риболов, лов или нещо друго. Трябва да ни е интересно и да ни привлича за да има ефект..."- коментира социалният психолог в АЕЦ Козлодуй Ралица Раднева:

Адвокатската професия е доста стресираща. В нея се решават проблемите на хората и неминуемо се отразява и на психиката на юристите. Двама адвокати от Видин са избрали по различен начин да се избавят от стреса. Петър Тодоров е избрал ските и туристическите каяци, а колежката му Таня Кълцева посещава клуб по йога.

"От 2003 година съм в адвокатската колегия на Видин, но никога не съм се отказвал от туризма... Зимата ходя на ски, а лятото по Дунав с туристически каяк...Много помага да се откъснем от напрежението...Аз практикувам йога и след упражненията се чувствам презаредена...Упражнения могат да се правят и в офиса...Човек трябва да намери своето време и място да си почива..."

Да си затворнически надзирател също е доста стресираща професия. Преди седмица ви съобщихме, че танцовият състав на служителите от затвора във Враца е с награда от фестивал. За ползата от тези танци и от други занимания за служителите разказва главен инспектор главен инспектор Калин Стойчев:

"Ние работим в много тежка среда и ни нужно разтоварване. Танците са идеалното за мен хоби. След това се чувствам освежен...Колегите също си намират занимания извън работа. Някои плуват, други ходят на бокс. Това помага..."

Една от стресиращите професии е тази на учителя. Там също имат нужда от справяне със стреса. Ели Цветанова е дългогодишен педагог и за нея радостта от постигнатите успехи на учениците й е вид разтоварване. Един вид награда за положения труд:

"Напрегнато ни е. Няма как с това поколение деца...Удоволствието е да видим техните успехи и това е терапията ми...Бродирала съм гоблени и цветовете успокояват...Колегите също имат начини да лекуват стреса- карат колелета или спортуват. Ходят и на танци..."

За да релаксирате след работа, както разбрахте, можете да се разхождате. За да не сте сами в тази разходка си вземете домашен любимец- куче. Разходката с него и грижите за него са наистина невероятен лек от стреса. Ако пък не можете да си позволите куче, то една любвеобилна писана също би свършила работа. Котките ме лекуват, твърди Симона Илиева, която отглежда две обикновени улични котки:

"Аз работя като търговски представител и ходя много. Като се прибера, котките лягат на краката ми и усещам облекчение...Лягат и на главата ми, и се чувствам след това отпочинала..."

Много животни имат способността да лекуват хората от различни неврози. Така вместо хапчета за успокоение, можем да използваме четириногите. Кучето например предпазва организма от инфаркт и други проблеми на сърдечносъдовата система. Лечението с тяхна помощ се нарича канистерапия и се използва успешно в много страни по света. То може да повлияе добре върху хора със стресови професии.

Според граждани на Видин, и добрата компания е начин да се освободиш психически от напрежението.

Безспорно много са начините да се отпусне човек след работа и да не мисли за нея. Въпросът, в крайна сметка е, дали той го иска. Ако наистина го иска, ще намери своето вълшебно място и своето вълшебно хоби.
 
Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00