Съдът в Мездра с първа присъда за фалшиви ТЕЛК- решения

Снимка: Жоро Александров

Районният съд в Мездра изпрати зад решетките мъж, използвал фалшиви ТЕЛК-решения. Това е първата подобна присъда във Врачанско, където според прокуратурата 20% от всички решения за инвалидност са фалшиви.

Наказанието от 4 години и половина отнесе жителят на романското село Камено поле Димитър Лилов. Присъдата вече е влязла в сила, съобщиха от съда в железничарския град.

Мъжът е обвинен в това, че представил документи с невярно съдържание от ТЕЛК комисия пред Националния осигурителен институт и дирекция "Социално подпомагане". От измамата семейството му ощетило с над 30 000 лв. държавата, става ясно от решението на районния съд в Мездра. Димитър Лилов ползвал два  фалшиви ТЕЛК-а – за себе си и за 13-годишната си дъщеря Бисерка. Според неверните документи, детето било глухонямо с умерена умствена изостаналост, а баща й – само глухоням. Освен тях и друг член на семейството ползвал финансова помощ за фалшиво увреждане - братовчедът на "глухонямата" Бисерка.

Училището в Камено поле се прочу с това, че 20 от 37-те му възпитаници имат решения от ТЕЛК, повечето от които били "глухонеми". Сигнал за съмнителното положение подаде Галина Евденова, като началник на Регионалното управление на образованието във Враца. Две от издадените решения били прекратени, а в момента се проверяват още три.


Вижте още

Снимката на 23 юли 2019 година

На 2 август започва третото издание на фестивала "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида". Днес е вторият ден от осмото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" . Проявите започваха с детския пленер "Моят Видин" пред Библиопощата. Под ръководството на художника Петър Дарковски децата рисуваха сред природата. Днес трябва да стане..

публикувано на 23.07.19 в 18:37

Дадоха на прокуратурата строежа на спортната зала във Враца

Строежът на новата спортна зала в двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца се превърна в тема на дискусии. Общинският съветник от ДПС Борислав Банчев внесе сигнал в прокуратурата заради забавения строеж и нарушения, които той е забелязал. 2 часа преди Банчев да влезе в съдебната палата кметът Калин Каменов обяви, че общинската управа е..

публикувано на 23.07.19 в 17:16

Добра събираемост на данъци отчитат от Община Видин

Увеличават се събраните данъци в община Видин за първото полугодие на тази отчетна година в сравнение със същия период на 2018 година.  Към 30 юни са събрани малко над 4 милиона и 225 хиляди лева, съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" Владимир Георгиев : "Миналата година са били малко над 4 млн. и 145 хиляди лева. Увеличението в..

публикувано на 23.07.19 в 16:25

Близо 400 лева събраха деца в помощ на Йоско

Днес бе отворена кутията за събиране на средства за Йосиф Цветанов, който страда от прогресивна мускулна дистрофия. Средствата се събираха по време на инициативата "На Базар сме! В парка". Цецка Александрова, която е ръководител на кръжок по изобразително и приложно изкуство в ателие "Art house gallery"  е сред организаторите на благотворителната..

публикувано на 23.07.19 в 16:02

Младежи с увреждания получиха първа заплата

Трима младежи с увреждания от Враца получиха първата си заплата.  Те бяха наети на 4-часов работен ден във  фирма "Интелигентни системи за сигурност", с ъс съдействието на Община Враца . На новите си работни места младежите окомплектоват части и изработват кабелни снопчета. "Благодаря ви за положените усилия и отговорното отношение към..

публикувано на 23.07.19 в 15:25

Обновяват центъра на Мездра

В Мездра започна обновяването на централната градска част и Младежкия клуб. Работници на ОП "Чистота" възстановяват отлепени и счупени плочки по площада и цветните градинки. Подменят се решетките на водоотточния канал пред входа на хотела, съобщават от Общината. В Младежкия дом е подменена дограмата, направен е ремонт на входа на Центъра за..

публикувано на 23.07.19 в 15:07

Над 10 000 кутии нелегални цигари хванаха на Дунав мост Видин-Калафат

11 585 кутии цигари с български акцизен бандерол са иззети за нарушения при митнически проверки в районите на Дунав мост Видин и Русе, през първите две седмици на юли. При по-голяма част от случаите  пътниците не са представили необходимия придружителен документ за цигарите, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. На нарушителите..

публикувано на 23.07.19 в 14:50