Каква е ползата от националните програми в образованието

Снимка: Радио ВИДИН
Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции.


"За изпълнението на националните програми на Министерството на образованието и науката за 2019 година са заложени близо 76 милиона лева от държавния бюджет", каза Веселка Асенова- началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин.

Изцяло нови са четири програми- "Мотивирани учители", "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", "Иновации в действие" и "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация".

"Пилотната програма "Мотивирани учители" е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика, астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането ѝ се отпускат 1.7 милиона лева. Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. Втората програма- "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", за нея са предвидени 1 милион лева, осигурени са възможности за стажове на учители в тези ИТ фирми и за ранно кариерно ориентиране на учениците от 1-ви до 10-и клас в областта на информационните технологии. Представители на бизнеса ще могат да се включат в обучението по определени теми и уроци, учителите ще могат да преминават кратки стажове в ИТ компании и така да повишат квалификацията си. Следващата програма- "Иновации в действие", е с бюджет над 1.5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си. По програмата ще бъдат създадени платформи за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училища- партньори. И последната нова национална програма- "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация", с нея се предвижда да се подкрепят дейности на общините за преодоляване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разходи на деца и ученици до детската градина и училището, работа с родители. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родители за съвместно възпитание", разясни новите програми началникът на РУО-Видин.

Снимка"От тази година националните програми на Министерството на образованието и науката, които са, смея да твърдя, дело на Синдиката на българските учители, когато се въведоха делегираните бюджети, още тогава Синдикатът на българските учители имаше яснота, че само с единните разходни стандарти системата на образованието няма как да се издържа, тъй като има едни разходи, които, ако не се поемат на национално ниво, те са несправедливи спрямо различните типове училища. Това е примерно програмата за оптимизация на училищната мрежа, която има няколко модула. В тази програма са, примерно, обезщетенията при съкращение, при напускане и при пенсиониране. Представете си, че в едно училище тази година се пенсионират 5 учители, а в друго нито един учител. Значи това училище ще има едно допълнително натоварване на бюджета си, ако тези средства не бъдат изнесени така, че да се разпределят според потребностите на училището", заяви Евлогия Манджукова- председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

Каква е ползата от националните програми за ОУ "Иван Вазов" във Видин:

Снимка"Нашето училище активно се включва в тези, по които можем да бъдем бенефициенти. Освен че това е допълнително финансиране, това води и до подобряване работата на учениците, до подобряване на средата. Примерно, да речем програмите за подобряване условията за експериментална работа по природните науки, подкрепа на целодневното обучение на учениците. Имаме обзаведени стаи и за начален, и за прогимназиален етап, участвали сме в национална програма за ученически олимпиади и състезания", каза директорът Пролетка Цветкова.

Националните програми са качени на сайта на Министерството за обсъждане и до 4 март могат да се подават предложения. Последните две години финансовият ресурс на националните програмите е нараснал почти два пъти. Националните програми са вторият стълб на финансиране на системата на образованието, наред с единните разходни стандарти, които се промениха от миналата година и вече са три- брой ученици, стандарт за институция и стандарт за паралелка.

Има ли промени в досега действащите програми и как видинските училища са се възползвали от втория стълб на финансиране на образованието може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27