Оборудването в зоната на спрените 4 блока на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде демонтирано

Снимка: БГНЕС

До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза в интервю за "Хоризонт" Сергей Цочев от Управителния съвет на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Към демонтаж на самите реактори и съоръженията в радиоактивната зона на блоковете ще се премине, след като Агенцията за ядрено регулиране одобри техническия проект за извършване на тези дейности. Документът трябва да бъде внесен в регулатора тази година и от следващата да започне същинската работа, обясни Цочев:

"Там трябва да има изготвен технически проект, който да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране и да ни разрешат да започнем мащабен демонтаж, защото в момента работим на порции с т.нар. "технически решения", т.е. искаме една система да бъде демонтирана, представяме програма, агенцията ни разрешава, ние демонтираме, след това искаме за друга порция и така до момента, в който получим одобрен технически проект и съответното разрешение да извършваме тези дейности в по-големи мащаби."


Вижте още

Две момичета от Мездра с награди от "Моята ЕДЕН дестинация в България"

На официалната церемония в София министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Драгоман Андрей Иванов наградиха деветте деца, отличени в конкурса за детска рисунка "Моята ЕДЕН дестинация в България". Сред тях бяха и две деца от Мездра- Катерина Гетова , петокласничка в СУ "Иван Вазов" с преподавател Цецка Маринова ,..

публикувано на 23.02.19 в 15:07

Започна математическото състезание във Видин

Математически турнир започна днес във във Видин. Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин Румяна Петрова: "Това е нещо, което се случвало през годините много назад...Фактически ние се опитваме..

публикувано на 23.02.19 в 13:43

Общинския съвет на Враца ще заседава във вторник

33 точки съдържа дневния ред на следващото заседание на общинския съвет във Враца. Сесията е във вторник, 26 февруари, и ще започне от 10 часа в конферетнтата зала на общинската администрация. Сред най-интересните теми за обсъждане са желанието на жителите на село Мало Пещене да свикат референдум заради предложението на инвеститор да направи кариера за..

публикувано на 23.02.19 в 12:24

Влаковете за Северозападна България с огромни закъснения

Бързият влак от София – Враца, който трябваше да  замине от гара София в 07.28 часа, тази сутрин престоява в гара София по технически причини, съобщават от БДЖ. От 04:10 ч. до 06:57 ч. беше преустановено движението на влаковете в участъка между гарите Реброво и Своге. Причината е престояването на локомотив, който при преминаването си в участъка..

публикувано на 23.02.19 в 10:46

Почистени са улиците във Видин

"От 2 часа след полунощ се почистват улиците на Видин след снежната буря" , каза за Радио Видин управителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов. "Заради силната снежна буря започнахме почистването след полунощ. Добре е, че спря бурята...Сега сме в кварталите и почистваме малките улици... "

публикувано на 23.02.19 в 08:32

Ученици от Северозапада мерят сили по математика във Видин

Математически турнир ще се проведе днес, 23 февруари, във Видин . Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи заместник-директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин  Женя Спасова : "Авторите на задачите са от Факултета по математика и..

обновено на 23.02.19 в 08:22

Снимката на 22 февруари 2019 година

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари . Аудиторният дял на медията е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички радиа..

публикувано на 22.02.19 в 17:32