Момиче от Монтана се противопоставя на дискриминацията

Снимка: Микаела Петкова Личен архив

Микаела Петкова от Монтана се е захванала с нелеката задача да пребори стереотипите, като разказва за други млади хора от ромски произход, които успяват да постигнат успех в живота си, независимо от обществените нагласи към тях. Тя публикува историите им в блог на своя сайт http://priemime.ml

​"Аз съм Микаела Петкова на 17 години от град Монтана. Възпитаничка съм на ПГСАГ и искам да ви запозная с проблема на моя етнос и причината поради, която много ромски висшисти, и не само, са безработни. Това е ДИСКРИМИНАЦИЯТА", пише Микаела на сайта си, който създава в края на миналата година. 

Досега тя е разказала историите на трима успели млади хора от малцинството, като продължава да търси още добри примери. 

Микаела знае какво иска да прави след като завърши училище, а именно - да продължи образованието си. Като ученичка в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, тя има влечение към интериорния дизайн, но също така харесва журналистиката и психологията. 

Какво я провокира да създаде сайта и намира ли подкрепа за начинанието си - чуйте в звуковия файл. 
Вижте още

Многофункционална зона откриват във видинското училище "Любен Каравелов"

Многофункционална зона за социални контакти е обособена във видинското училище "Любен Каравелов". Модерно оборудваното пространство ще може да се ползва както от ученици и учители, така и от родители за разговори, четене и занимания по интереси. Инициативата е част от дейностите по обновяване на образователната среда, обясни директорът на учебното..

публикувано на 23.10.19 в 17:51

Възстановиха сърничката в градската градина на Видин

Нова скулптура във формата на сърничка радва жители и гости на град Видин. Изработена е от бронз, в естествена големина, и е монтирана в Крайдунавския парк. Тя наподобява предишна скулптура, изчезнала в началото на демократичните промени. Целта не беше да се направи копие, защото за това са нужни 360 градусови снимки. Разликите са в стъпките на..

обновено на 23.10.19 в 17:32

Физическата активност на учениците обсъдиха във Видин

Ползите от физическата активност в детска възраст обсъдиха на кръгла маса преподаватели по физическо възпитание и специалисти от регионалната здравна инспекция във Видин. Събитието под мотото "Движението е здраве, сила и добро настроение" е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания , един от рисковите..

публикувано на 23.10.19 в 16:05

"Спомен за лятото" донесе литературна награда на прокурорски помощник от Лом

За втора поредна година, прокурорски помощник е сред наградените автори в литературния конкурс "Яна Язова" в Лом. Лилия Любенова е отличена с трета награда за стихотворението си "Спомен за лятото" . Преди година трета награда й бе присъдена и за разказа "Отново у дома" . Лилия Любенова е на 27 години от Лом. Работи в прокуратурата на..

обновено на 23.10.19 в 14:17

Живот, отдаден на бездомните животни

За бездомните животни се говори много. Днес ви предлагаме друг поглед върху темата. Ще говорим за хората, които имат добро отношение към тях, които съчувстват на бездомните животни и им помагат - с храна, с добра дума, с подслон или пък с осиновяване, с една дума -  с хуманно отношение. Представям ви  Симеонка Каменова , възрастна..

публикувано на 23.10.19 в 11:55

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03