Съдът в Мездра с първа присъда за фалшиви ТЕЛК- решения

Снимка: Жоро Александров

Районният съд в Мездра изпрати зад решетките мъж, използвал фалшиви ТЕЛК-решения. Това е първата подобна присъда във Врачанско, където според прокуратурата 20% от всички решения за инвалидност са фалшиви.

Наказанието от 4 години и половина отнесе жителят на романското село Камено поле Димитър Лилов. Присъдата вече е влязла в сила, съобщиха от съда в железничарския град.

Мъжът е обвинен в това, че представил документи с невярно съдържание от ТЕЛК комисия пред Националния осигурителен институт и дирекция "Социално подпомагане". От измамата семейството му ощетило с над 30 000 лв. държавата, става ясно от решението на районния съд в Мездра. Димитър Лилов ползвал два  фалшиви ТЕЛК-а – за себе си и за 13-годишната си дъщеря Бисерка. Според неверните документи, детето било глухонямо с умерена умствена изостаналост, а баща й – само глухоням. Освен тях и друг член на семейството ползвал финансова помощ за фалшиво увреждане - братовчедът на "глухонямата" Бисерка.

Училището в Камено поле се прочу с това, че 20 от 37-те му възпитаници имат решения от ТЕЛК, повечето от които били "глухонеми". Сигнал за съмнителното положение подаде Галина Евденова, като началник на Регионалното управление на образованието във Враца. Две от издадените решения били прекратени, а в момента се проверяват още три.


Вижте още

Видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязва патронния си празник

Децата от подготвителната група на детска градина "Желязко Попниколов" откриха събитие в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" със стихчета и песен, която призовава да останем в България. След това посетиха Детския отдел на библиотеката, където им бе разказано за Асен Златаров, виден български учен в областта на химията и физиката, основоположник на..

публикувано на 17.02.19 в 15:24

Отбелязаха Трифон Зарезан в село Майор Узуново

Във видинското село Майор Узуново днес отбелязаха празника на виното Трифон Зарезан. По стара традиция в селото с голяма любов и желание отбелязаха този празник, като той започна с хора и празничен водосвет. Мъжете в селото бяха окичени с венци от лозови пръчки. Традиционно се заряза и лоза, като след това и лозичките бяха полети с празнично вино.След..

публикувано на 17.02.19 в 14:55

Ученици от село Зверино посетиха шоколадова фабрика

Ученици от средно училище "Св.Климент Охридски" в мездренското село Зверино, водени от Петя Илиева посетиха  фабрика за шоколад. Децата в бяха преоблечени в специални дрехи с престилки, шапки и ръкавици и им бе изнесена кратка лекция за необходимостта от хигиена при работа с храни.  Образователната част включваше интерактивна приказка, описваща..

публикувано на 17.02.19 в 10:29

Учредиха обществен съвет за дарението на д-р Андрей Георгиев в Лом

Обществен съвет за контрол и целесъобразното инвестиране на дарението на д-р Андрей Георгиев от 500 хиляди долара, учредиха в Лом. С парите, които българският емигрант в САЩ завеща на общината, ще бъде направен основен ремонт на Спортна зала "Балканиада". Освен това ще бъде закупено и ново оборудване за спортното съоръжение. Решението да се..

публикувано на 17.02.19 в 09:51

Книга за Христо Ботев представиха в Лом

Книгата "Вол за Вола. Пищов за Ботев", написана от Борислав Костов и Стефка Цветкова, направи своята премиера пред ломска публика в читалище "Постоянство". В творбата, излязла от печат през 2018 година, има  доказани истини, оспорвани твърдения, неизвестни обстоятелства и забравени събития, каза на представянето Йорданка Тушанска, главен..

публикувано на 17.02.19 в 09:21

Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта

На 17 февруари отбелязваме Деня на спонтанната доброта. Този ден се празнува по целия свят от благотворителни организации, но не е известно кой е конкретният инициатор. В деня на спонтанната доброта хората трябва да се стремят да бъдат добри към всички, без да очакват награда за това. На този ден трябва да се опитаме да сме по-добри, мили и безкористни..

публикувано на 17.02.19 в 09:11

Ученици от Лом рецитираха стихове от Вапцаров

Поетичен рецитал, посветен на 110 години от рождението Никола Й. Вапцаров, представиха ученици от Лом. Възпитаници на училищата "Никола Първанов", "Константин Фотинов", "Христо Ботев", "Димитър Маринов", "Отец Паисий" и Професионалната гимназия по производствени технологии, зарадваха родители, учители и съученици с рецитации на стихове от..

публикувано на 17.02.19 в 08:41