Лекарка от Враца с обезщетение от държавата заради несправедливо обвинение

Снимка: БГНЕС

7 години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за невроложката Р.М., която е завела дело срещу прокуратурата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на лекарката Светла Генова. По непотвърдена информация става дума за сума между 10 и 20 хиляди лева, която ще трябва да плати държавата.

Решението на върховния съд беше третото в нейна полза, след като по-рано същото сториха районните магистрати от Мездра и окръжните във Враца.

В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК - Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лева като „дар“ от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите дами са повдигнати тежки обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група. По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3 000 лева, но обвиненията съсипват добрата им репутация и ги принуждават да си търсят работа в други населени места.

3 години след шумния арест обаче прокуратурата прекратява делото, тъй като не може да намери основателна причина да повдигне обвинения срещу набедените в престъпление и да ги изправи пред съда. Една от арестуваните лекарки обаче съдебни дела, с които да изчисти името си.


Вижте още

Две момичета от Мездра с награди от "Моята ЕДЕН дестинация в България"

На официалната церемония в София министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Драгоман Андрей Иванов наградиха деветте деца, отличени в конкурса за детска рисунка "Моята ЕДЕН дестинация в България". Сред тях бяха и две деца от Мездра- Катерина Гетова , петокласничка в СУ "Иван Вазов" с преподавател Цецка Маринова ,..

публикувано на 23.02.19 в 15:07

Започна математическото състезание във Видин

Математически турнир започна днес във във Видин. Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин Румяна Петрова: "Това е нещо, което се случвало през годините много назад...Фактически ние се опитваме..

публикувано на 23.02.19 в 13:43

Общинския съвет на Враца ще заседава във вторник

33 точки съдържа дневния ред на следващото заседание на общинския съвет във Враца. Сесията е във вторник, 26 февруари, и ще започне от 10 часа в конферетнтата зала на общинската администрация. Сред най-интересните теми за обсъждане са желанието на жителите на село Мало Пещене да свикат референдум заради предложението на инвеститор да направи кариера за..

публикувано на 23.02.19 в 12:24

Влаковете за Северозападна България с огромни закъснения

Бързият влак от София – Враца, който трябваше да  замине от гара София в 07.28 часа, тази сутрин престоява в гара София по технически причини, съобщават от БДЖ. От 04:10 ч. до 06:57 ч. беше преустановено движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината е престояването на локомотив, който при преминаването си в участъка..

публикувано на 23.02.19 в 10:46

Почистени са улиците във Видин

"От 2 часа след полунощ се почистват улиците на Видин след снежната буря" , каза за Радио Видин управителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов. "Заради силната снежна буря започнахме почистването след полунощ. Добре е, че спря бурята...Сега сме в кварталите и почистваме малките улици... "

публикувано на 23.02.19 в 08:32

Ученици от Северозапада мерят сили по математика във Видин

Математически турнир ще се проведе днес, 23 февруари, във Видин . Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи заместник-директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин  Женя Спасова : "Авторите на задачите са от Факултета по математика и..

обновено на 23.02.19 в 08:22

Снимката на 22 февруари 2019 година

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари . Аудиторният дял на медията е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички радиа..

публикувано на 22.02.19 в 17:32