Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Снимка: Десислава Андреева

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета", две и тригодишни деца, се запознаха с любопитни подробности за насекомите.

Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя, който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия, каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова:

"Забелязах, че много майки използват близалки с джинджифил и мед, като превенция на остри дихателни инфекции."

Децата в Детска градина "Арабела" тематично се запознават с различни празници, като на разбираем за тях език и под формата на игри, им се обясняват общозначими за възрастта им неща от заобикалящия ни свят, заяви учителят Моника Ангелова.

"Използваме интерактивни методи и средства, за да бъде интересно за тях", добави педагогът, който две години работи в детското заведение.

Децата изгледаха тематична мултимедия, докоснаха се до пчелна пита и опитаха от сладкото изкушение.

Пчеличките Ники и Вики от семейството на Мая - добрата пчеличка, която иска да опознае света и да помага на всички, бяха главните герои в открития урок.

 Най-малките вече разпознават насекомото и знаят каква е ползата от меда.

 Малчуганите изпълниха  песни и стихчета, и най-важното- научиха, че с пчелите шега не бива, защото:

"Който ги закача, го жилят", заяви 2-годишният Лъчезар.


Вижте още

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема..

публикувано на 20.02.19 в 10:07

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51