Каква е ползата от националните програми в образованието

Снимка: Радио ВИДИН
Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции.


"За изпълнението на националните програми на Министерството на образованието и науката за 2019 година са заложени близо 76 милиона лева от държавния бюджет", каза Веселка Асенова- началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин.

Изцяло нови са четири програми- "Мотивирани учители", "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", "Иновации в действие" и "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация".

"Пилотната програма "Мотивирани учители" е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика, астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането ѝ се отпускат 1.7 милиона лева. Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. Втората програма- "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", за нея са предвидени 1 милион лева, осигурени са възможности за стажове на учители в тези ИТ фирми и за ранно кариерно ориентиране на учениците от 1-ви до 10-и клас в областта на информационните технологии. Представители на бизнеса ще могат да се включат в обучението по определени теми и уроци, учителите ще могат да преминават кратки стажове в ИТ компании и така да повишат квалификацията си. Следващата програма- "Иновации в действие", е с бюджет над 1.5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си. По програмата ще бъдат създадени платформи за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училища- партньори. И последната нова национална програма- "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация", с нея се предвижда да се подкрепят дейности на общините за преодоляване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разходи на деца и ученици до детската градина и училището, работа с родители. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родители за съвместно възпитание", разясни новите програми началникът на РУО-Видин.

Снимка"От тази година националните програми на Министерството на образованието и науката, които са, смея да твърдя, дело на Синдиката на българските учители, когато се въведоха делегираните бюджети, още тогава Синдикатът на българските учители имаше яснота, че само с единните разходни стандарти системата на образованието няма как да се издържа, тъй като има едни разходи, които, ако не се поемат на национално ниво, те са несправедливи спрямо различните типове училища. Това е примерно програмата за оптимизация на училищната мрежа, която има няколко модула. В тази програма са, примерно, обезщетенията при съкращение, при напускане и при пенсиониране. Представете си, че в едно училище тази година се пенсионират 5 учители, а в друго нито един учител. Значи това училище ще има едно допълнително натоварване на бюджета си, ако тези средства не бъдат изнесени така, че да се разпределят според потребностите на училището", заяви Евлогия Манджукова- председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

Каква е ползата от националните програми за ОУ "Иван Вазов" във Видин:

Снимка"Нашето училище активно се включва в тези, по които можем да бъдем бенефициенти. Освен че това е допълнително финансиране, това води и до подобряване работата на учениците, до подобряване на средата. Примерно, да речем програмите за подобряване условията за експериментална работа по природните науки, подкрепа на целодневното обучение на учениците. Имаме обзаведени стаи и за начален, и за прогимназиален етап, участвали сме в национална програма за ученически олимпиади и състезания", каза директорът Пролетка Цветкова.

Националните програми са качени на сайта на Министерството за обсъждане и до 4 март могат да се подават предложения. Последните две години финансовият ресурс на националните програмите е нараснал почти два пъти. Националните програми са вторият стълб на финансиране на системата на образованието, наред с единните разходни стандарти, които се промениха от миналата година и вече са три- брой ученици, стандарт за институция и стандарт за паралелка.

Има ли промени в досега действащите програми и как видинските училища са се възползвали от втория стълб на финансиране на образованието може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10