Внимание, пешеходци- глобяват

"Пътна полиция" засилва контрола спрямо нарушителите

2
Снимка: Радио ВИДИН


В област Видин, както и в цялата страна, пътни полицаи провеждат специализирана операция, насочена към пешеходци–нарушители на правилата за движение. Кампанията е насочена към спазването на правилата от пешеходците, които са едни от най-уязвимите участници в движението. Операцията тече от понеделник и ще продължи до 15 февруари, като след това поне веднъж седмично ще се упражнява по-строг контрол.
Само един пешеходец е убит в пътнотранспортно произшествия през миналата година, съобщи каза главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ - Видин.


"Общо на територията на областта 21 броя пътнотранспортни произшествия с участници пешеходци, едно лице е починало, 17 са ранени с по-трайни наранявания. Тази година имаме едно пътнотранспортно произшествие, една жена пострада на ул. "Христо Ботев", беше блъсната на пешеходна пътека. Информацията е че жената се възстановява, има образувано досъдебно производство по случая."СнимкаВладимир Герасимов припомни, че санкцията за пешеходец, пресичащ неправилно е 20 лева и 50 лева, ако наруши правилата на светофар. 


 Дали акцията ще помогне да се въведе ред на пътя, това проверихме в анкета сред видинчани:"Аз мисля, че пешеходците пресичат правилно. Отделен е въпросът, че шофьорите не спазват пешеходните пътеки. Аз съм адвокат, имам 2 случая на пешеходна пътека блъснати хора, жалкото е, че едното е дете. Смятам че проблемът не е в пешеходците. Има смисъл, смятаме, че като не е наказуемо, мога да наруша правилото, но ако знам, че някой ще ми извади от джоба няколко лева, тогава ще помисля дали да ида там да пресека или тук, където съм решила. Хубаво е да има правила, но да има и санкции, тоест някой да следи наистина да санкционира. Администрацията да си върши работата, да си глобява и тогава, като ме заболи, че ми е празен джобът, няма да го правя вече."За това дали акцията на "Пътна полиция" ще има дисциплиниращ ефект, потърсихме мнението и на шофьорите:"Опасни са и пешеходците, и шофьорите, честно казано. КАТ няма да уплаши никой, защото хората така сме свикнали, малко по-безотговорно се отнасяме и към живота си дори. И аз понякога правя грешка като шофьор, но човек в бързината не се съобразява с дребни неща и стават кофти истории. Аз съм стар шофьор и спирам пред блока задължително не от страх, а просто пазя хората и себе си, защото ударя ли го и аз отивам там, където отива и той."


Проверките се извършват в районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна.


Галерия

Вижте още

Многофункционална зона откриват във видинското училище "Любен Каравелов"

Многофункционална зона за социални контакти е обособена във видинското училище "Любен Каравелов". Модерно оборудваното пространство ще може да се ползва както от ученици и учители, така и от родители за разговори, четене и занимания по интереси. Инициативата е част от дейностите по обновяване на образователната среда, обясни директорът на учебното..

публикувано на 23.10.19 в 17:51

Възстановиха сърничката в градската градина на Видин

Нова скулптура във формата на сърничка радва жители и гости на град Видин. Изработена е от бронз, в естествена големина, и е монтирана в Крайдунавския парк. Тя наподобява предишна скулптура, изчезнала в началото на демократичните промени. Целта не беше да се направи копие, защото за това са нужни 360 градусови снимки. Разликите са в стъпките на..

обновено на 23.10.19 в 17:32

Физическата активност на учениците обсъдиха във Видин

Ползите от физическата активност в детска възраст обсъдиха на кръгла маса преподаватели по физическо възпитание и специалисти от регионалната здравна инспекция във Видин. Събитието под мотото "Движението е здраве, сила и добро настроение" е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания , един от рисковите..

публикувано на 23.10.19 в 16:05

"Спомен за лятото" донесе литературна награда на прокурорски помощник от Лом

За втора поредна година, прокурорски помощник е сред наградените автори в литературния конкурс "Яна Язова" в Лом. Лилия Любенова е отличена с трета награда за стихотворението си "Спомен за лятото" . Преди година трета награда й бе присъдена и за разказа "Отново у дома" . Лилия Любенова е на 27 години от Лом. Работи в прокуратурата на..

обновено на 23.10.19 в 14:17

Живот, отдаден на бездомните животни

За бездомните животни се говори много. Днес ви предлагаме друг поглед върху темата. Ще говорим за хората, които имат добро отношение към тях, които съчувстват на бездомните животни и им помагат - с храна, с добра дума, с подслон или пък с осиновяване, с една дума -  с хуманно отношение. Представям ви  Симеонка Каменова , възрастна..

публикувано на 23.10.19 в 11:55

Поглед към живота и делото на Михалаки Георгиев

От днес видинчани могат да се запознаят с многото лица на Михалаки Георгиев . Изложба, посветена на живота и творчеството на видния видински общественик, дипломат, финансист, писател и агроном, беше открита в едноименната регионална библиотека в града.  Големият наш съгражданин обезсмъртява езика и живота на видинчани, припомни директорът на..

публикувано на 22.10.19 в 15:25

Най-предприемчивата професионална гимназия в България в битка за европейски приз

ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Враца е обявена за най-предприемчива професионална гимназия в България   и номинирана за Европейска предприемчива професионална гимназия. Ръководителят на проекта "Джуниър Ачийвмънт" Мариана Павлова и 12-класникът Владислав Христов от врачанската гимназия представиха България в Хелзинки.  Българската гимназия е..

публикувано на 22.10.19 в 14:03