Господ изпитва нашата вяра, но не ни отхвърля

Снимка: www.predanie.bg

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница. Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка.

Текстът на Евангелието ни открива, че Бог изпитва нашата вяра, но никога не ни изоставя, забравя или отхвърля. Той винаги снизхожда към нас, стига да го потърсим с постоянство, смирение и чистота на духа. Бог е човеколюбив и иска нашето спасение и преуспяване в живота.

"О, жено, голяма е твоята вяра; Нека ти бъде по желанието ти!" (Мат. 15:28)

"Неизмеримото величие на християнската вяра се състои не само в нейното божествено съдържание, но и в нейната необикновена сила. За тая чудна сила на вярата и на молитвата, произлизаща от нея, Господ Иисус Христос потвърдил пред учениците Си: "Казвам ви: всичко, каквото бихте поискали в молитва, вярвайте, че ще получите; и ще ви бъде дадено" (Марк 11:24).

Примерът на жената хананейка е поучителен за нас. Защото и ние често изпадаме в нейното окаяно положение. Колко беди ни сполетяват в живота! Болести, лишения, смърт, несполуки, душевни тревоги. В такива случаи и ние, подобно на нея, имаме нужда от Божията помощ. Нека като нея с твърда вяра в Божието милосърдие и всемогъщество да прибягваме до помощта на Спасителя. И ако Той понякога забавя да ни чуе, нека не се отчайваме. С още по-голяма настойчивост и смирение да подновим молитвата си с твърда надежда, че Бог не ще забрави избраниците Си, които викат към Него денем и нощем. И Той, макар понякога да забавя, непременно ще ги чуе и защити (Лука 18:7).

Жената хананейка ни учи как да се молим на Бога, как настойчиво, изпълнени с дълбока и твърда вяра, да търсим Неговата помощ. Тя постъпила по съвета на Спасителя: "Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори" (Лука 11:9). Затова при всяка нужда и неволя, когато сме безпомощни да се справим с трудностите, нека се молим и ще чуем гласа Божи: "Вашата вяра ви спаси!" Амин!"

Свещ. Иван Ил. Найденов

В рубриката "Съвременна Библия" - гъста сутрешна мъгла стана причина за тежка верижна катастрофа на АМ "Струма" тази седмица. Над 30 автомобила се врязаха един в друг. Десетки бяха ранени, а един човек за съжаление загина. Мъглата е явление, което ограничава видимостта. Да караш в мъгла, смятайки че виждаш всичко е глупаво. Може би затова все още по света се случват верижни катастрофи. Ние избираме скоростта, с която ще караме по магистралата на живота. Скоростта, е личен избор, но мъглата не е. Тъжният инцидент на АМ "Струма" съдържа много послания, които са отправени към всички нас - хората, които изживяваме живота си в свят с ограничена видимост.


Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05