Топъл ли е „топлият обяд“?

5
Снимка: Екип Радио Видин

Днешната ни актуална тема е свързана с една от социалните услуги, които предоставя Община Видин на нуждаещи се хора. Услугата е свързана с приготвяне и доставка на готова храна в общината по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане към Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица, която се нарича „Осигуряване на топъл обяд 2016-2019“. Почти две години в проекта за безплатен топъл обяд са били включени 148 души. До март миналата година храната се е приготвяла в базата на Община Видин, която се намира в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Видин. След като местната управа прави открита процедура, външна фирма печели извършването на тази услуга, като броят на хората вече е увеличен – от 148 на 700 души. Храната се разкарва в град Видин, в Дунавци и още 16 населени места в общината. В този проект се включват бездомни, скитащи, социално слаби хора с ниски доходи, самотно живеещи лица и семейства, на месечно подпомагане.


В Радио ВИДИН получихме сигнал от хора, които не са доволни от качеството на предлагания обяд. Посетихме един от пунктовете, където пристига храната и разговаряхме с потребители, които всеки работен ден получават готвена храна.


"Не ми харесва, студена е храната, в супата няма моркови, няма картофи… Ледено ядене взимаме, помия, това не прилича на нищо. Как да си притопляме, това е разход… Да дават като хората..  Кой не му харесва, да не взима…"


Заместник кметът по "Социални дейности и хуманитарна политика" Венци Пасков коментира услугата "Топъл обяд":


"Храната се приготвя от външен доставчик по рецептурник. И е под наблюдението на контролните и здравните органи. Според мен храната е хубава, ако е безсолна, всеки може да си я направи както му харесва. Това е абсолютно безплатно за този период от време. Общо стойността на един храноден е 2,43 лв. и се предоставя само в работните дни. Като цяло хората са доволни. Това е една много добра помощ за лицата, които са без доходи или с ниски доходи. Това е супа, второ и питка. Като два пъти месечно се доставя и десерт. Почти всеки ден има месо или в супата, или във второто. Според мен спазват се необходимите изисквания и храната е добра. Прясно приготвена и отговаряща на всички санитарни изисквания. При отказване от тази храна, има хора, които чакат и има резервни списъци."


Да, храната, която се предоставя на социално слабите хора е напълно безплатна, но това не означава, че качеството може да е занижено. Истината, както знаете, е някъде по средата. Все пак топлият обяд е добре да бъде наистина топъл и ако може да е приготвен по най-добрия начин и с качествени продукти.


Галерия

Вижте още

Многофункционална зона откриват във видинското училище "Любен Каравелов"

Многофункционална зона за социални контакти е обособена във видинското училище "Любен Каравелов". Модерно оборудваното пространство ще може да се ползва както от ученици и учители, така и от родители за разговори, четене и занимания по интереси. Инициативата е част от дейностите по обновяване на образователната среда, обясни директорът на учебното..

публикувано на 23.10.19 в 17:51

Възстановиха сърничката в градската градина на Видин

Нова скулптура във формата на сърничка радва жители и гости на град Видин. Изработена е от бронз, в естествена големина, и е монтирана в Крайдунавския парк. Тя наподобява предишна скулптура, изчезнала в началото на демократичните промени. Целта не беше да се направи копие, защото за това са нужни 360 градусови снимки. Разликите са в стъпките на..

обновено на 23.10.19 в 17:32

Физическата активност на учениците обсъдиха във Видин

Ползите от физическата активност в детска възраст обсъдиха на кръгла маса преподаватели по физическо възпитание и специалисти от регионалната здравна инспекция във Видин. Събитието под мотото "Движението е здраве, сила и добро настроение" е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания , един от рисковите..

публикувано на 23.10.19 в 16:05

"Спомен за лятото" донесе литературна награда на прокурорски помощник от Лом

За втора поредна година, прокурорски помощник е сред наградените автори в литературния конкурс "Яна Язова" в Лом. Лилия Любенова е отличена с трета награда за стихотворението си "Спомен за лятото" . Преди година трета награда й бе присъдена и за разказа "Отново у дома" . Лилия Любенова е на 27 години от Лом. Работи в прокуратурата на..

обновено на 23.10.19 в 14:17

Живот, отдаден на бездомните животни

За бездомните животни се говори много. Днес ви предлагаме друг поглед върху темата. Ще говорим за хората, които имат добро отношение към тях, които съчувстват на бездомните животни и им помагат - с храна, с добра дума, с подслон или пък с осиновяване, с една дума -  с хуманно отношение. Представям ви  Симеонка Каменова , възрастна..

публикувано на 23.10.19 в 11:55

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03