Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Снимка: Десислава Андреева

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета", две и тригодишни деца, се запознаха с любопитни подробности за насекомите.

Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя, който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия, каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова:

"Забелязах, че много майки използват близалки с джинджифил и мед, като превенция на остри дихателни инфекции."

Децата в Детска градина "Арабела" тематично се запознават с различни празници, като на разбираем за тях език и под формата на игри, им се обясняват общозначими за възрастта им неща от заобикалящия ни свят, заяви учителят Моника Ангелова.

"Използваме интерактивни методи и средства, за да бъде интересно за тях", добави педагогът, който две години работи в детското заведение.

Децата изгледаха тематична мултимедия, докоснаха се до пчелна пита и опитаха от сладкото изкушение.

Пчеличките Ники и Вики от семейството на Мая - добрата пчеличка, която иска да опознае света и да помага на всички, бяха главните герои в открития урок.

 Най-малките вече разпознават насекомото и знаят каква е ползата от меда.

 Малчуганите изпълниха  песни и стихчета, и най-важното- научиха, че с пчелите шега не бива, защото:

"Който ги закача, го жилят", заяви 2-годишният Лъчезар.


Вижте още

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . "И тъй, умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша..

публикувано на 14.04.19 в 08:00