Топъл ли е „топлият обяд“?

5
Снимка: Екип Радио Видин

Днешната ни актуална тема е свързана с една от социалните услуги, които предоставя Община Видин на нуждаещи се хора. Услугата е свързана с приготвяне и доставка на готова храна в общината по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане към Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица, която се нарича „Осигуряване на топъл обяд 2016-2019“. Почти две години в проекта за безплатен топъл обяд са били включени 148 души. До март миналата година храната се е приготвяла в базата на Община Видин, която се намира в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Видин. След като местната управа прави открита процедура, външна фирма печели извършването на тази услуга, като броят на хората вече е увеличен – от 148 на 700 души. Храната се разкарва в град Видин, в Дунавци и още 16 населени места в общината. В този проект се включват бездомни, скитащи, социално слаби хора с ниски доходи, самотно живеещи лица и семейства, на месечно подпомагане.


В Радио ВИДИН получихме сигнал от хора, които не са доволни от качеството на предлагания обяд. Посетихме един от пунктовете, където пристига храната и разговаряхме с потребители, които всеки работен ден получават готвена храна.


"Не ми харесва, студена е храната, в супата няма моркови, няма картофи… Ледено ядене взимаме, помия, това не прилича на нищо. Как да си притопляме, това е разход… Да дават като хората..  Кой не му харесва, да не взима…"


Заместник кметът по "Социални дейности и хуманитарна политика" Венци Пасков коментира услугата "Топъл обяд":


"Храната се приготвя от външен доставчик по рецептурник. И е под наблюдението на контролните и здравните органи. Според мен храната е хубава, ако е безсолна, всеки може да си я направи както му харесва. Това е абсолютно безплатно за този период от време. Общо стойността на един храноден е 2,43 лв. и се предоставя само в работните дни. Като цяло хората са доволни. Това е една много добра помощ за лицата, които са без доходи или с ниски доходи. Това е супа, второ и питка. Като два пъти месечно се доставя и десерт. Почти всеки ден има месо или в супата, или във второто. Според мен спазват се необходимите изисквания и храната е добра. Прясно приготвена и отговаряща на всички санитарни изисквания. При отказване от тази храна, има хора, които чакат и има резервни списъци."


Да, храната, която се предоставя на социално слабите хора е напълно безплатна, но това не означава, че качеството може да е занижено. Истината, както знаете, е някъде по средата. Все пак топлият обяд е добре да бъде наистина топъл и ако може да е приготвен по най-добрия начин и с качествени продукти.


Галерия

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54