Оборудването в зоната на спрените 4 блока на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде демонтирано

Снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза в интервю за "Хоризонт" Сергей Цочев от Управителния съвет на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Към демонтаж на самите реактори и съоръженията в радиоактивната зона на блоковете ще се премине, след като Агенцията за ядрено регулиране одобри техническия проект за извършване на тези дейности. Документът трябва да бъде внесен в регулатора тази година и от следващата да започне същинската работа, обясни Цочев:

"Там трябва да има изготвен технически проект, който да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране и да ни разрешат да започнем мащабен демонтаж, защото в момента работим на порции с т.нар. "технически решения", т.е. искаме една система да бъде демонтирана, представяме програма, агенцията ни разрешава, ние демонтираме, след това искаме за друга порция и така до момента, в който получим одобрен технически проект и съответното разрешение да извършваме тези дейности в по-големи мащаби."


Вижте още

Ремонтът на "Радецки" ще е в Румъния

Избран е изпълнител за ремонта на кораба "Радецки", съобщават от община Козлодуй. Сумата от близо 500 хил. лв., предназначена за планов преглед и ремонт, бе отпусната по-рано тази година от правителството. Ремонтните дейности на „Радецки” включват подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства, по корабните системи и..

публикувано на 24.10.19 в 09:11

В 21 секции могат да гласуват жителите на община Белоградчик

Четирима са кандидатите за стола на градоначалника в Белоградчик на местните избори на 27 октомври. Тази година в нито едно село от общината няма да се избира кмет. 5512 са гласоподавателите по списък. 13 са местата за общински съветници в общината. За тях ще се борят кандидати от 6 листи. Две от политическите партии и коалиции не издигат кандидат за..

публикувано на 24.10.19 в 08:34

С цикъл от събития видинската библиотека отбелязва кръгли годишнини

С цикъл oт събития , които ще приключат през месец март следващата година, видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи 60-годишнината от обособяването на институцията като самостоятелен културен институт.  "Навършваме 60 години от обособяването като окръжна методична библиотека и отделянето като читалищна такава, вече като..

публикувано на 24.10.19 в 07:43

Над 900 родители на първолаци от Враца искат помощ от държавата

984 родители от Врачанско са подали заявления за отпускане на еднократна помощ за първокласник, като одобрените за финансиране са били 917, съобщи директорът на дирекцията по социално подпомагане Мария Търнавска . Сумата е в размер на 250 лв. Срокът за подаване на необходимите документи изтече в средата на октомври. Търнавска припомни, че..

публикувано на 24.10.19 в 07:17

Снимката на 23 октомври 2019 година

По 8 000 лв. за трета поредна година се отпускат от бюджета на община Видин за всяка детска градина, като строително-монтажните работи са изцяло по изискване на директорите.  В рамките на предвидените средства в отделните детски заведения са извършени различни дейности – поставени са окачени тавани с енергоспестяващо осветление, направена е..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Във Видин отличиха млади еколози

За 18-и път се проведе Денят на видинската екология . На екологичния празник, който се отбелязва на 23 октомври, бяха отличени 10 еколози за активна дейност през цялата година. "Включени са и двама директори- Мариета Георгиева и Любка Николаева. Учителите- Ирена Николова и Ваня Минева", каза организаторът Богомил Петров - председател на..

публикувано на 23.10.19 в 16:18
видин гпче езикова гимназия йордан радичков

Видинската езикова гимназия почете своя патрон

Видинската гимназия за преподаване на чужди езици почете 90-годишнината от рождението на своя патрон Йордан Радичков днес с различни мероприятия, сред които и конкурс по литература.  "Всички наши дейности бяха днес. Традиция е литературният конкурс, за рисунка, за есе, разказ и стихотворение. Учениците представят свои торби, а след това връчваме..

публикувано на 23.10.19 в 15:30