Внимание, пешеходци- глобяват

"Пътна полиция" засилва контрола спрямо нарушителите

2
Снимка: Радио ВИДИН


В област Видин, както и в цялата страна, пътни полицаи провеждат специализирана операция, насочена към пешеходци–нарушители на правилата за движение. Кампанията е насочена към спазването на правилата от пешеходците, които са едни от най-уязвимите участници в движението. Операцията тече от понеделник и ще продължи до 15 февруари, като след това поне веднъж седмично ще се упражнява по-строг контрол.
Само един пешеходец е убит в пътнотранспортно произшествия през миналата година, съобщи каза главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ - Видин.


"Общо на територията на областта 21 броя пътнотранспортни произшествия с участници пешеходци, едно лице е починало, 17 са ранени с по-трайни наранявания. Тази година имаме едно пътнотранспортно произшествие, една жена пострада на ул. "Христо Ботев", беше блъсната на пешеходна пътека. Информацията е че жената се възстановява, има образувано досъдебно производство по случая."СнимкаВладимир Герасимов припомни, че санкцията за пешеходец, пресичащ неправилно е 20 лева и 50 лева, ако наруши правилата на светофар. 


 Дали акцията ще помогне да се въведе ред на пътя, това проверихме в анкета сред видинчани:"Аз мисля, че пешеходците пресичат правилно. Отделен е въпросът, че шофьорите не спазват пешеходните пътеки. Аз съм адвокат, имам 2 случая на пешеходна пътека блъснати хора, жалкото е, че едното е дете. Смятам че проблемът не е в пешеходците. Има смисъл, смятаме, че като не е наказуемо, мога да наруша правилото, но ако знам, че някой ще ми извади от джоба няколко лева, тогава ще помисля дали да ида там да пресека или тук, където съм решила. Хубаво е да има правила, но да има и санкции, тоест някой да следи наистина да санкционира. Администрацията да си върши работата, да си глобява и тогава, като ме заболи, че ми е празен джобът, няма да го правя вече."За това дали акцията на "Пътна полиция" ще има дисциплиниращ ефект, потърсихме мнението и на шофьорите:"Опасни са и пешеходците, и шофьорите, честно казано. КАТ няма да уплаши никой, защото хората така сме свикнали, малко по-безотговорно се отнасяме и към живота си дори. И аз понякога правя грешка като шофьор, но човек в бързината не се съобразява с дребни неща и стават кофти истории. Аз съм стар шофьор и спирам пред блока задължително не от страх, а просто пазя хората и себе си, защото ударя ли го и аз отивам там, където отива и той."


Проверките се извършват в районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна.


Галерия

Вижте още

Ученици слушаха беседа за вредата от алкохола

Ден след празника на лозарите и винарите, говорим за вредата от алкохола, когато е в прекомерни количества. Деца посягат към чашката още на 10-12 години, сочи проучване у нас. Консумацията на алкохол е една от проявите на нездравословен начин на живот и е проблем за много държави. По информация на Министерството на здравеопазването и..

публикувано на 15.02.19 в 17:59

Почистиха незаконно сметище след сигнал на Радио ВИДИН

За струпването на голямо количество строителни отпадъци между квартал "Заводско селище" и сградата на шивашка фирма, непосредствено до входно-изходната артерия на Видин, сигнализирахме Община Видин и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) -Монтана в началото на седмицата. Преди това наш екип беше на мястото, където намерихме..

публикувано на 15.02.19 в 16:27
Родният дом на Валентин Качев в Белоградчик, който сега е реставриран, датира от 1885 година.

Спомен за старите белоградчишки къщи

В рубриката ни "Истории от миналото и днес" в "Посоките на делника" разказваме за родния дом и спомените, които навява той на нашия земляк- Валентин Качев . Роден е в Белоградчик , където завършва със златен медал средното си образование. Завършил е Литературния институт "Максим Горки" и Всесъюзния държавен университет по кинематография в..

публикувано на 15.02.19 в 14:37
Празникът на ППМГ

Видинската гимназия "Екзарх Антим I" почете своя патрон

На утрешния ден,  16 февруари , през далечната 1872 година , преди 147 години , за първи български екзарх , на църковен народен събор , е избран Антим - духовник и лидер, държавник преди държавата, тъй като тогава тя още не е била възстановена. Антим е бил голям дарител, дарява за построяването на катедралния храм във Видин , както и на..

публикувано на 15.02.19 в 14:37

Кога ще видим светлината и в нашия тунел?

80% от домакинствата в България нямат нужните средства за нормален живот , това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ . С тези пари се покриват ежедневните разходи за храна, поддържане на жилище, здравеопазване и образование, както и транспорт и почивка.  Според статистиката 78.5%  от домакинствата в страната..

публикувано на 15.02.19 в 14:10

Видинският куклен театър ще играе в Иран

Актьори от Държавен куклен театър- Видин и от театър "Дю ла Масю" ("Dе la Massue")- Ница, Франция, ще участват следващата седмица в голям международен форум в Иран. Те ще представят спектакъла "Малкият театър на края на света" , създаден по съвместен проект, разказа в "Цветовете на деня" директорът на видинския театър Поли Трифонова : "По този..

публикувано на 14.02.19 в 18:46

Промени в транспорта са необходими, смятат превозвачи

Да се въведе задължителна регистрация на  автобусните превози  по данък добавена стойност (ДДС) независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. Министерството на транспорта и Министерството на финансите, заедно с представителите от автобусния бранш, са категорични, че всеки,..

публикувано на 13.02.19 в 16:30