Новоселското училище ще провежда занимания по интереси

Снимка: Светла Бондова

Близо 90 ученици ще бъдат обхванати в извънкласни занимания по интереси във видинското село Ново село. Във връзка с новата Наредба за приобщаващото образование през декември 2018 г. в новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ са изградени девет групи, които ще привлекат подрастващите от 2 до 12 клас в занимания по интереси. Нелеката задача да привлече педагози и ученици в извънкласни занимания е възложена на Габи Боянова. Привлечено е и НЧ „Земеделец-1874“ в Ново село като партньор, защото любовта към родината започва от дома и семейството, защото първите танцови стъпки се правят на мегдана.

Любителите на компютърните технологии ще бъдат разделени в две възрастови групи. В първата- „Информационни технологии“, ще се включат ученици от прогимназиален курс, а във втората – „Компютърна работилница“, юношите от гимназиален етап. Две групи ще се занимават с математика. „Математиката -  забавна и полезна“ ще привлече децата от начален курс, а по-големите ще изучават „Математиката в живота“. Българският език винаги е бил по-труден за новоселяни от математиката, но и за него са се намерили желаещи. Групата е за горния курс на обучение и се нарича „Българският език в правила и упражнения“. И пак за най-големите е курсът „Предприемачи НС“, което се разшифрова като „Предприемачи Ново село“. В него младите хора ще се научат да се занимават с предприемачество, да регистрират и управляват фирма. Малките природолюбители ще се опитат да оползотворят отпадъчните материали като ги превърнат в интересни сувенири. Това ще се случи в групата по екологично образование „Сръчни ръце“. Гражданското образование на най-малките от начален етап ще се обогати в кръжока „Млад родолюбец“. А  всички, които искат да проверят и развият своя артистичен и танцов талант ще се съберат в „Сценично и танцово изкуство“. Не че малките танцьори не играят всяко голямо междучасие. Продължава традицията през голямото междучасие в новоселското училище да гърми музика и да се играе – народни хорá или танци на съседните народи – въпросът е децата да се освободят от напрежението и да се заредят с емоции и енергия за останалата част от деня.


Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54