Каква е ползата от националните програми в образованието

Снимка: Радио ВИДИН
Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции.


"За изпълнението на националните програми на Министерството на образованието и науката за 2019 година са заложени близо 76 милиона лева от държавния бюджет", каза Веселка Асенова- началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин.

Изцяло нови са четири програми- "Мотивирани учители", "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", "Иновации в действие" и "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация".

"Пилотната програма "Мотивирани учители" е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика, астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането ѝ се отпускат 1.7 милиона лева. Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. Втората програма- "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", за нея са предвидени 1 милион лева, осигурени са възможности за стажове на учители в тези ИТ фирми и за ранно кариерно ориентиране на учениците от 1-ви до 10-и клас в областта на информационните технологии. Представители на бизнеса ще могат да се включат в обучението по определени теми и уроци, учителите ще могат да преминават кратки стажове в ИТ компании и така да повишат квалификацията си. Следващата програма- "Иновации в действие", е с бюджет над 1.5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си. По програмата ще бъдат създадени платформи за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училища- партньори. И последната нова национална програма- "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация", с нея се предвижда да се подкрепят дейности на общините за преодоляване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разходи на деца и ученици до детската градина и училището, работа с родители. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родители за съвместно възпитание", разясни новите програми началникът на РУО-Видин.

Снимка"От тази година националните програми на Министерството на образованието и науката, които са, смея да твърдя, дело на Синдиката на българските учители, когато се въведоха делегираните бюджети, още тогава Синдикатът на българските учители имаше яснота, че само с единните разходни стандарти системата на образованието няма как да се издържа, тъй като има едни разходи, които, ако не се поемат на национално ниво, те са несправедливи спрямо различните типове училища. Това е примерно програмата за оптимизация на училищната мрежа, която има няколко модула. В тази програма са, примерно, обезщетенията при съкращение, при напускане и при пенсиониране. Представете си, че в едно училище тази година се пенсионират 5 учители, а в друго нито един учител. Значи това училище ще има едно допълнително натоварване на бюджета си, ако тези средства не бъдат изнесени така, че да се разпределят според потребностите на училището", заяви Евлогия Манджукова- председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

Каква е ползата от националните програми за ОУ "Иван Вазов" във Видин:

Снимка"Нашето училище активно се включва в тези, по които можем да бъдем бенефициенти. Освен че това е допълнително финансиране, това води и до подобряване работата на учениците, до подобряване на средата. Примерно, да речем програмите за подобряване условията за експериментална работа по природните науки, подкрепа на целодневното обучение на учениците. Имаме обзаведени стаи и за начален, и за прогимназиален етап, участвали сме в национална програма за ученически олимпиади и състезания", каза директорът Пролетка Цветкова.

Националните програми са качени на сайта на Министерството за обсъждане и до 4 март могат да се подават предложения. Последните две години финансовият ресурс на националните програмите е нараснал почти два пъти. Националните програми са вторият стълб на финансиране на системата на образованието, наред с единните разходни стандарти, които се промениха от миналата година и вече са три- брой ученици, стандарт за институция и стандарт за паралелка.

Има ли промени в досега действащите програми и как видинските училища са се възползвали от втория стълб на финансиране на образованието може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14