Психолози говориха пред медицински специалисти от училищата за новите наркотици

4
Снимка: Радио Видин

Психолози от Общинския съвет по наркотични вещества във Видин говориха пред специалисти от лекарските кабинети в училищата по темата за психоактивните вещества. Подобни обучения са провеждани, но с ученици, родители и учители. За първи път се организира за медицинските специалисти, казаха от Общинския съвет по наркотични вещества.

Идеята е, че те са близо до подрастващите и са сред хората, които също помагат на децата да не попадат под влиянието на вредни зависимости. По данни на Общинския съвет по наркотични вещества, България е на едно от първите места по употреба на наркотични вещества сред тийнейджърите в Европа. В над 90 % от случаите първата употреба на дрога е предложена от приятел, а не от дилър. За вредата от дрогата трябва да се говори, защото това е един от начините децата да бъдат предпазени.

"Имайки предвид, че все по-често навлиза употребата на марихуана сред учениците и превенцията, която екипът на Общинския съвет по наркотични вещества, психолозите от превантивния център правят в училищата, решихме, че дясна ръка, освен доброволците от Общинския младежки съвет за превенция на зависимости, могат да ни бъдат медицинските специалисти от лекарските кабинети в училищата. Това е един добър начин да ги запознаем, да надградим техните знания, защото като медицински специалисти, те разбира се имат такива, но нашите психолози от малко по-различна гледна точка да разкажат за това какви са признаците, по които могат да разберат дали някой учениците е употребил някакво наркотично вещество"- каза председателят на Общински съвет по наркотични вещества- Видин Красимира Елисеева.

Темите са определени от психолозите: 

"Решихме, че трябва да поднесем нова и актуална информация и на специалистите, които работят в медицинските кабинети в училищата, които са най-близо до децата, които ги наблюдават всеки ден, и които, ако се случи нещо по време на училищния процес, трябва да реагират. Темата за наргилето, която поднесохме, е сравнително нова, защото от година- две стана по-популярно да се употребява. Стана особено модно сред младите хора и сред учениците, които не си дават сметка и мислят, че е по- безвредно от цигарите и наркотиците, но в същото време това е толкова опасно за един млад организъм. Другата тема, която засегнахме, беше за  психоактивните вещества и употребата им, като наблегнахме на това какво е най-популярно сред младите хора и какви са рисковете при тази употреба"- обясни психологът в Общинския съвет по наркотични вещества Велислава Цанкова.

Популярните сред младите са така наречените дизайнерски наркотици:

"Тези дизайнерски наркотици всъщност са една имитация на старите наркотици, като на всеки един от старите наркотици отговаря един или няколко от новите дизайнерски наркотици. Синтетични канабиноиди са веществата, които имитират въздействието на канабиса, но се знае каква е силата им и как могат да въздействат върху човешкото тяло. Те са много евтини и общо взето се употребяват по стария начин- чрез пушене, въпреки, че преди това претърпяват една преработка, защото в България влизат като прахообразно вещество, което се разтваря в ацетон например и с този разтвор се напръсква някаква растителна маса, която след това, след изсушаване се свива на цигара и се пуши. Имитира въздействието на канабиса, но реално не е канабис, не е природният продукт, а синтетика, която на всичко отгоре може да предизвика зависимост при редовна употреба, ако не предизвика изпадане в безсъзнание или кома."

Новите синтетични наркотици могат да бъдат маскирани като друг продукт и на пръв поглед да са трудно различими, предупреждават специалистите.

Работата с децата в училище е важна, според психолога Мартин Лишков, защото те там прекарват голяма част от времето си:

"Класните ръководители, медицинските специалисти са хората, които имат пряк контакт с децата. Наблюдават техните действия по време на училище, по време на общуването с техните връстници, и ако те са достатъчно информирани за капаните, които залагат наркотиците, и са наясно с всичко, те по-лесно биха обяснили на децата чрез различните методи. Изводът беше, че всички трябва да се обединим- от класен ръководител през педагогически съветник, медицински работник, психолог, ние като институция, семейството..." 

Срещата е много полезна за работата в училище, смятат Евгени Цветков, медицински специалист в училище "Св. Св. Кирил и Методий" и Светлана Цветкова, медицински специалист в училище "Любен Каравелов". Казват, че новите познания ще им помогнат за работата с деца, а част от нея също е превенцията.

Чуйте предаването в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51