Новоселското училище ще провежда занимания по интереси

Снимка: Светла Бондова

Близо 90 ученици ще бъдат обхванати в извънкласни занимания по интереси във видинското село Ново село. Във връзка с новата Наредба за приобщаващото образование през декември 2018 г. в новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ са изградени девет групи, които ще привлекат подрастващите от 2 до 12 клас в занимания по интереси. Нелеката задача да привлече педагози и ученици в извънкласни занимания е възложена на Габи Боянова. Привлечено е и НЧ „Земеделец-1874“ в Ново село като партньор, защото любовта към родината започва от дома и семейството, защото първите танцови стъпки се правят на мегдана.

Любителите на компютърните технологии ще бъдат разделени в две възрастови групи. В първата- „Информационни технологии“, ще се включат ученици от прогимназиален курс, а във втората – „Компютърна работилница“, юношите от гимназиален етап. Две групи ще се занимават с математика. „Математиката -  забавна и полезна“ ще привлече децата от начален курс, а по-големите ще изучават „Математиката в живота“. Българският език винаги е бил по-труден за новоселяни от математиката, но и за него са се намерили желаещи. Групата е за горния курс на обучение и се нарича „Българският език в правила и упражнения“. И пак за най-големите е курсът „Предприемачи НС“, което се разшифрова като „Предприемачи Ново село“. В него младите хора ще се научат да се занимават с предприемачество, да регистрират и управляват фирма. Малките природолюбители ще се опитат да оползотворят отпадъчните материали като ги превърнат в интересни сувенири. Това ще се случи в групата по екологично образование „Сръчни ръце“. Гражданското образование на най-малките от начален етап ще се обогати в кръжока „Млад родолюбец“. А  всички, които искат да проверят и развият своя артистичен и танцов талант ще се съберат в „Сценично и танцово изкуство“. Не че малките танцьори не играят всяко голямо междучасие. Продължава традицията през голямото междучасие в новоселското училище да гърми музика и да се играе – народни хорá или танци на съседните народи – въпросът е децата да се освободят от напрежението и да се заредят с емоции и енергия за останалата част от деня.


Вижте още

Многофункционална зона откриват във видинското училище "Любен Каравелов"

Многофункционална зона за социални контакти е обособена във видинското училище "Любен Каравелов". Модерно оборудваното пространство ще може да се ползва както от ученици и учители, така и от родители за разговори, четене и занимания по интереси. Инициативата е част от дейностите по обновяване на образователната среда, обясни директорът на учебното..

публикувано на 23.10.19 в 17:51

Възстановиха сърничката в градската градина на Видин

Нова скулптура във формата на сърничка радва жители и гости на град Видин. Изработена е от бронз, в естествена големина, и е монтирана в Крайдунавския парк. Тя наподобява предишна скулптура, изчезнала в началото на демократичните промени. Целта не беше да се направи копие, защото за това са нужни 360 градусови снимки. Разликите са в стъпките на..

обновено на 23.10.19 в 17:32

Физическата активност на учениците обсъдиха във Видин

Ползите от физическата активност в детска възраст обсъдиха на кръгла маса преподаватели по физическо възпитание и специалисти от регионалната здравна инспекция във Видин. Събитието под мотото "Движението е здраве, сила и добро настроение" е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания , един от рисковите..

публикувано на 23.10.19 в 16:05

"Спомен за лятото" донесе литературна награда на прокурорски помощник от Лом

За втора поредна година, прокурорски помощник е сред наградените автори в литературния конкурс "Яна Язова" в Лом. Лилия Любенова е отличена с трета награда за стихотворението си "Спомен за лятото" . Преди година трета награда й бе присъдена и за разказа "Отново у дома" . Лилия Любенова е на 27 години от Лом. Работи в прокуратурата на..

обновено на 23.10.19 в 14:17

Живот, отдаден на бездомните животни

За бездомните животни се говори много. Днес ви предлагаме друг поглед върху темата. Ще говорим за хората, които имат добро отношение към тях, които съчувстват на бездомните животни и им помагат - с храна, с добра дума, с подслон или пък с осиновяване, с една дума -  с хуманно отношение. Представям ви  Симеонка Каменова , възрастна..

публикувано на 23.10.19 в 11:55

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03