Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Снимка: Десислава Андреева

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета", две и тригодишни деца, се запознаха с любопитни подробности за насекомите.

Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя, който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия, каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова:

"Забелязах, че много майки използват близалки с джинджифил и мед, като превенция на остри дихателни инфекции."

Децата в Детска градина "Арабела" тематично се запознават с различни празници, като на разбираем за тях език и под формата на игри, им се обясняват общозначими за възрастта им неща от заобикалящия ни свят, заяви учителят Моника Ангелова.

"Използваме интерактивни методи и средства, за да бъде интересно за тях", добави педагогът, който две години работи в детското заведение.

Децата изгледаха тематична мултимедия, докоснаха се до пчелна пита и опитаха от сладкото изкушение.

Пчеличките Ники и Вики от семейството на Мая - добрата пчеличка, която иска да опознае света и да помага на всички, бяха главните герои в открития урок.

 Най-малките вече разпознават насекомото и знаят каква е ползата от меда.

 Малчуганите изпълниха  песни и стихчета, и най-важното- научиха, че с пчелите шега не бива, защото:

"Който ги закача, го жилят", заяви 2-годишният Лъчезар.


Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05