Съдът в Мездра с първа присъда за фалшиви ТЕЛК- решения

Снимка: Жоро Александров

Районният съд в Мездра изпрати зад решетките мъж, използвал фалшиви ТЕЛК-решения. Това е първата подобна присъда във Врачанско, където според прокуратурата 20% от всички решения за инвалидност са фалшиви.

Наказанието от 4 години и половина отнесе жителят на романското село Камено поле Димитър Лилов. Присъдата вече е влязла в сила, съобщиха от съда в железничарския град.

Мъжът е обвинен в това, че представил документи с невярно съдържание от ТЕЛК комисия пред Националния осигурителен институт и дирекция "Социално подпомагане". От измамата семейството му ощетило с над 30 000 лв. държавата, става ясно от решението на районния съд в Мездра. Димитър Лилов ползвал два  фалшиви ТЕЛК-а – за себе си и за 13-годишната си дъщеря Бисерка. Според неверните документи, детето било глухонямо с умерена умствена изостаналост, а баща й – само глухоням. Освен тях и друг член на семейството ползвал финансова помощ за фалшиво увреждане - братовчедът на "глухонямата" Бисерка.

Училището в Камено поле се прочу с това, че 20 от 37-те му възпитаници имат решения от ТЕЛК, повечето от които били "глухонеми". Сигнал за съмнителното положение подаде Галина Евденова, като началник на Регионалното управление на образованието във Враца. Две от издадените решения били прекратени, а в момента се проверяват още три.


Вижте още

Организират се пунктове за изкупуване на охлюви

До 1 май се подават уведомления за откриване на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на областите Монтана и Видин. Кампанията стартира от 10 май. Указанията са публикувани в заповед на екоминистъра. Документите се приемат в екоинспекцията в Монтана до 1 май включително. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски..

публикувано на 24.04.19 в 13:40

Изложба в Лом показва красотата на българския фолклор

Изложбата „ Автентични национални носии от Северозападна България – кукли, пана и картички” събра в галерия „Поломие” ценители на традиционните български занаяти и приложни изкуства.  Съвместната експозиция на Валентина Симеонова и Лили Станчева показа на посетителите красотата и многообразието на българския фолклор. Женските автентични носии от..

публикувано на 24.04.19 в 13:07

Облагородяват училища и детски градини в Северозападна България

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще финансира 16 проекта, изготвени от училища и детски градини в Северозападна България. За зелените идеи се предоставят до 5 000 лева, съобщиха в края на седмицата от институцията. 6 от одобрените 134 проекта на училища са от Видинско, Врачанско и Монтанско. До 5 000 лева..

публикувано на 24.04.19 в 11:17

Вършец с палеонтологичен парк

Със средства на стойност 904 986, 92 евро във Вършец започва изграждането на уникален палеопарк. Във връзка с това на 22 април 2019 г., от 10 ч. в сградата на секция «История-Археология» на Музей Олтения – гр. Крайова се проведе стартиращата конференция заедно с партньорите в трансграничната инициатива музеят «Олтения». На нея от българска страна..

публикувано на 24.04.19 в 08:49

Деца доброволци в помощ на абитуриенти във Враца

Традиционната кампания на Български младежки Червен кръст Враца за фондонабиране в подкрепа на завършващите средното си образование сираци и полусираци - „Цветница 2019 година” протече по традиция пред храмовете на Българската православна църква.  На територията на област Враца тя започва през 2009г. с мотото „Твоите дребни пари в помощ..

публикувано на 24.04.19 в 08:44

Добро дело преди Великден в Мездра

За трета поредна година 21 доброволци от БМЧК в община Мездра реализираха своята инициатива за набиране на средства за деца полусираци и сираци абитуриенти, които тази година са 10.  Младите червенокръстци от Мездра и Зверино с ръководители Христина Иванова и Петя Илиева реализираха фондонабирането в 6 храма - в Мездра, Зверино ,Игнатица и Оселна..

публикувано на 24.04.19 в 08:06
Кметът на Оряхово Росен Добрев

Изграждането на трети мост е начин за съживяване на Врачанско, смятат в Оряхово

В Оряхово доста предпазливо приемат новините за проявен инвеститорски интерес и евентуалното изграждане на трети мост над река Дунав. Това пролича от изявление на кмета Росен Добрев , направено преди дни: „Темата е доста експлоатирана през последните години. Много е говорено по нея, но нищо не е направено. За област Враца няма по-добро..

публикувано на 24.04.19 в 07:53