Психолози говориха пред медицински специалисти от училищата за новите наркотици

4
Снимка: Радио Видин

Психолози от Общинския съвет по наркотични вещества във Видин говориха пред специалисти от лекарските кабинети в училищата по темата за психоактивните вещества. Подобни обучения са провеждани, но с ученици, родители и учители. За първи път се организира за медицинските специалисти, казаха от Общинския съвет по наркотични вещества.

Идеята е, че те са близо до подрастващите и са сред хората, които също помагат на децата да не попадат под влиянието на вредни зависимости. По данни на Общинския съвет по наркотични вещества, България е на едно от първите места по употреба на наркотични вещества сред тийнейджърите в Европа. В над 90 % от случаите първата употреба на дрога е предложена от приятел, а не от дилър. За вредата от дрогата трябва да се говори, защото това е един от начините децата да бъдат предпазени.

"Имайки предвид, че все по-често навлиза употребата на марихуана сред учениците и превенцията, която екипът на Общинския съвет по наркотични вещества, психолозите от превантивния център правят в училищата, решихме, че дясна ръка, освен доброволците от Общинския младежки съвет за превенция на зависимости, могат да ни бъдат медицинските специалисти от лекарските кабинети в училищата. Това е един добър начин да ги запознаем, да надградим техните знания, защото като медицински специалисти, те разбира се имат такива, но нашите психолози от малко по-различна гледна точка да разкажат за това какви са признаците, по които могат да разберат дали някой учениците е употребил някакво наркотично вещество"- каза председателят на Общински съвет по наркотични вещества- Видин Красимира Елисеева.

Темите са определени от психолозите: 

"Решихме, че трябва да поднесем нова и актуална информация и на специалистите, които работят в медицинските кабинети в училищата, които са най-близо до децата, които ги наблюдават всеки ден, и които, ако се случи нещо по време на училищния процес, трябва да реагират. Темата за наргилето, която поднесохме, е сравнително нова, защото от година- две стана по-популярно да се употребява. Стана особено модно сред младите хора и сред учениците, които не си дават сметка и мислят, че е по- безвредно от цигарите и наркотиците, но в същото време това е толкова опасно за един млад организъм. Другата тема, която засегнахме, беше за  психоактивните вещества и употребата им, като наблегнахме на това какво е най-популярно сред младите хора и какви са рисковете при тази употреба"- обясни психологът в Общинския съвет по наркотични вещества Велислава Цанкова.

Популярните сред младите са така наречените дизайнерски наркотици:

"Тези дизайнерски наркотици всъщност са една имитация на старите наркотици, като на всеки един от старите наркотици отговаря един или няколко от новите дизайнерски наркотици. Синтетични канабиноиди са веществата, които имитират въздействието на канабиса, но се знае каква е силата им и как могат да въздействат върху човешкото тяло. Те са много евтини и общо взето се употребяват по стария начин- чрез пушене, въпреки, че преди това претърпяват една преработка, защото в България влизат като прахообразно вещество, което се разтваря в ацетон например и с този разтвор се напръсква някаква растителна маса, която след това, след изсушаване се свива на цигара и се пуши. Имитира въздействието на канабиса, но реално не е канабис, не е природният продукт, а синтетика, която на всичко отгоре може да предизвика зависимост при редовна употреба, ако не предизвика изпадане в безсъзнание или кома."

Новите синтетични наркотици могат да бъдат маскирани като друг продукт и на пръв поглед да са трудно различими, предупреждават специалистите.

Работата с децата в училище е важна, според психолога Мартин Лишков, защото те там прекарват голяма част от времето си:

"Класните ръководители, медицинските специалисти са хората, които имат пряк контакт с децата. Наблюдават техните действия по време на училище, по време на общуването с техните връстници, и ако те са достатъчно информирани за капаните, които залагат наркотиците, и са наясно с всичко, те по-лесно биха обяснили на децата чрез различните методи. Изводът беше, че всички трябва да се обединим- от класен ръководител през педагогически съветник, медицински работник, психолог, ние като институция, семейството..." 

Срещата е много полезна за работата в училище, смятат Евгени Цветков, медицински специалист в училище "Св. Св. Кирил и Методий" и Светлана Цветкова, медицински специалист в училище "Любен Каравелов". Казват, че новите познания ще им помогнат за работата с деца, а част от нея също е превенцията.

Чуйте предаването в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . "И тъй, умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша..

публикувано на 14.04.19 в 08:00