Топъл ли е „топлият обяд“?

5
Снимка: Екип Радио Видин

Днешната ни актуална тема е свързана с една от социалните услуги, които предоставя Община Видин на нуждаещи се хора. Услугата е свързана с приготвяне и доставка на готова храна в общината по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане към Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица, която се нарича „Осигуряване на топъл обяд 2016-2019“. Почти две години в проекта за безплатен топъл обяд са били включени 148 души. До март миналата година храната се е приготвяла в базата на Община Видин, която се намира в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Видин. След като местната управа прави открита процедура, външна фирма печели извършването на тази услуга, като броят на хората вече е увеличен – от 148 на 700 души. Храната се разкарва в град Видин, в Дунавци и още 16 населени места в общината. В този проект се включват бездомни, скитащи, социално слаби хора с ниски доходи, самотно живеещи лица и семейства, на месечно подпомагане.


В Радио ВИДИН получихме сигнал от хора, които не са доволни от качеството на предлагания обяд. Посетихме един от пунктовете, където пристига храната и разговаряхме с потребители, които всеки работен ден получават готвена храна.


"Не ми харесва, студена е храната, в супата няма моркови, няма картофи… Ледено ядене взимаме, помия, това не прилича на нищо. Как да си притопляме, това е разход… Да дават като хората..  Кой не му харесва, да не взима…"


Заместник кметът по "Социални дейности и хуманитарна политика" Венци Пасков коментира услугата "Топъл обяд":


"Храната се приготвя от външен доставчик по рецептурник. И е под наблюдението на контролните и здравните органи. Според мен храната е хубава, ако е безсолна, всеки може да си я направи както му харесва. Това е абсолютно безплатно за този период от време. Общо стойността на един храноден е 2,43 лв. и се предоставя само в работните дни. Като цяло хората са доволни. Това е една много добра помощ за лицата, които са без доходи или с ниски доходи. Това е супа, второ и питка. Като два пъти месечно се доставя и десерт. Почти всеки ден има месо или в супата, или във второто. Според мен спазват се необходимите изисквания и храната е добра. Прясно приготвена и отговаряща на всички санитарни изисквания. При отказване от тази храна, има хора, които чакат и има резервни списъци."


Да, храната, която се предоставя на социално слабите хора е напълно безплатна, но това не означава, че качеството може да е занижено. Истината, както знаете, е някъде по средата. Все пак топлият обяд е добре да бъде наистина топъл и ако може да е приготвен по най-добрия начин и с качествени продукти.


Галерия

Вижте още

Ученици слушаха беседа за вредата от алкохола

Ден след празника на лозарите и винарите, говорим за вредата от алкохола, когато е в прекомерни количества. Деца посягат към чашката още на 10-12 години, сочи проучване у нас. Консумацията на алкохол е една от проявите на нездравословен начин на живот и е проблем за много държави. По информация на Министерството на здравеопазването и..

публикувано на 15.02.19 в 17:59

Почистиха незаконно сметище след сигнал на Радио ВИДИН

За струпването на голямо количество строителни отпадъци между квартал "Заводско селище" и сградата на шивашка фирма, непосредствено до входно-изходната артерия на Видин, сигнализирахме Община Видин и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) -Монтана в началото на седмицата. Преди това наш екип беше на мястото, където намерихме..

публикувано на 15.02.19 в 16:27
Родният дом на Валентин Качев в Белоградчик, който сега е реставриран, датира от 1885 година.

Спомен за старите белоградчишки къщи

В рубриката ни "Истории от миналото и днес" в "Посоките на делника" разказваме за родния дом и спомените, които навява той на нашия земляк- Валентин Качев . Роден е в Белоградчик , където завършва със златен медал средното си образование. Завършил е Литературния институт "Максим Горки" и Всесъюзния държавен университет по кинематография в..

публикувано на 15.02.19 в 14:37
Празникът на ППМГ

Видинската гимназия "Екзарх Антим I" почете своя патрон

На утрешния ден,  16 февруари , през далечната 1872 година , преди 147 години , за първи български екзарх , на църковен народен събор , е избран Антим - духовник и лидер, държавник преди държавата, тъй като тогава тя още не е била възстановена. Антим е бил голям дарител, дарява за построяването на катедралния храм във Видин , както и на..

публикувано на 15.02.19 в 14:37

Кога ще видим светлината и в нашия тунел?

80% от домакинствата в България нямат нужните средства за нормален живот , това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ . С тези пари се покриват ежедневните разходи за храна, поддържане на жилище, здравеопазване и образование, както и транспорт и почивка.  Според статистиката 78.5%  от домакинствата в страната..

публикувано на 15.02.19 в 14:10

Видинският куклен театър ще играе в Иран

Актьори от Държавен куклен театър- Видин и от театър "Дю ла Масю" ("Dе la Massue")- Ница, Франция, ще участват следващата седмица в голям международен форум в Иран. Те ще представят спектакъла "Малкият театър на края на света" , създаден по съвместен проект, разказа в "Цветовете на деня" директорът на видинския театър Поли Трифонова : "По този..

публикувано на 14.02.19 в 18:46

Промени в транспорта са необходими, смятат превозвачи

Да се въведе задължителна регистрация на  автобусните превози  по данък добавена стойност (ДДС) независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. Министерството на транспорта и Министерството на финансите, заедно с представителите от автобусния бранш, са категорични, че всеки,..

публикувано на 13.02.19 в 16:30