Лекарка от Враца с обезщетение от държавата заради несправедливо обвинение

Снимка: БГНЕС

7 години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за невроложката Р.М., която е завела дело срещу прокуратурата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на лекарката Светла Генова. По непотвърдена информация става дума за сума между 10 и 20 хиляди лева, която ще трябва да плати държавата.

Решението на върховния съд беше третото в нейна полза, след като по-рано същото сториха районните магистрати от Мездра и окръжните във Враца.

В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК - Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лева като „дар“ от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите дами са повдигнати тежки обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група. По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3 000 лева, но обвиненията съсипват добрата им репутация и ги принуждават да си търсят работа в други населени места.

3 години след шумния арест обаче прокуратурата прекратява делото, тъй като не може да намери основателна причина да повдигне обвинения срещу набедените в престъпление и да ги изправи пред съда. Една от арестуваните лекарки обаче съдебни дела, с които да изчисти името си.


Вижте още

Ремонтът на "Радецки" ще е в Румъния

Избран е изпълнител за ремонта на кораба "Радецки", съобщават от община Козлодуй. Сумата от близо 500 хил. лв., предназначена за планов преглед и ремонт, бе отпусната по-рано тази година от правителството. Ремонтните дейности на „Радецки” включват подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства, по корабните системи и..

публикувано на 24.10.19 в 09:11

В 21 секции могат да гласуват жителите на община Белоградчик

Четирима са кандидатите за стола на градоначалника в Белоградчик на местните избори на 27 октомври. Тази година в нито едно село от общината няма да се избира кмет. 5512 са гласоподавателите по списък. 13 са местата за общински съветници в общината. За тях ще се борят кандидати от 6 листи. Две от политическите партии и коалиции не издигат кандидат за..

публикувано на 24.10.19 в 08:34

С цикъл от събития видинската библиотека отбелязва кръгли годишнини

С цикъл oт събития , които ще приключат през месец март следващата година, видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи 60-годишнината от обособяването на институцията като самостоятелен културен институт.  "Навършваме 60 години от обособяването като окръжна методична библиотека и отделянето като читалищна такава, вече като..

публикувано на 24.10.19 в 07:43

Над 900 родители на първолаци от Враца искат помощ от държавата

984 родители от Врачанско са подали заявления за отпускане на еднократна помощ за първокласник, като одобрените за финансиране са били 917, съобщи директорът на дирекцията по социално подпомагане Мария Търнавска . Сумата е в размер на 250 лв. Срокът за подаване на необходимите документи изтече в средата на октомври. Търнавска припомни, че..

публикувано на 24.10.19 в 07:17

Снимката на 23 октомври 2019 година

По 8 000 лв. за трета поредна година се отпускат от бюджета на община Видин за всяка детска градина, като строително-монтажните работи са изцяло по изискване на директорите.  В рамките на предвидените средства в отделните детски заведения са извършени различни дейности – поставени са окачени тавани с енергоспестяващо осветление, направена е..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Във Видин отличиха млади еколози

За 18-и път се проведе Денят на видинската екология . На екологичния празник, който се отбелязва на 23 октомври, бяха отличени 10 еколози за активна дейност през цялата година. "Включени са и двама директори- Мариета Георгиева и Любка Николаева. Учителите- Ирена Николова и Ваня Минева", каза организаторът Богомил Петров - председател на..

публикувано на 23.10.19 в 16:18
видин гпче езикова гимназия йордан радичков

Видинската езикова гимназия почете своя патрон

Видинската гимназия за преподаване на чужди езици почете 90-годишнината от рождението на своя патрон Йордан Радичков днес с различни мероприятия, сред които и конкурс по литература.  "Всички наши дейности бяха днес. Традиция е литературният конкурс, за рисунка, за есе, разказ и стихотворение. Учениците представят свои торби, а след това връчваме..

публикувано на 23.10.19 в 15:30