Момиче от Монтана се противопоставя на дискриминацията

Снимка: Микаела Петкова Личен архив

Микаела Петкова от Монтана се е захванала с нелеката задача да пребори стереотипите, като разказва за други млади хора от ромски произход, които успяват да постигнат успех в живота си, независимо от обществените нагласи към тях. Тя публикува историите им в блог на своя сайт http://priemime.ml

​"Аз съм Микаела Петкова на 17 години от град Монтана. Възпитаничка съм на ПГСАГ и искам да ви запозная с проблема на моя етнос и причината поради, която много ромски висшисти, и не само, са безработни. Това е ДИСКРИМИНАЦИЯТА", пише Микаела на сайта си, който създава в края на миналата година. 

Досега тя е разказала историите на трима успели млади хора от малцинството, като продължава да търси още добри примери. 

Микаела знае какво иска да прави след като завърши училище, а именно - да продължи образованието си. Като ученичка в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, тя има влечение към интериорния дизайн, но също така харесва журналистиката и психологията. 

Какво я провокира да създаде сайта и намира ли подкрепа за начинанието си - чуйте в звуковия файл. 
Вижте още

Ученици слушаха беседа за вредата от алкохола

Ден след празника на лозарите и винарите, говорим за вредата от алкохола, когато е в прекомерни количества. Деца посягат към чашката още на 10-12 години, сочи проучване у нас. Консумацията на алкохол е една от проявите на нездравословен начин на живот и е проблем за много държави. По информация на Министерството на здравеопазването и..

публикувано на 15.02.19 в 17:59

Почистиха незаконно сметище след сигнал на Радио ВИДИН

За струпването на голямо количество строителни отпадъци между квартал "Заводско селище" и сградата на шивашка фирма, непосредствено до входно-изходната артерия на Видин, сигнализирахме Община Видин и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) -Монтана в началото на седмицата. Преди това наш екип беше на мястото, където намерихме..

публикувано на 15.02.19 в 16:27
Родният дом на Валентин Качев в Белоградчик, който сега е реставриран, датира от 1885 година.

Спомен за старите белоградчишки къщи

В рубриката ни "Истории от миналото и днес" в "Посоките на делника" разказваме за родния дом и спомените, които навява той на нашия земляк- Валентин Качев . Роден е в Белоградчик , където завършва със златен медал средното си образование. Завършил е Литературния институт "Максим Горки" и Всесъюзния държавен университет по кинематография в..

публикувано на 15.02.19 в 14:37
Празникът на ППМГ

Видинската гимназия "Екзарх Антим I" почете своя патрон

На утрешния ден,  16 февруари , през далечната 1872 година , преди 147 години , за първи български екзарх , на църковен народен събор , е избран Антим - духовник и лидер, държавник преди държавата, тъй като тогава тя още не е била възстановена. Антим е бил голям дарител, дарява за построяването на катедралния храм във Видин , както и на..

публикувано на 15.02.19 в 14:37

Кога ще видим светлината и в нашия тунел?

80% от домакинствата в България нямат нужните средства за нормален живот , това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ . С тези пари се покриват ежедневните разходи за храна, поддържане на жилище, здравеопазване и образование, както и транспорт и почивка.  Според статистиката 78.5%  от домакинствата в страната..

публикувано на 15.02.19 в 14:10

Видинският куклен театър ще играе в Иран

Актьори от Държавен куклен театър- Видин и от театър "Дю ла Масю" ("Dе la Massue")- Ница, Франция, ще участват следващата седмица в голям международен форум в Иран. Те ще представят спектакъла "Малкият театър на края на света" , създаден по съвместен проект, разказа в "Цветовете на деня" директорът на видинския театър Поли Трифонова : "По този..

публикувано на 14.02.19 в 18:46

Промени в транспорта са необходими, смятат превозвачи

Да се въведе задължителна регистрация на  автобусните превози  по данък добавена стойност (ДДС) независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. Министерството на транспорта и Министерството на финансите, заедно с представителите от автобусния бранш, са категорични, че всеки,..

публикувано на 13.02.19 в 16:30