Новоселското училище ще провежда занимания по интереси

Снимка: Светла Бондова

Близо 90 ученици ще бъдат обхванати в извънкласни занимания по интереси във видинското село Ново село. Във връзка с новата Наредба за приобщаващото образование през декември 2018 г. в новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ са изградени девет групи, които ще привлекат подрастващите от 2 до 12 клас в занимания по интереси. Нелеката задача да привлече педагози и ученици в извънкласни занимания е възложена на Габи Боянова. Привлечено е и НЧ „Земеделец-1874“ в Ново село като партньор, защото любовта към родината започва от дома и семейството, защото първите танцови стъпки се правят на мегдана.

Любителите на компютърните технологии ще бъдат разделени в две възрастови групи. В първата- „Информационни технологии“, ще се включат ученици от прогимназиален курс, а във втората – „Компютърна работилница“, юношите от гимназиален етап. Две групи ще се занимават с математика. „Математиката -  забавна и полезна“ ще привлече децата от начален курс, а по-големите ще изучават „Математиката в живота“. Българският език винаги е бил по-труден за новоселяни от математиката, но и за него са се намерили желаещи. Групата е за горния курс на обучение и се нарича „Българският език в правила и упражнения“. И пак за най-големите е курсът „Предприемачи НС“, което се разшифрова като „Предприемачи Ново село“. В него младите хора ще се научат да се занимават с предприемачество, да регистрират и управляват фирма. Малките природолюбители ще се опитат да оползотворят отпадъчните материали като ги превърнат в интересни сувенири. Това ще се случи в групата по екологично образование „Сръчни ръце“. Гражданското образование на най-малките от начален етап ще се обогати в кръжока „Млад родолюбец“. А  всички, които искат да проверят и развият своя артистичен и танцов талант ще се съберат в „Сценично и танцово изкуство“. Не че малките танцьори не играят всяко голямо междучасие. Продължава традицията през голямото междучасие в новоселското училище да гърми музика и да се играе – народни хорá или танци на съседните народи – въпросът е децата да се освободят от напрежението и да се заредят с емоции и енергия за останалата част от деня.


Вижте още

Ученици слушаха беседа за вредата от алкохола

Ден след празника на лозарите и винарите, говорим за вредата от алкохола, когато е в прекомерни количества. Деца посягат към чашката още на 10-12 години, сочи проучване у нас. Консумацията на алкохол е една от проявите на нездравословен начин на живот и е проблем за много държави. По информация на Министерството на здравеопазването и..

публикувано на 15.02.19 в 17:59

Почистиха незаконно сметище след сигнал на Радио ВИДИН

За струпването на голямо количество строителни отпадъци между квартал "Заводско селище" и сградата на шивашка фирма, непосредствено до входно-изходната артерия на Видин, сигнализирахме Община Видин и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) -Монтана в началото на седмицата. Преди това наш екип беше на мястото, където намерихме..

публикувано на 15.02.19 в 16:27
Родният дом на Валентин Качев в Белоградчик, който сега е реставриран, датира от 1885 година.

Спомен за старите белоградчишки къщи

В рубриката ни "Истории от миналото и днес" в "Посоките на делника" разказваме за родния дом и спомените, които навява той на нашия земляк- Валентин Качев . Роден е в Белоградчик , където завършва със златен медал средното си образование. Завършил е Литературния институт "Максим Горки" и Всесъюзния държавен университет по кинематография в..

публикувано на 15.02.19 в 14:37
Празникът на ППМГ

Видинската гимназия "Екзарх Антим I" почете своя патрон

На утрешния ден,  16 февруари , през далечната 1872 година , преди 147 години , за първи български екзарх , на църковен народен събор , е избран Антим - духовник и лидер, държавник преди държавата, тъй като тогава тя още не е била възстановена. Антим е бил голям дарител, дарява за построяването на катедралния храм във Видин , както и на..

публикувано на 15.02.19 в 14:37

Кога ще видим светлината и в нашия тунел?

80% от домакинствата в България нямат нужните средства за нормален живот , това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ . С тези пари се покриват ежедневните разходи за храна, поддържане на жилище, здравеопазване и образование, както и транспорт и почивка.  Според статистиката 78.5%  от домакинствата в страната..

публикувано на 15.02.19 в 14:10

Видинският куклен театър ще играе в Иран

Актьори от Държавен куклен театър- Видин и от театър "Дю ла Масю" ("Dе la Massue")- Ница, Франция, ще участват следващата седмица в голям международен форум в Иран. Те ще представят спектакъла "Малкият театър на края на света" , създаден по съвместен проект, разказа в "Цветовете на деня" директорът на видинския театър Поли Трифонова : "По този..

публикувано на 14.02.19 в 18:46

Промени в транспорта са необходими, смятат превозвачи

Да се въведе задължителна регистрация на  автобусните превози  по данък добавена стойност (ДДС) независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. Министерството на транспорта и Министерството на финансите, заедно с представителите от автобусния бранш, са категорични, че всеки,..

публикувано на 13.02.19 в 16:30