Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е ползата от националните програми в образованието

Снимка: Радио ВИДИН
Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции.


"За изпълнението на националните програми на Министерството на образованието и науката за 2019 година са заложени близо 76 милиона лева от държавния бюджет", каза Веселка Асенова- началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин.

Изцяло нови са четири програми- "Мотивирани учители", "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", "Иновации в действие" и "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация".

"Пилотната програма "Мотивирани учители" е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика, астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането ѝ се отпускат 1.7 милиона лева. Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. Втората програма- "ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми", за нея са предвидени 1 милион лева, осигурени са възможности за стажове на учители в тези ИТ фирми и за ранно кариерно ориентиране на учениците от 1-ви до 10-и клас в областта на информационните технологии. Представители на бизнеса ще могат да се включат в обучението по определени теми и уроци, учителите ще могат да преминават кратки стажове в ИТ компании и така да повишат квалификацията си. Следващата програма- "Иновации в действие", е с бюджет над 1.5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си. По програмата ще бъдат създадени платформи за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училища- партньори. И последната нова национална програма- "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация", с нея се предвижда да се подкрепят дейности на общините за преодоляване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разходи на деца и ученици до детската градина и училището, работа с родители. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родители за съвместно възпитание", разясни новите програми началникът на РУО-Видин.

Снимка"От тази година националните програми на Министерството на образованието и науката, които са, смея да твърдя, дело на Синдиката на българските учители, когато се въведоха делегираните бюджети, още тогава Синдикатът на българските учители имаше яснота, че само с единните разходни стандарти системата на образованието няма как да се издържа, тъй като има едни разходи, които, ако не се поемат на национално ниво, те са несправедливи спрямо различните типове училища. Това е примерно програмата за оптимизация на училищната мрежа, която има няколко модула. В тази програма са, примерно, обезщетенията при съкращение, при напускане и при пенсиониране. Представете си, че в едно училище тази година се пенсионират 5 учители, а в друго нито един учител. Значи това училище ще има едно допълнително натоварване на бюджета си, ако тези средства не бъдат изнесени така, че да се разпределят според потребностите на училището", заяви Евлогия Манджукова- председател на учителския синдикат към КНСБ във Видин и директор на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев".

Каква е ползата от националните програми за ОУ "Иван Вазов" във Видин:

Снимка"Нашето училище активно се включва в тези, по които можем да бъдем бенефициенти. Освен че това е допълнително финансиране, това води и до подобряване работата на учениците, до подобряване на средата. Примерно, да речем програмите за подобряване условията за експериментална работа по природните науки, подкрепа на целодневното обучение на учениците. Имаме обзаведени стаи и за начален, и за прогимназиален етап, участвали сме в национална програма за ученически олимпиади и състезания", каза директорът Пролетка Цветкова.

Националните програми са качени на сайта на Министерството за обсъждане и до 4 март могат да се подават предложения. Последните две години финансовият ресурс на националните програмите е нараснал почти два пъти. Националните програми са вторият стълб на финансиране на системата на образованието, наред с единните разходни стандарти, които се промениха от миналата година и вече са три- брой ученици, стандарт за институция и стандарт за паралелка.

Има ли промени в досега действащите програми и как видинските училища са се възползвали от втория стълб на финансиране на образованието може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00