Внимание, пешеходци- глобяват

"Пътна полиция" засилва контрола спрямо нарушителите

2
Снимка: Радио ВИДИН


В област Видин, както и в цялата страна, пътни полицаи провеждат специализирана операция, насочена към пешеходци–нарушители на правилата за движение. Кампанията е насочена към спазването на правилата от пешеходците, които са едни от най-уязвимите участници в движението. Операцията тече от понеделник и ще продължи до 15 февруари, като след това поне веднъж седмично ще се упражнява по-строг контрол.
Само един пешеходец е убит в пътнотранспортно произшествия през миналата година, съобщи каза главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ - Видин.


"Общо на територията на областта 21 броя пътнотранспортни произшествия с участници пешеходци, едно лице е починало, 17 са ранени с по-трайни наранявания. Тази година имаме едно пътнотранспортно произшествие, една жена пострада на ул. "Христо Ботев", беше блъсната на пешеходна пътека. Информацията е че жената се възстановява, има образувано досъдебно производство по случая."СнимкаВладимир Герасимов припомни, че санкцията за пешеходец, пресичащ неправилно е 20 лева и 50 лева, ако наруши правилата на светофар. 


 Дали акцията ще помогне да се въведе ред на пътя, това проверихме в анкета сред видинчани:"Аз мисля, че пешеходците пресичат правилно. Отделен е въпросът, че шофьорите не спазват пешеходните пътеки. Аз съм адвокат, имам 2 случая на пешеходна пътека блъснати хора, жалкото е, че едното е дете. Смятам че проблемът не е в пешеходците. Има смисъл, смятаме, че като не е наказуемо, мога да наруша правилото, но ако знам, че някой ще ми извади от джоба няколко лева, тогава ще помисля дали да ида там да пресека или тук, където съм решила. Хубаво е да има правила, но да има и санкции, тоест някой да следи наистина да санкционира. Администрацията да си върши работата, да си глобява и тогава, като ме заболи, че ми е празен джобът, няма да го правя вече."За това дали акцията на "Пътна полиция" ще има дисциплиниращ ефект, потърсихме мнението и на шофьорите:"Опасни са и пешеходците, и шофьорите, честно казано. КАТ няма да уплаши никой, защото хората така сме свикнали, малко по-безотговорно се отнасяме и към живота си дори. И аз понякога правя грешка като шофьор, но човек в бързината не се съобразява с дребни неща и стават кофти истории. Аз съм стар шофьор и спирам пред блока задължително не от страх, а просто пазя хората и себе си, защото ударя ли го и аз отивам там, където отива и той."


Проверките се извършват в районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна.


Галерия

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54